Rapšu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa vai olīveļļa - kura eļļa vislabāk der zaļajiem salātiem?
Lazdu riekstu, ķirbju, vīnogu kauliņu - eļļu dažādība veikalu plauktos ir plaša.
Kā šīs eļļas atšķiras, un kuru no tām izvēlēties svaigo salātu gatavošanai? Varbūt palikt pie pārbaudītām vērtībām - olīveļļas, rapšu vai saulespuķu eļļas?
Rapšu eļļa
Rapšu eļļu dēvē par ziemeļu olīveļļu, un tā ir ļoti veselīga. Rapšu eļļai piemīt visai neitrāla garša un smarža, tādēļ tā izceļ un pastiprina citu produktu garšu. Salātiem labāk lietot nerafinēto eļļu.
Saulespuķu eļļa
Saulespuķu eļļa tās sastāva dēļ tiek uzskatīta par vienu no labākajām eļļām, ko izmantot uzturā. Tai ir zems piesātināto tauku līmenis un neitrāla garša. Un pats galvenais - tajā ir visvairāk E vitamīna no visām augu eļļām.
Olīveļļa
Olīveļļai ir daudz un dažādu garšas nianšu, tādēļ konkrētus ieteikumus salātu mērču gatavošanai sniegt ir praktiski neiespējami. Galvenais – eļļai jābūt augstas kvalitātes. Pārējais ir atkarīgs no katra gaumes un garšas. Jāeksperimentē!
Ķirbju eļļa
Tai piemīt visai intensīva riekstu garša un viegls dūmu aromāts. Ķirbju eļļā sevišķi labi sader ar pikantiem un rūgteniem salātiem, arī ar tomātu, pupiņu un kāpostu salātiem.
Valriekstu eļļa
Tai ir raksturīgs izteikts valriekstu aromāts, un tā ir piemērota dažādu salātu mērcēm. Ļoti labi garšo ar salātu baldriņiem. Ieteicams iegādāties nelielā daudzumā, jo pēc pudeles atvēršanas eļļa diezgan ātri oksidējas.
Lazdu riekstu eļļa
Kā jau liecina nosaukums, piemīt viegla riekstu garša, kas lieliski sader ar lapu salātiem, bet jo sevišķi ar cigoriņu salātiem. Arī visai ātri bojājas, tāpēc jāuzglabā tumšā un pavēsā vietā.
Vīnogu kauliņu eļļa
Tā ir ar gandrīz neitrālu garšu un gaisīgu riekstu aromātu. Tā ir ideāla piedeva dažādiem salātiem, jo pastiprina un izceļ pārējo produktu, it sevišķi zaļumu garšu.
Sezama eļļa
Tai ir spēcīga grauzdētu sēkliņu garša, tādēļ zaļajos salātos tā noder kā lieliska garšviela, ar ko papildināt neitrālāka aromāta pamateļļu.
Recepte: salāti "Caprese"
Caprese salātu nosaukums cēlies no Kapri salām. Šajos salātos obligātās sastāvdaļas ir mocarella, tomāti un baziliks. Taču, saprotams, nelielas atkāpes gatavošanas niansēs ir pieļaujamas. Lai izdodas!
Sastāvdaļas
400g krāsaino ķiršu tomātu
400g Mocarellas siera
baziliks dekoram
Mērcei:
100g bazlika
50 g rīvēta Parmas siera
1 ķiploka daiviņa
5-6 ēd.k. olīveļļas (var eksperimentējot aizstāt ar rapšu eļļu)
2 ēd.k. ciedru riekstu
sāls
Gatavošana (20 minūtes; 4 porcijas)
1. Tomātus nomazgā un sagriež uz pusēm. Lielākus tomātus sagriež četrās daļās. Ja siers ir lielās bumbās, to ar rokām saplūkā mazākos gabalos.
2. Pagatavo mērci. Baziliku sablendē ar eļļu, pievieno sieru, ķiploka daiviņu, riekstus (atstājot mazliet dekoram) un sāli pēc garšas. Tad sablendē vēlreiz.
3. Sieru un tomātus pārliek salātu bļodā, pārlej ar mērci un uzmanīgi samaisa. Dekorē ar svaigām bazilika lapiņām un ciedru riekstiem. Lai labi garšo!
Recepte: zaļie salāti ar cāļu filejas gabaliņiem
Dažādi zaļie salāti ir kļuvuši par biežu viesi mūsu virtuvēs, un to pagatavošanas variācijas ir visai plašas. Šodien piedāvājam bagātināt salātu garšu ar apceptas cāļu filejas gabaliņiem. Lai gardāk, fileju iesakām apcept kokosriekstu eļļā, savukārt mērcei izmantot olīveļļu vai rapšu eļļu.
Sastāvdaļas
450g cāļu krūtiņas filejas
150g dažādas salātu lapas
1 garais gurķis
2 olas
6 ēd.k. rīvmaizes
3 ēd.k. sezama sēkliņu
1ēd.k. kokosriekstu eļļas
Mērcei
4 ēd.k. olīveļļas vai rapšu eļļas
2 ēd.k. ābolu etiķa
1 ēd.k. angļu sinepju
sāls, pipari
Gatavošana
1. Atsevišķos traukos uzputo olas un sajauc rīvmaizi ar sezama sēkliņām. Cāļu fileju apvārta olā un rīvmaizē, tad apcep kokosriekstu eļļā.
2. Mērcei olīveļļu vai rapšu eļļu sajauc ar etiķi, sinepēm, pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
3. Salātu bļodā liek saplūkātas salātu lapas, pievieno sagrieztu gurķi un mērci, samaisa. Tad pa virsu liek cāļu fileju un uzreiz pasniedz. Labu ēstgribu!