Kuros produktos ir vairāk cinka
Cinks ir organismam nepieciešams mikroelements, kas piedalās vairākās bioķīmiskās reakcijās, ietilpst dažādos fermentos, kā arī ir nepieciešams organisma imūnās atbildes veidošanā. Tāpat tas ir vajadzīgs garšai un mēles garšas receptoru darbībai. Skaidro sertificēta uztura speciāliste Juta Golubova.
Dzīvnieku valsts produkti ir vērtīgāks cinka avots nekā augu valsts produkti. Ļoti daudz tā ir liellopa, teļa un jēra gaļā, tomēr visvairāk tas koncentrējas tieši dzīvnieku subproduktos: plaušās, aknās, sirdī, mēlē. Cinka avoti augu valsts produktos ir rieksti, pilngraudu produkti (maize, makaroni), lēcas, sēnes, pupas, zirņi, dažādas sēklas, galvenokārt ķirbju sēklas. Cik daudz tajos cinka, ir atkarīgs no tā daudzuma augsnē, kurā augs ir audzis.
Arī cinka uzsūkšanās spēja no dzīvnieku valsts produktiem ir augstāka, jo augos sastopamās šķiedrvielas kavē tā uzsūkšanos kuņģa un zarnu traktā. Fitīnskābe arī kavē šo procesu, savukārt tā ir sastopama visos graudaugos un sojas produktos.
Visēdāju ēdienkartē cinka uzsūktspēja ir 50–55 %, bet vegānu un veģetāriešu diētā 30–35 procenti.
Cik daudz cinka vajag?
● Sievietēm ieteicamā cinka deva ir 7 mg, bet vīriešiem 9 mg dienā.
● Ar pilnvērtīgu un sabalansētu ēdienkarti dienā var nodrošināt nepieciešamo cinka daudzumu.