Veselīgas dārzeņu kūkas no burkāniem un avokado. 2 lieliskas receptes
Par spīti pieņēmumam, ka dārzeņi ir izmantojami tikai sāļo ēdienu pagatavošanai, tie var būt arī lielisks pamats desertam.
Garšīgi
2016. gada 23. septembris, 10:23

Veselīgas dārzeņu kūkas no burkāniem un avokado. 2 lieliskas receptes

Jauns.lv

Nost ar ierasto – aicina šefpavārs Normunds Baranovskis un piedāvā izmantot ražas laiku, lai ierastās biskvītu tortes aizvietotu ar veselīgām un vienkārši pagatavojamām dārzeņu kūkām. Par spīti pieņēmumam, ka dārzeņi ir izmantojami tikai sāļo ēdienu pagatavošanai, tie var būt arī lielisks pamats desertam. Iepazīsties ar šefpavāra sagatavotajiem ieteikumiem un iedvesmojies dalībai Latvijas simtgadei veltītajā projektā 100 kūkas un 1 svecīte.

Dārzeņu izvēle kūkai

Lai pagatavotu izcilu dārzeņu kūku vai tarti, vislabāk ir izvēlēties miltainos dārzeņus un sakņaugus, piemēram, burkānus, kabačus, bietes un, protams, ķirbi. Lai dažādotu pīrāgus, Normunds piedāvā, gatavojot mīklu, daļu miltu aizstāt ar kartupeli, tad arī pīrāgs būs sātīgāks. “Gatavojot kūkas no dārzeņiem, vispirms tos notīri, tad novāri vai notvaicē. Izkās caur sietu, lai notek liekais ūdens, un samal biezenī. Tā vēl pirms kūkas cepšanas vari tikt vaļā no liekā ūdens, kas gatavo saldumu var padarīt pārlieku mitru. Tālāk vari to pievienot krēmam, biezināt un veidot kūkas pēc sava ieskata,” iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Sulīgas kūkas noslēpums

Lai kūka turētos kopā, tās pagatavošanā ir jāizmanto dažādi cietinātāji. Ja kūkas pagatavošanā izmanto dārzeņu biezeņus, tad tiem noteikti ir jāpievieno klāt ola – tā saturēs masu kopā cepšanas laikā. Savukārt, lai kūka nesanāk pārāk slapja, masai ir jāpievieno milti – tie absorbēs lieko mitrumu. “Ja gatavosi dārzeņu krēmu, ko pildīsi jau gatavos mīklas vai riekstu groziņos, tad vari pievienot citus produktus, kam nav nepieciešama termiskā apstrāde, lai tie garšotu lieliski. Piemēram, pagatavo svaigo dārzeņu masu un pievieno tai žāvētos augļus. Tie gan piešķirs saldumu, gan absorbēs lieko mitrumu. Savukārt, lai padarītu krēmu tumīgāku, vari pievienot tam krēmīgu svaigo sieru un sakult. Papildini ar saldinātāju, nedaudz skābumiņu un rezultāts garšos lieliski. Tu vari pagatavot svaigo masu, pievienojot, piemēram, žāvētos augļus,” stāsta Normunds.

Saldinātāju izvēles brīvība

Šodien veikalu plauktos ir atrodamas neskaitāmi saldinātāju veidi, kas atbildīs katrai gaumei un vajadzībai. Ja plāno cept biskvīta tipa kūku, vislabāk ir izvēlēties balto vai brūno cukuru. Medus, kļavu un bērzu sulu sīrupi būs lieliska izvēle, ja pievienosi tos krēmiem un plaucētai mīklai. Tāpat labi derēs arī cukura sīrups, jo tas vienlaikus var kalpot arī kā cietinātājs. Savukārt, cukurs ar pektīnu, kā arī pats pektīns ir ideāli piemēroti, lai pagatavotu, piemēram, tortes virsējo želejkārtu. Ja gatavo svaigās tortes, Normunds iesaka izmantot dabīgos saldinātājus, piemēram, banānu, mango, svaigas vai žāvētas vīģes, dateles un citus saldus augļus un ogas.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesūtīt savu no paaudzes paaudzei nodoto vai nesen atklāto kūkas recepti un tās stāstu portālā gardezi.lv. Receptei jāpievieno arī fotogrāfijas ar gala rezultātu, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir cienīga iekļūt Latvijas mantojumu grāmatā 100 kūkas un 1 svecīte. Grāmatu atklās 2018. gada maijā, kad vienuviet satiksies visu recepšu autori.

Bezglutēna burkānkūka ar putoto kokosa krēmu

Paredzēts: 8 personām

Gatavošanas laiks: 2 h

Olas – 3 gab

Kļavu sīrups – 200 g + 2 ēd. k. kokosa krēmam

Miltu maisījums bez glutēna - 200 – 250 g (var izmantot tikai rīsu vai mandeļu miltus)

Cepamais pulveris vai soda – 1 tējk.

Smalki sarīvēti burkāni - 200 g

Muskatrieksts – ½ tējk.

Augu eļļa vai kokosa eļļa – 130 ml

Svaigas mellenes – 400 g

Vēl pirms ķeries pie gatavošanas, ieliec kokosa piena bundžu ledusskapī. Tas ir ļoti svarīgi, jo kokosa piens slāņojas. Kokosa ūdens paliek bundžas apakšā, bet krējums - sacietē pa virsu.

Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Saputo olas, pievieno kļavu sīrupu, eļļu un rīvētus burkānus.

Iecilā bezglutēna miltus ar cepamo pulveri un muskatriekstu.

Lej formā un cep 30 - 40 minūtes, tad atdzesē.

Izņem no ledusskapja kokosa pienu, atgriež kokosa bundžas apakšu, nolej kokosu ūdeni, to var izmantot kokteiļu gatavošanā.

Kokosa krējumam pievieno 2 ēdamkarotes kļavu sīrupu un puto kā ierasto saldo krējumu.

Putoto krēmu liek kūkai pa virsu un dekorē ar mellenēm.

Avokado un bumbieru kūka

Paredzēts: 8 personām

Gatavošanas laiks: 15 min + 2 h saldētavā

Biskvītam:

Dzeltenās rozīnes – 200 g

Indijas rieksti – 100 g

Lobītas ķirbju sēklas – 50 g

Zaļās pistācijas – 50 g

Krēmam un kūkai:

Kivi – 4 gab.

Avokado – 4 mazie vai 2 lielie

Bumbieri – 3–4 gab. (bez mizas un sēklām)

Laims – 1 gab.

Medus – 2 ēdamk.

Dekoram:

Svaigas vai saldētas ogas pēc izvēles – 250 g

Pagatavošana:

Riekstus un sēklas liek blendera krūzē un samaļ. Pievieno rozīnes un samaļ tā, lai izveidojas ķepīga masa.

Tortes formā (diametrs aptuveni 22 cm) ieklāj cepamo papīru, liek virsū ķepīgo riekstu masu un izlīdzina.

Notīra kivi, sagriež plānās šķēlītēs un klāj virsū pamatnei.

Gatavo krēmu.

Notīra bumbierus un avokado.

Liek blendera krūzē, pievieno laima sulu un saldumam – medu. Samaļ krēmīgā masā un lej kūkas formā.

Kūku liek saldētavā uz vismaz 2 stundām, lai krēms atdziest un iegūst saldējuma struktūru.

Pasniedz dekorētu ar svaigām vai saldētām ogām.

Ideja!

Izmēģini pagatavot svaigēdāju kūku, kā biezinātāju krēmam izmantojot banānu un garšu bagātinot ar dažādām ogām un augļiem.

Informācija: Rimi gardēži


Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto