Lakšu krēms... un citi pirmie zaļumi šķīvī, uz maizes un glāzē
foto: Evija Trifanova/LETA
Gardos savvaļas ķiplokus jeb lakšus var ieaudzēt arī pašu dārzā.
Garšīgi

Lakšu krēms... un citi pirmie zaļumi šķīvī, uz maizes un glāzē

"100 Labi Padomi"

Lūk, 4 receptes, kā radoši celt galdā pirmos pavasara zaļumus.

Ātrais lakšu krēms

Lieliska piedeva svaigiem dārzeņiem, grilētai un ceptai gaļai, kā arī grauzdētai maizītei.

4 porcijas
10 minūtes pagatavošanai

200 g mīkstā aitas vai kaza siera
80 g svaigu lakšu
60 g jogurta
60 g krējuma
1–2 tējk. citronu sulas
sāls, malti melnie pipari

1. Noskalotus un nosusinātus lakšus sagriez strēmelītēs.
2. Pievieno pārējos produktus un sablendē.

foto: LETA
Nātres dzinumi.
Nātres dzinumi.

Nūdeles ar nātru mērci

Jaunas, mazas nātru lapiņas nav vajadzības sasmalcināt sīkāk, jo tās karstumā tik un tā sakritīsies.

4 porcijas
20 minūtes pagatavošanai

500 g vārītu nūdeļu
150 g jaunu, mazu nātru lapiņu
250 ml krējuma
50 g rīvēta siera
4 ķiploka daiviņas
2 sakapāti sīpoli
1 ēdk. olīveļļas
rīvēts muskatrieksts
sāls, malti melnie pipari

1. Nomizotus ķiplokus sagriez plānās šķēlītēs. Nātres noskalo un notecini lieko ūdeni.
2. Pannā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un viegli apcep. Pievieno nātres, uzliec vāku un atstāj, lai aptuveni 3 minūtes sautējas.
3. Pievieno krējumu un sablendē. Pievieno sieru un garšvielas un maisot karsē vēl 5 minūtes.
4. Pasniedz ar vārītām nūdelēm.

foto: LETA
Pienenes.
Pienenes.

Rīsi ar pirmajām pieneņu lapām

Pēc šīs receptes var gatavot arī rīsus ar jauno gārsu, vienīgi šādā gadījumā der pievienot arī asākus piparus un citronu sulu.

4 porcijas
30 minūtes pagatavošanai

300 g basmati rīsu
100 g pieneņu lapu
900 ml vistas vai dārzeņu buljona
100 ml baltvīna
50 g sviesta
50 g rīvēta siera
2 sakapātas ķiploka daiviņas
1 sakapāts sīpols
1 ēdk. eļļas
sāls, malti melnie pipari

1. Nomazgātas un nosusinātas pienenes sagriez aptuveni 3 cm platās strēmelēs.
2. Dziļā pannā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un apsautē caurspīdīgus.
3. Pielej vīnu un mazliet pavāri, pēc tam pielej trešdaļu buljona, samaisi un uz lēnas uguns vāri, līdz šķidrums iesūcas. Tad pamazām pielej atlikušo buljonu un turpini, līdz rīsi ir mīksti.
4. Pievieno sviestu, rīvēto sieru, garšvielas un pienenes. Samaisi un pasniedz galdā.

foto: Shutterstock

Zaļais kefīra kokteilis

Ja garšo biezumi, kokteili var neblendēt, bet samaisīt un baudīt ar karoti.

2 lielām kokteiļglāzēm
10 minūtes pagatavošanai

400 ml kefīra
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
2 ēdk. sakapātu diļļu
1 ēdk. sakapāta bazilika
1 ēdk. sakapātu redīsu
citronu sula
sāls, malti melnie vai čili pipari

Visus produktus sablendē un pildi lielās glāzēs. Ja vēlies, pārber sadrupinātus rozā piparus.