foto: Shutterstock
Latvijas meža ogas uztur jaunību
Pētītas tika savvaļā augošas mellenes, brūklenes, purva dzērvenes un zilenes, kultivētas lielogu dzērvenes un krūmmellenes.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 2. novembris, 05:35

Latvijas meža ogas uztur jaunību

Kas Jauns Avīze

Latvijas Universitātes pētnieki atklājuši, kā meža ogas var palīdzēt uzturēt jaunību un ilgāk saglabāt veselību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Universitātē trešo gadu norit aktīvi pētījumi, lai rastu jaunus augu valsts produktu izmantošanas risinājumus. Šoreiz pētītas savvaļā augošas mellenes, brūklenes, purva dzērvenes un zilenes, kultivētas lielogu dzērvenes un krūmmellenes.

Vērtīgas vielas

Noskaidrots, ka šo ogu pārstrāde paver iespējas koncentrētā veidā iegūt vielas, kas nosaka ogu īpašības – krāsu, smaržu, aktivitāti pret slimībām un spēju saistīt brīvos radikāļus – molekulas, kas veicina novecošanu.

Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Vides zinātnes nodaļas un Medicīnas fakultātes zinātnieku pētījumi pierādījuši iespējas izdalīt un izmantot veselības uzlabošanas nolūkos ekstraktvielas, ko var iegūt no paliekām pēc sulas izspiešanas no ogām.

Noskaidrots, ka ar augos atrodamām vielām – antocianidīniem – var izmainīt cilvēku mezenhimālo cilmes šūnu diferencēšanās gaitu, proti, to pārvēršanos cita tipa šūnās, piemēram, taukaudu, kaulu un skrimšļa šūnās. Piemēram, viela delfinidīns samazina tauku šūnu veidošanos, malvidīns veicina kaulu šūnu veidošanos, cianidīns un delfinidīns – skrimšļa šūnas.

Līdzīgi aptieku zālēm

Zinātnieki antocianidīnu efektus salīdzina ar pretdiabēta zālēm liraglutīdu, ko iesaka arī pretaptaukošanās un osteoporozes ārstēšanā. Konstatēts, ka antocianidīnus varētu izmantot bojāto kaulaudu un skrimšļu reģenerācijai, arī tauku šūnu veidošanās samazināšanai.

Latvijas Universitāte projektu īsteno sadarbībā ar partneri Silv EXPO, kura galvenie uzdevumi projektā ir atlasīt efektīvākās bioloģiski aktīvo vielu klases, identificēt perspektīvākos terapeitiskos izmantojuma virzienus, noteikt nepieciešamās devas ar turpmāko optimālo produktu gatavo formu izvēli atbilstoši terapeitiskām indikācijām.

Šobrīd projekta ietvaros saražota melleņu antocianīnus saturoša pulvera želatīna kapsulu pilotsērija (1440 kapsulas) ar 50 miligramu pulvera saturu kapsulā, ko tālāk plānots izmantot produkta efektivitātes novērojuma pētījumā.

Nākamreiz seniori

Silv EXPO komanda sākusi gatavošanos nākamajam posmam – klīniskajam pilotpētījumam, kurā pētīs Latvijas melleņu polifenolu ekstrakta kapsulu ietekmi uz senioriem.

Projektu Vaccinium ģints ogu pārstrāde: zaļās tehnoloģijas un inovatīvi, farmakoloģiski raksturoti produkti biofarmācijai atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds un īsteno Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu un Medicīnas fakultātes pētnieku grupa profesoru Māra Kļaviņa un Rutas Mucenieces vadībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās