Artūram Skrastiņam – 40! Aktiera dzīve fotogrāfijās. FOTO
Artūrs Skrastiņš ar sievu Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu 2014. gada augustā.
Slavenības
2014. gada 18. septembris, 11:41

Artūram Skrastiņam – 40! Aktiera dzīve fotogrāfijās. FOTO

Jauns.lv

Apsveicam – šodien, 2014. gada 18. septembrī – 40 gadu jubileju svin viens no populārākajiem šī brīža latviešu aktieriem, daudzu skatuves balvu ieguvējs Artūrs Skrastiņš. Piedāvājam ieskatu fotogrāfijās no jubilāra radošās un personīgās dzīves.

Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš dzimis Jelgavā un spēlēt teātri viņš gribējis jau kopš mazām dienām. Kad mācījies pirmajā klasē un ticis aicināts izvēlēties ārpusklases nodarbību, viņš devis priekšroku Jelgavas kultūras nama dramatiskajam pulciņam. Skrastiņš ļoti ātri sapratis, ka teātris ir tieši tas, kas viņam vajadzīgs un kam gatavs veltīt pietiekami daudz laika. Un, kā pats atzīst, tikai pateicoties dramatiskajam pulciņam, viņš noturējies virs ūdens un neaizgājis pa pieskari.

Kad Skrastiņš pabeidzis vidusskolu, kopā ar draugiem devies nelegāli strādāt uz Vāciju. Pusgadu sālījis svaigas buļļu un govju ādas. Atgriezies viņš iestājās Latvijas Kultūras akadēmijā, ko 1996. gadā pabeidza, iegūstot teātra un filmu aktiera kvalifikāciju. Tajā pašā gadā viņš kļuva par Dailes teātra aktieri. Par Artūra pirmo lomu Dailē var uzskatīt vēl studiju laikā nospēlēto Jaunāko brāli Māras Zālītes un Raimonda Paula Meža gulbjos. Artūrs saņēma balvu par labāko sezonas debiju.

Interesanti, ka 27 gadu vecumā Skrastiņš iestājās Medicīnas akadēmijā, jo līdzās teātrim medicīna esot viņa otrā mīlestība. Taču sapratis, ka teātri un medicīnas studijas apvienot būs neiespējami, izvēlējies aktiera karjeru.

Skrastiņš piedalījies vairāk nekā 50 izrādēs, spēlējis trīs seriālos un 11 kinolomās.  Par savām lomām teātrī saņēmis 8 (!) Spēlmaņu nakts balvas tādās nominācijās kā Gada aktieris, Gada debija, Labākais jaunais aktieris, Labākais otrā plāna aktieris, skatītāju balva Gada aktieris. Artūrs piedalījies arī vairākās kinofilmās un seriālos. Viņa lomas ir Uve („Mantojums", rež. A.Kasatkins, 2013), Otrais vīrs („Nodevība", rež. K.Serebreņņikovs, Krievija, 2012), Izmeklētājs Putnis („Valanders: Rīgas suņi", rež. E.Kempbela, Liebritānija, 2012), Kārlis („Rūdolfa mantojums", rež. J.Streičs, 2010), Bankas apsargs Klopsis („Mazie laupītāji", rež. A.Zvirbulis, 2009), Jēkabs Ronis („Rīgas sargi", rež. A.Grauba, 2007), Tēvs („Ūdensbumba resnajam runcim", rež. V.Brasla, 2004), Roberts („Baiga vasara", rež. A.Grauba, 2000), Režisors („Vecās pagastmājas mistērija", rež. J.Streičs, 2000), Klauss Junge („Karaļi", rež. I.Kalpenieks, 1999), Beisiks („Likteņdzirnas", rež. J.Streičs, 1997).  Par Beisika lomu Artūrs Skrastiņš saņēma Nacionālo kinobalvu "Lielais Kristaps".

Artūrs filmējies arī pašmāju TV seriālos. Bijis Rihards seriālā „UgunsGrēks", Filips seriālā „Saldais pārītis” un saimnieks Jēkabs seriālā „Likteņa līdumnieki".

Artūrs Skrastiņš kopš 2008. gada 23. decembra ir precējies ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un viņi ir vecāki dvīņiem Emīlijai un Maratam, kas pasaulē nāca 2010. gada aprīlī. Šī gan nav pirmā Skrastiņa laulība – jaunībā viņš apprecējās ar horeogrāfi, Jelgavas deju ansambļa “Vēja zirdziņš” vadītāja Aldu Rumpīti. Ar laiku laulība pajuka, un tad Skrastiņam izveidojās attiecības ar Latvijas Kultūras akadēmijas studenti Daci Koceri. Abiem piedzima dēls Dāvis, taču drīz vien pāris izšķīrās. Skrastiņam bijušas arī attiecības ar aktrisi Rēziju Kalniņu un dziedātāju Anniju Zahovsku.

Artūrs Skrastiņš izrādē “Šveiks” – “Balāde”

Artūrs Skrastiņš, Raimonds Pauls – “Es nezinu”


Kasjauns.lv/Foto: Foto: Rojs Maizītis, Mārtiņš Ziders, Aigars Hibneris, izdevniecības Rīgas viļņi arhīvs, TV3 publicitātes, Dailes teātra publicitātes