2 gardas tefteļu receptes
foto: Shutterstock
Pēc formas klasiskāki ir apaļie tefteļi, bet tikpat labi tos var veidot plakanus kā kotletes vai plācenīšus.
Garšīgi

2 gardas tefteļu receptes

"100 Labi Padomi"

Kādreiz tefteļi bija atrodami gan ēdnīcu piedāvājumā, gan konservu bundžās, bet jaunajos laikos piemirsti.

Pēc idejas tie ir līdzīgi kotletēm, taču gaļai vai zivīm vēl pievieno vai nu rīsus, vai griķus, vai pupiņas, vai sēnes un dārzeņus. Pēc formas klasiskāki ir apaļie tefteļi, bet tikpat labi tos var veidot plakanus kā kotletes vai plācenīšus. Atšķirībā no kotletēm, gatavojot tefteļus, lielu lomu spēlē mērce – savulaik ļoti populāri bija tefteļi tomātu mērcē.

Vistas gaļas tefteļi sēņu mērcē

Tefteļiem paredzēto gaļu var ne tikai samalt; tefteļus gatavo arī no smalki sakapātas vistas gaļas. Piedevās klasiski pasniedz ar kartupeļu biezputru.

4 porcijas
1 stunda pagatavošanai

600 g maltas vistas gaļas
200 g šampinjonu
150 g rīvēta cietā siera
100 g krējuma
1 smalki sakapāts sīpols
2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 ēdk. cietes
1 ēdk. sakapātu diļļu
1 tējk. karija pulvera
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie pipari


1. Gaļu samaisi ar sīpoliem, ķiplokiem un cieti. Olu sakul ar sāli, pipariem un kariju un pievieno gaļai. Rūpīgi samīci.

2. Sacepumu veidni iezied ar eļļu. Ar mitrām rokām izveido apaļus tefteļus (5 cm diametrā) un liec veidnē. Ievieto 190 grādu karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes

3. Sēnes sagriez plānās šķēlītēs. Pannā sakarsē eļļu un apcep sēnes. Pieber sāli un piparus. Iemaisi krējumu, sieru un dilles.

4. Ar karoti liec uz tefteļiem veidnē, ievieto atpakaļ krāsnī un cep vēl 15–20 minūtes.

foto: Shutterstock

Tefteļi tomātu mērcē

Ja šķiet, ka šķidruma mērcei par maz, pielej nedaudz buljona vai verdoša ūdens.

4 porcijas
50 minūtes pagatavošanai

500 g maltas liellopa gaļas
100 g vārītu rīsu
150 g rīvēta cietā siera
1 sakapāts sīpols
2 bundžiņas (aptuveni pa 400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
1–2 ēdk. sasmalcināta bazilika
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie pipari


1. Gaļu samaisi ar rīsiem, sieru, sīpoliem un baziliku, kā arī sāli un pipariem.

2. Ar aukstā ūdenī samitrinātām rokām izveido apaļus tefteļus.

3. Pannā sakarsē eļļu un cep (aptuveni 5 minūtes) tefteļus vienmērīgi no visām pusēm. Izceptos izņem laukā.

4. Kad visi tefteļi izcepti, pannā ielej konservētos tomātus ar visu sulu un ieliec atpakaļ tefteļus.

5. Uzliec vāku un uz mērenas uguns sautē aptuveni 20 minūtes.