foto: Shutterstock
Kā mazgāt veļu, lai ietaupītu naudu?
2020. gada 10. februāris, 04:54

Kā mazgāt veļu, lai ietaupītu naudu?

"100 Labi Padomi"

Veļas mazgāšana ir mājas darbs, bez kura nekādi neiztikt, un, pateicoties automātiskajām veļas mašīnām, tas notiek gandrīz nemanāmi, līdztekus citiem darbiem. Diemžēl lietām, kas notiek automātiski, vairs netiek pievērsta pienācīga uzmanība un, iespējams, tiek iztērēts aizvien vairāk naudas. Visvairāk elektrības un līdz ar to – naudas – tiek iztērēts ūdens uzsildīšanai līdz vajadzīgajai temperatūrai un pēc tam – arī veļas izgriešanai vai žāvēšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pamēģini mazgāt par vienu pakāpi zemākā temperatūrā, nekā norādīts uz apģērba birkas. Ja norādīta 60 grādu temperatūra, tad itin mierīgi drēbes var izmazgāt arī 40 grādos un pat 30 grādos, un elektrības patēriņš būs samazināts gandrīz uz pusi. Ja norādīta 40 grādu temperatūra, tad lielākoties var mazgāt 30 grādos un ietaupīt teju vai trešdaļu. Jaunāku modeļu veļas mašīnām ir pat programma mazgāšanai 20 grādu temperatūrā – tikai maķenīt netīrai veļai.

Ja veļa ir, kā mēdz sacīt, normāli netīra un māc bažas, ka zemākā temperatūrā īsti neizmazgāsies, tomēr kaut vienu reizi pamēģini, taču mazgā ilgāk nekā parasti – arī šādā gadījumā kopējais elektrības patēriņš būs mazāks, nekā mazgājot augstā temperatūrā.

Pamatīgus traipus centies iztīrīt uzreiz, nevis mazgāt veļas mašīnā, jo, piemēram, kečupa, kafijas, melleņu, sarkanvīna, tauku pleķus bez iepriekšējas apstrādes vairumā gadījumu neizdosies pilnīgi izmazgāt arī 90 grādu karstā ūdenī. Tāpēc, tiklīdz uzkrīt šāds traips, ja vien iespējams, uzreiz izskalo aukstā ūdenī un ieziepē vai apstrādā ar traipu tīrītāju.

Ļoti karstā ūdenī mazgā veļu tikai tad, kad nepieciešama profilakse pret baktērijām – pirmām kārtām jau pašā veļas mašīnā. Ieteicams katru piekto reizi mazgāt tādu veļu, kurai patiešām vajadzīgi 60 grādi, bet, ja mājās kāds slimo, tad slimnieka un viņa gultas veļu vajadzētu mazgāt 90 grādu karstā ūdenī.

Taupi mazgāšanas līdzekļus! Veļas mīkstinātāji un vairumā gadījumu arī ūdens mīkstinātāji nav nepieciešami. Ilūziju par to, ka bez mīkstinātājiem nevar iztikt, ir radījušas reklāmas. Turklāt veļas mīkstinātāji ir viena no lielākajām indēm un alerģiju izraisītājiem.

Pareizi sašķiro! Veļu vajadzētu sašķirot ne tikai pēc krāsām un auduma, bet arī pēc netīrības pakāpes. Ja šodien, piemēram, notraipīti vieni džinsi, tad nevajag tos uzreiz mest veļas mašīnā un mazgāt vienus pašus. Sakrāj pilnu tilpni un tad mazgā.

Liec iekšā optimālu daudzumu veļas. Lai lieki netērētu elektrību, jāzina, cik daudz (kilogramu) veļas drīkst likt katrā konkrētajā veļas mašīnā, lai tā nebūtu ne pārpildīta, ne arī pustukša.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās