Karalis Čārlzs atklāj, kā karaliene Elizabete pavadīja savas pēdējās dienas
foto: Shutterstock
Karaliene Elizabete II mira 2022. gadā.
Slavenības

Karalis Čārlzs atklāj, kā karaliene Elizabete pavadīja savas pēdējās dienas

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Karalis Čārlzs ir dalījies ar retiem ieskatiem par savas mātes, karalienes Elizabetes II, pēdējām dienām. Viņa nomira Balmoralā, 96 gadu vecumā, 2022. gada 8. septembrī. Čārlzs izteicās, ka Skotija vienmēr ir bijusi īpaša vieta viņu ģimenei, un tieši Balmorala bija karalienes vismīļākā vieta, kur viņa izvēlējās pavadīt savas pēdējās dienas.

Karalis Čārlzs atklāj, kā karaliene Elizabete pava...

Pirms diviem gadiem, 2022. gada 8. septembrī, karaliskās vēstures nozīmīga nodaļa pilnībā apstājās līdz ar karalienes Elizabetes II nāvi. Monarhei bija 96 gadi, un saskaņā ar miršanas apliecību viņa nomira Balmoralas pilī no “vecuma”. 

Pēc viņas nāves, viņas dēls Čārlzs kļuva par karali, bet viņa sieva Kamilla – par karalieni. Karalis Čārlzs emocionālā paziņojumā sacīja, ka viņa mātes nāve bija dziļas bēdas viņam un viņa ģimenei, un viņi jūtās mierināti, zinot, cik ļoti karaliene bija cienīta un mīlēta visā pasaulē.

Karaliene tika transportēta uz Vestminsteru 14. septembrī, kur viņa četras dienas gulēja goda sargā, ļaujot cilvēkiem izteikt cieņu viņai kā visilgāk valdošajai monarhei. Cilvēki stāvēja garās rindās, lai atvadītos no iemīļotās karalienes.

Cilvēki stāv rindā, lai izrādītu cieņu mirušajai karalienei Elizabetei II.

Cilvēki stāv rindā, lai atvadītos no karalienes Elizabetes II

Runājot par karalienes Elizabetes lēmumu pavadīt savas pēdējās dienas Balmoralā, karalis Čārlzs Skotijas parlamenta atklāšanas runā sacīja: "No personiskās perspektīvas Skotija vienmēr ir bijusi īpaši nozīmīga vieta manai ģimenei un man pašam. Mana mirusī māte īpaši vērtēja laiku, ko pavadīja Balmoralā, un tieši tur, viņai vismīļākajā vietā, viņa izvēlējās pavadīt savas pēdējās dienas."

Karalienes meita, princese Anna, iepriekš dalījās, ka viņas mātei bija svarīgi, kur pavadīt savas pēdējās dienas. Anna sacīja: "Es ceru, ka viņa beigās uzskatīja, ka tas bija pareizais lēmums, jo mēs tā uzskatījām."

Pēc viņas nāves karalis Čārlzs izteica sirsnīgu paziņojumu par savu "mīļoto māti": "Šajā pēcpusdienā Karaliene mierīgi aizgāja mūžībā Balmoralā. Karalis un Karaliene Konsorte paliks Balmoralā šovakar un rīt atgriezīsies Londonā." 

Princis Viljams un princese Ketrīna ar bērniem Džordžu un Šarloti karalienes Elizabetes II bērēs

Lūpu lasītājs ir atklājis, ko karalis Čārlzs sacīja pēc karalienes Elizabetes bēru ceremonijas. Pēc valsts bēru ceremonijas Vestminsteras abatijā, karalienes Elizabetes mirstīgās atliekas tika pārvestas uz Vindzoras pili privātai apbedīšanai 2022. gada 8. septembrī. Publiski translētā saistību ceremonija notika Sv. Džordža kapelā, kur piedalījās tuvākie ģimenes locekļi un karaliskās mājsaimniecības pārstāvji.

Daudzi cilvēki pētīja karaliskās ģimenes video materiālus, lai mēģinātu uzzināt, par ko viņi runāja šajos svarīgajos brīžos. Lūpu lasītājs Džeremijs Frīmens izmantoja savas prasmes, lai noskaidrotu sarunas saturu. Frīmens atklāja, ka, sarunājoties ar Jorkas arhibīskapu Stefanu Kotrelu, karalis Čārlzs teicis: "Paldies, tas bija labs darbs. Jūs bijāt brīnišķīgs." Arhibīskaps atbildēja: "Laipni lūdzu."

Elizabete kāpa tronī 1952. gadā, kad mira viņas tēvs, karalis Džordžs VI. Elizabete valdīja pār Apvienoto Karalisti un 14 citām Sadraudzības valstībām un kļuva par vienu no atpazīstamākajām sievietēm, kāda jebkad ir dzīvojusi.