Kā ātri un vienkārši pagatavot sieru - un kur pēc tam likt sūkalas
Šo sieru var ēst uzreiz vai arī noturēt ledusskapī līdz nākamajai dienai. Sieram nav nekādu piedevu, taču garšu var bagātināt, ja tam pārkaisa sāli (vai cukuru – būs saldais variants), sakapātus zaļumus, maltu papriku, ķimenes. Nesablīvēts siers būs līdzīgs biezpienam, bet sablīvēts iegūs stingru konsistenci. Sanāks ap 250 g siera. To var gatavot arī no kazas un aitas piena.
1 l piena
1 citrona sula
1. Katlā ielej pienu un karsē, līdz sāk pacelties garaiņi. Nedrīkst uzvārīt!
2. Nepārtraukti maisot ar koka karoti, lēnām pielej citrona sulu un turpini uzmanīgi maisīt, līdz piens sarec un izveidojas sūkalas.
3. Caurdurī ieklāj marli, caurduri uzliec uz bļodas un lēnām lej iekšā katla saturu.
4. Uzmanīgi nospied marlē palikušo sieru un vai nu pārliec bļodiņā, vai arī iesien marlē un iekarini lielākā bļodā tā, lai varētu nopilēt sūkalas.
Sīpolu siers
Iecienīts gan Bavārijā, gan citos Vācijas novados, it sevišķi kā uzkoda pie spēcīga, pašu darīta alus – kopā ar maizes šķēli. Gatavošanas procesā pievieno kādu karoti krējuma – der gan saldais, gan skābais.
1 l piena
½ citrona sulas
1 sīpols
smalki sakapāti maurlociņi
krējums
sāls, malti melnie pipari
1. Pienu ielej bļodā, pievieno citrona sulu un atstāj istabas temperatūrā (vēlams 22 grādos), lai sarūgst (sabiezē). Atkarībā no piena un siltuma šis process var ilgt vienu divas diennaktis.
2. Rūgušpienu sagriez gabalos un ieliec dubultā marlītē, kas iekarināta virs citas bļodas, un atstāj uz pāris stundām, lai notek.
3. Nomizotu sīpolu ļoti smalki sakapā un samaisi ar lociņiem. Pievieno notecinātajam rūgušpienam, pieber sāli un piparus, pieliec krējumu un samaisi. Ļauj vismaz dažas stundas iestāvēties.
Zaļumu siers
Ar sakapātām skābenēm vai pētersīļiem, vai ķiploku lokiem bagātināts pašu gatavots ātrais (jeb svaigais) siers ir iecienīts arī Čehijā un tās kaimiņzemēs. Gatavošanas princips ir tāds pats kā pirmajā (ātrajā) receptē, bet pēc notecināšanas un diennakti ilgas noturēšanas ledusskapī sierā iemaisa sakapātus zaļumus un sāli.
Kur likt sūkalas?
Atdzesētas sūkalas lieliski noder atsvaidzinošu dzērienu pagatavošanai – gan kopā ar augļu un ogu sulām, gan smūtijos kopā ar augļu un zaļumu biezeņiem. No sūkalām, kas sablendētas ar ļoti gatavu banānu un zemenēm, var pagatavot atsvaidzinošu saldēdienu.