foto: Edijs Pālens/LETA
Kas ir pandēmijas laika drošākais pārvietošanās veids?
Rīgas satiksme savos transportlīdzekļos norobežojusi vadītāja vietu no pasažieriem.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 21. marts, 04:20

Kas ir pandēmijas laika drošākais pārvietošanās veids?

Kas Jauns Avīze

Cik droši ir Covid-19 pandēmijas laikā pārvietoties ar sabiedrisko transportu? Lai pasargātu transporta līdzekļu vadītājus, Rīgas satiksme pārtraukusi biļešu iegādi pie vadītāja un ieviesusi citus ierobežojumus.

Iekāpšana un izkāpšana notiek tikai pa vidējām un aizmugurējām durvīm pilnīgi visos maršrutos. Tādējādi līdz nākamajam rīkojumam apturēts projekts, kura laikā pasažieru iekāpšana vairākos maršrutos bija organizēta tikai pa priekšējām durvīm. Bet varbūt labāk vispār iet kājām vai braukt ar divriteni?

Tikai ne pārpildītā trolejbusā

Ir pilnīgi skaidrs, ka koronavīrusu var uzšķaudīt virsū inficējies cilvēks vai to var saķert no piesārņotas virsmas. Gluži gaisā tas gan nevirmo, un vajadzīgs ciešāks kontakts, tāpēc par bīstamu distanci uzskata tuvāk par diviem metriem un vismaz 15 minūšu saskarsmi, raksta BBC. Tādējādi jāsecina, ka pārpildīts trolejbuss un arī maršruta mikroautobuss nekādi nav drošs, sevišķi tad, ja zināms, ka konkrētajā rajonā vīruss jau ievazāts.

Būtiski ir, lai transporta uzņēmums regulāri dezinficē un vēdina salonu, arī pašam jānēsā līdzi dezinfekcijas līdzeklis un pēc izkāpšanas tūdaļ jāapstrādā plaukstas. Ieteicams nēsāt arī cimdus, tikai nevajag ar tiem aiztikt seju.

Lidmašīnā gaiss ir tīrs

Kaut gan Latvijā un daudzās citās valstīs vīruss ievests ar gaisa satiksmi, tas noticis ar inficētiem pasažieriem, ne tik daudz ar lidmašīnām. Gaiss lidmašīnā ir tīrāks nekā vilcienos, autobusos un daudzos birojos. Proti, tas nomainās pilnībā ik divās līdz trīs minūtēs, bet ēkās ar kondicionētāju 10 līdz 12 minūtēs.

Lidmašīnās uzstādītie gaisa filtri spēj izķert daudz sīkākas daļiņas nekā parastie. Tie ievelk gaisu no ārpuses un sajauc ar salonā esošo, tāpēc visu laiku lainerī ir pa pusei svaigs gaiss. Sadzīves kondicionētāji taupības dēļ dzen pa riņķi veco gaisu.

Tīrība arī pašu rokās

Uz lidmašīnu salonu virsmām gan var mitināties nevēlamas radības, taču kopš koronavīrusa eksplozijas aviokompānijas pievērš lielu uzmanību dezinfekcijai. Arī pašam ieteicams ņemt līdzi un lietot dezinfekcijas mitrās salvetes.

Pasaules Veselības organizācija norādījusi, ka ap inficētu pasažieri visbīstamākās ir divas sēdekļu rindas uz priekšu, aiz muguras un blakus. Tomēr 2003. gadā 45% no kādā lidmašīnā ar SARS inficēto bija sēdējuši ārpus minētās zonas.

Par kruīza kuģiem kādu laiku būs jāaizmirst – sērgas laikā tie ir patiešām slikts ceļošanas veids. To kondicionēšanas sistēma sajauc gaisu uz borta ar gaisu no ārpuses, nevis nomaina pilnībā, kas būtu dārgāk, turklāt neaiztur vīrusus. Pasažieri uz izpriecu kuģiem ir ilgāku laiku gana ciešā saskarē, lai pat tikai viens aplipinātu daudzus.