foto: Shutterstock
Pret artrītu, organisma spēcināšanai un ziemas tējām: kā egļu skujas izmantot veselībai un labsajūtai
Noderīgi ikdienā
2019. gada 7. oktobris, 14:31

Pret artrītu, organisma spēcināšanai un ziemas tējām: kā egļu skujas izmantot veselībai un labsajūtai

"100 Labi Padomi"

Rudenī un ziemā skuju kokos paaugstinās ārstniecisko komponentu koncentrācija, tāpēc egle ir labākais dakteris, kas palīdz turēties formā.

No svaigām skujām vari pagatavot veselības dzērienu: ņem sauju skuju, aplej ar litru verdoša ūdens un ļauj ievilkties vienu stundu siltumā. Izdzer visas dienas laikā, saldinot ar medu, dažādojot ar dzērveņu vai citām sulām. Der arī kakla skalošanai.

Vari pagatavot skuju cukura sīrupu: smalcinātas skujas stikla burkā apber ar cukuru (var aizstāt ar medu) un noliec uz kādām 2 nedēļām siltumā, lai cukurs izvelk vērtīgos vitamīnus. Laiku pa laikam apmaisi. Lieto kā piedevu ziemas tējās. Skuju dzērieni palīdz pret saaukstēšanos, elpceļu slimībām un uztur C vitamīna daudzumu organismā. Ja patīk ņemties, samal sakaltētas egļu skujas un kā garšvielu pa kriksītim pievieno tējām un ēdieniem, tas aizstās dārgos uztura bagātinātājus.

Gan svaigas skujas, gan tās, kas no egles sabirušas pa grīdu, lieliski der spēcīga skuju novārījuma pagatavošanai, ko izmanto gan kāju vannām, gan pievieno lielajai vannai. Lai skujas nepiebārsta visu māju, pirms vārīšanas saber kādā vecā zeķē un stingri aizsien. Skuju vanna veicina asinsriti, uzmundrina ādu.

Tautas medicīnā to izmanto artrīta sāpju samazināšanai, pret nervozitāti. Starp citu, skuju novārījums lieliski noder gaisa atsvaidzināšanai: samitrini drāniņu, noslauki virsmas, izmazgā grīdas. Skujām piemīt dezinficējošas īpašības, kas lieti der vīrusu laikā.

foto: Shutterstock

Zaļās injekcijas organisma spēcināšanai

Skuju koku skujas, svaigie dzinumi un jaunie čiekuri satur daudz vērtīgu vitamīnu – C un E vitamīnu, fitoncīdus, karotīnu, miecvielas, sveķus un ēteriskās eļļas. Katrā zaļajā adatiņā ir vērtīga deva ārstniecisku vielu, kam piemīt pretmikrobu, organismu spēcinoša un dezinficējoša iedarbība. Izmēģini, zaļie vitamīni ir ļoti noderīgi gan ārīgi, gan iekšķīgi.

Iekšķīgi: lai bagātinātu organismu ar C vitamīnu, pret locītavu un muskuļu slimībām, organisma spēcināšanai pēc ziemas vīrusiem.

Kā lietot?

▪ Divas ēdamkarotes skuju vai pumpuru aplej ar glāzi vāroša ūdens, karsē (nevāri!) ūdens peldē 30 minūtes. Nokās un lieto pa ¼ glāzei 4 reizes dienā. Vari pievienot medu un/vai kādu skābu sulu.

▪ 500 gramu skuju aplej ar litru auksta ūdens, pievieno pustējkaroti citronskābes (vai viena citrona sulu), ļauj diennakti ievilkties, nokās. Lieto pa pusglāzei divas reizes dienā pusstundu pirms ēšanas kā C vitamīna avotu.

▪ Sasmalcini zaļos čiekurus/pumpurus – ēdamkaroti aplej ar divām glāzēm vāroša ūdens, ļauj ievilkties siltumā 2–3 stundas. Dzer siltu pret saaukstēšanās slimībām. Labi der pret locītavu un muskuļu slimībām.

▪ Skujas, jaunos čiekurus sakapā un apber/aplej ar cukuru vai sīrupu, medu, degvīnu vai eļļu, kas izvelk no skujām vērtīgo. Lieto organisma spēcināšanai pa 1–2 tējkarotei pie tējas.

Ievēro: nelieto skujkoku novārījumus iekšķīgi, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums vai kuņģa čūla.

Ārīgi:

▪ Skujas lieto novārījuma pagatavošanai, ko pielej vannas ūdenim, ja ir artrīts, muskuļu iekaisums, radikulīts un stress. Skuju vannas nomierina, atjauno ādu, paaugstina tās aizsargspējas un palīdz uzveikt dažādas saaukstēšanās slimības. Sakapātas skujas vari likt kā kompresi.

▪ Sakapātas skujas liec stikla burkā un aplej ar degvīnu – liec, lai ievelkas kādu nedēļu, sakrati ik pa laikam, tad izfiltrē un lieto kompresēm vai sāpīgo locītavu ierīvēšanai.

▪ Sausā skuju vanna – sakarsē skujas cepeškrāsnī. Pusi klāj uz palaga, gulies tām virsū, otru pusi sev virsū un ietinies, virsū uzklāj biezu siltu segu. Baudi 15–20 minūtes. Tā var sildīt atsevišķas ķermeņa daļas. Labi palīdz pret locītavu sāpēm.