Kā Aijas Vītoliņas mājās top mielasts draugiem
foto: Rojs Maizītis
Aijas Vītoliņas ieteiktās receptes būs pa spēkam arī ļoti aizņemtām saimniecēm.
Garšīgi

Kā Aijas Vītoliņas mājās top mielasts draugiem

"100 Labi Padomi"

Dziedātājas Aijas Vītoliņas viesistabas galda apakšā ir plaukts, pilns ar recepšu grāmatām. Kad gaidāmi viesi, viņa pašpiko kādu no receptēm, šo to pieliekot klāt vai paņemot nost. Pirms viņas un grupas Tango Sin Quinto jaunā albuma Klusums iznākšanas un koncertu sērijas Rīgā, Valmierā, Liepājā un Saldū, kā arī piedalīšanās TV šovā Izklausies redzēts ir daudz skriešanu un darba, bet žurnālam 100 labi padomi Aija izbrīvēja dienas vidu un nepilnu divu stundu laikā pagatavoja maltīti, kas būs pa spēkam arī ļoti aizņemtai saimniecei. Un garšos visiem!

Dažas receptes ieteikušas draudzenes, dažas – atvestas no ceļojumiem. Piemēram, maizītes ar tomātiem, ķiplokiem un gaļu noskatītas Spānijā, kur tādas pasniedz kā priekšēdienu. Kad abas ar māsu Dainu Baltezera īpašumā rīko talku, maizītes apēd pirmās!

Visas receptes paredzētas nelielai draugu kompānijai.

foto: Rojs Maizītis
Orientālās šķirnes runčuks Ronis ir ieinteresēts visā, ko dara Aija. Kaķis, protams, ir saimnieks arī citur, piemēram, gultā, kur, nogūlies pāri, neļauj viņai no rīta celties augšā.
Orientālās šķirnes runčuks Ronis ir ieinteresēts visā, ko dara Aija. Kaķis, protams, ir saimnieks arī citur, piemēram, gultā, kur, nogūlies pāri, neļauj viņai no rīta celties augšā.

Ātrās maizītes

1 čabatas kukulītis, sagriezts šķēlēs
1 iepakojums vītinātas gaļas, sagriezta plānās šķēles
5 tomāti
3 ķiploka daiviņas
sāls, pipari pēc garšas

1. Apgrauzdē maizes šķēles – līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī trīs minūtes.

2. Pārgriez tomātus uz pusēm un sarīvē uz rupjas rīves. Ķiploku spiedē saspied ķiplokus un iemaisi tomātu masā.

3. Miezerī saberz melnos graudu piparus. Tomātu un ķiploku masai pievieno sāli un piparus pēc garšas.

4. Liec tomātu masu uz maizes šķēlēm. Pāri klāj gaļas šķēles.

Eksperimentālā kūka

300 g auzu pārslu cepumu
100 g sviesta, izkausēta
4–5 banāni

Krēmam:
1 kārba kondensētā piena ar cukuru
50 g sviesta
50 ml saldā krējuma

1. Sablendē cepumus un samaisi ar izkausētu sviestu – tā iegūsi kūkas pamatnes masu.

 Ieklāj tortes formā cepamo papīru, liec iegūto auzu pārslu cepumu un sviesta masu un ar pirkstiem piespied līdzenā, stingrā kārtā.

2. Nomizo banānus un sagriez apmēram 0,5 centimetrus biezās ripās. Kārto uz pamatnes.

3. Pagatavo krēmu: liec mazā katliņā kondensēto pienu, sviestu, saldo krējumu un, nepārtraukti maisot, karsē, kamēr masa kļūst bieza, gaišbrūna un viendabīga. Padzesē un siltu klāj pāri banāniem.

4. Jauniegūto kūku atdzesē, tad uz brīdi liec ledusskapī, lai sastingst krēma kārta.

foto: Rojs Maizītis

Uz sāls cepta vista

1 vista
1 kg rupjā vārāmā sāls

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Cepamajā plātnē ieklāj papīru. Izber sāli biezā kārtā un ar roku izlīdzini.

2. Vistu ar vēderu uz leju liec uz plāts sālī un šauj cepeškrāsnī. Cep 45–50 minūtes. Cepšanas vidū, kad vistas mugura apetītlīgi apbrūnējusi, apgriez otrādi, lai apcepas arī vistas puncis.

foto: Rojs Maizītis

Salāti ar kazas sieru un granātābola sēklām

1 iepakojums salātu mix
125 g kazas siera
1 garais baltais redīss
1 paprika
½ granātābola sēklu

Mērcei:
1/3 glāzes olīveļļas
5 ēdamkarotes balzamiko mērces
1 ēdamkarote mīksta vai šķidra medus
sāls un pipari

1. Bļodā lej eļļu, balzamiko, medu, piparus un sāli. Ar dakšiņu vai putotāju rūpīgi sakul.

2. Otrā bļodā liec salātus, kubiņos sagrieztu papriku, pusripiņās sagrieztu redīsu un granātābola sēklas. Pārlej mērci salātiem un iecilā.

3. Sagriez kazas sieru palielos kubiņos un iemaisi salātos vai pārber pāri.