foto: Mirco Toniolo/AGF/SIPA/Scanpix
Tuvāko 30 gadu laikā plūdu briesmas pieaugs aptuveni trīs reizes
Venēcija piedzīvo milzu plūdus.
Viena Vide Visiem
2019. gada 15. novembris, 05:17

Tuvāko 30 gadu laikā plūdu briesmas pieaugs aptuveni trīs reizes

Kas Jauns Avīze

2050. gadā plūdi apdraudēs trīs reizes vairāk cilvēku, nekā lēsts iepriekš, brīdināts jaunā pētījumā.

Žurnālā "Nature Communications" publicētajā ASV zinātniskās organizācijas "Climate Central" pētījumā teikts, ka 21. gadsimta laikā, pastiprinoties klimata pārmaiņām, jūras līmenis pasaulē celsies par 0,6 līdz 2,1 metram, iespējams, vēl vairāk.

Aptuveni 150 miljoni cilvēku dzīvo zemēs, kas gadsimta vidū būs pastāvīgi zem paisuma līnijas. Šis skaitlis ir ievērojami lielāks par pašreiz lēstajiem 38 miljoniem.

Pētījumā norādīts, ka 2050. gadā ar ikgadējiem plūdiem varētu saskarties 300 miljoni cilvēku, salīdzinot ar līdz šim prognozētajiem 79 miljoniem.

Mainītās prognozes balstītas uz “jaunu digitālu aplēšu datu kopumu, kurā izmantota mašīnmācība, lai precīzāk identificētu neaizsargātas piekrastes līnijas”. Iepriekšējos aprēķinos izmantoti satelītu dati, kuros teritorijas augstums bijis nepareizi aprēķināts augstu ēku un koku dēļ.

Plūdu radītais posts Venēcijā

Itālijas pilsēta Venēcija gatavojas izsludināt ārkārtas stāvokli sakarā ar milzu plūdiem, ko izraisījis paisums Adrijas jūrā. Lai gan šis plūdu ...

gallery icon
31

Vissliktākās prognozes attiecas uz Ķīnu, Bangladešu, Indiju, Vjetnamu, Indonēziju un Taizemi, kur aptuveni 237 miljoni cilvēku dzīvo vietās, kas 2050. gadā bez pienācīgas aizsardzības būs vismaz reizi gadā plūdu apdraudētas.

Indonēzija jau saskaras ar plūdu draudiem un nesen paziņoja par plāniem pārvietot galvaspilsētu no slīkstošās un plūdiem pakļautās Džakartas.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.