Mūsu mīluļi
2020. gada 11. augusts, 14:46

Kā mazgāt savu suni?

Jauns.lv

Vairums suņu labprāt izvairītos no vannošanās. Taču mūsu mīluļu mazgāšana ir jāveic ne tikai tāpēc, lai viņš labāk izskatītos, bet arī tāpēc, ka tas nepieciešams viņa labsajūtai. Mazgāšanās sunim palīdz atbrīvoties ne vien no netīrumiem, bet dažādiem parazītiem, kam patīk iemesties mūsu četrkājainā mīluļa kažokā, brīdina portāls dogtime.com.

Ja cilvēki mazgājas teju vai katru dienu, tad sunim tik bieža ķermeņa higiēna nav nepieciešama. Suņu mazgāšanās biežums ir atkarīgs no viņa “kažociņa” jeb apmatojuma biezuma un garuma. Vislabāko padomu var sniegt veterinārārsts, taču vari vadīties pēc šiem ieteikumiem:

  • Vairums suņu pietiks ar vannošanos reizi mēnesī
  • Suņus ar īsu apspalvojumu, kā piemēram bīglu, veimārieti, var mazgāt pat retāk. Arī īsspalvainais Basenži šķirnes suns var tikt mazgāts retāk kā reizi mēnesī.
  • Savukārt suņi ar īpaši biežu kažoku, kā piemēram, samojeds, Aļaskas malamuts, var tikt mazgāti retāk, taču mazgāšanās reizē noteikti ir kārtīgi jāizķemmē apmatojums, lai tiktu vaļā no liekās vilnas.

Protams, ja jums ir suns, kas labprāt vārtās dubļos vai peļķēs, tad mīluli var mazgāt biežāk kā reizi mēnesī. Tāpēc vislabāk vadīties pēc ožas, ja suns nelabi ož - gatavojiet vannu!

foto: Shutterstock

Kur mazgāt suni?

Šeit paveicies mazo suņu īpašniekiem, kuri savu četrkājaino draugu var ielikt izlietnē. Tikmēr lielo suņu saimnieki var izlīdzēties ar vannu vai dušu, bet tad tajā jādodas kopā ar saimnieku.

Kā mazgāt suni?

Izķemmē pirms mazgāšanas. Lai mazgāšanās process būtu veiksmīgāks un arī ātrāks, pirms tam garspalvainu suni izķemmē. Ja viņam ir savēlusies vilna, tad izķemmē to tagad, nevis tad, kad mīlulis būs ūdenī.

Izmanto remdenu ūdeni. Suņa āda ir daudz jūtīgāka pret karstu ūdeni, nekā cilvēka āda. Ņem to īpaši vērā, ja mazgāsi garspalvainos suņus, kuri viegli var applaucēties.

Runā ar suni mierīgā balsī. Daļai suņu nav lielu iebildumi pret ūdens procedūrām, kamēr citi jau pazūd zem virtuves galda katru reizi, kad saprot, kas tagad notiks. Esi mierīgs pats, tas ļaus saglabāt mieru arī mājdzīvniekam.

Izmanto suņu šampūnu. Cilvēku šampūns padarīs suņa kažoku sausu, vairos blaugznu rašanos un ilgtermiņā padarīs suņa spalvas nespodras.

foto: Shutterstock

Kārtīgi izskalo. Jebkuras ziepes vai šampūns, kas palicis dzīvnieka kažokādās, var kairinās ādu, tiklīdz tās ir sausas. Noskalojiet, izskalojiet un atkārtojiet skalošanu.

Neizmanto fēnu. Karstais gaiss sunim var radīt nepatīkamas sajūtas. Ja suns ir jāžāvē, izmanto dvieli, maigi nosusini viņu un ļauj viņam izšūt pašam.

Apbalvo suni. Pateicībā par labo uzvedību apbalvo suni. Un nav svarīgi vai tas būtu kāds našķis vai kopīga paspēlēšanās. Mīlulis ir to pelnījis!