"Mēs zaudējām leģendu!" - "Harija Potera" zvaigznes un karalis Čārlzs piemin izcilo aktrisi Megiju Smitu
foto: Image supplied by Capital Pictures
Kadrs no filmas "Harijs Poters".
Kino

"Mēs zaudējām leģendu!" - "Harija Potera" zvaigznes un karalis Čārlzs piemin izcilo aktrisi Megiju Smitu

Santa Hincenberga

Jauns.lv

89 gadu vecumā mirusi angļu kino un teātra aktrise Megija Smita, kura savu pirmo "Oskaru" saņēma 1969. gadā, bet 21. gadsimtā ieguva jaunus fanus ar lomām "Harija Potera" kino sāgā un seriālā "Dauntonas abatija". Par Megijas Smitas nāvi sēro ne tikai fani visā pasaulē, bet arī kolēģi un karaliskā ģimene.

"Mēs zaudējām leģendu!" - "Harija Potera" zvaigzne...

Megija Smita tiek pieminēta kā "īsta leģenda" skatuves un ekrāna mākslā. Lielbritānijas karalis un premjerministrs, kā arī daudzi līdzgaitnieki ir izteikuši līdzjūtības. Karalis Čārlzs aktrisi aprakstīja kā "nacionālo dārgumu", kamēr Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stārmers sacīja, ka viņa bija "daudziem mīlēta par savu lielo talantu".

Karalis un karaliene savā paziņojumā sacīja: "Kad aizkaru noslēdz nacionālais dārgums, mēs pievienojamies visiem visā pasaulē, ar sirsnīgu apbrīnu un pieķeršanos, atceroties viņas daudzās lieliskās izrādes un siltumu un asprātību, kas izstarojās gan uz, gan ārpus skatuves."

Hjū Bonvils, kurš atveidoja Granthamas grāfu "Dauntonas abatijā", sacīja: "Ikviens, kurš jebkad dalījies ainā ar Megiju, apliecinās viņas aso redzi, aso asprātību un iespaidīgo talantu. Viņa bija patiesa savas paaudzes leģenda un, par laimi, dzīvos tālāk daudzās izcilās ekrāna izrādēs. Nav neviena, kas būtu tāds kā Megija.”

Mīļus atceres vārdus zvaigznei veltīja arī "Harija Potera" zvaigzne Daniels Redklifs, kurš atzina, ka Megija Smita viņam vienmēr atmiņā paliks ar "asu intelektu" un "spoži asu mēli". Izrādot cieņu, Redklifs sacīja: "Viņai bija spēcīgs intelekts, spoži asa mēle, viņa varēja biedēt un apburt vienlaikus, un, kā visi stāsta, viņa bija ārkārtīgi smieklīga. Es vienmēr uzskatīšu sevi par neparasti laimīgu, ka man bija iespēja strādāt ar viņu un pavadīt laiku uz filmēšanas laukuma."

"Leģendas jēdziens ir pārāk bieži lietots, bet, ja tas kādam mūsu industrijā ir piemērojams, tad tas ir viņai. Paldies, Megija," sacīja Harija Potera atveidotājs.

Miriama Margoliesa, kas "Harija Potera" filmās atveidoja profesori Sproutu, sacīja, ka Megija bija "labākā no labākajiem". Pēc viņas teiktā, viņa apvienoja "niknumu, blēdīgumu, prieku un maigumu". "Es vienmēr esmu bijusi apbrīnotāja, tāpat kā visi viņas kolēģi," sacīja aktrise.

Margoliesa uzsvēra, ka Megija Smita bija pilnībā pelnījusi katru balvu, ko viņa saņēma savas spožās karjeras laikā.

Savukārt Emma Vatsone sacīja, ka līdz pieaugšanas gadiem viņa īsti neapzinājās, ka jaunā Hermione dalījās ekrānā "ar patiesu diženuma definīciju". Ierakstā sociālajā tīklā "Instagram" viņa atcerējās zvaigzni kā "īstu, godīgu, smieklīgu un pašcieņas pilnu".

Rūperts Grints, kurš filmās atveidoja Ronu Vīzliju, sacīja, ka viņš jūtas "neiedomājami laimīgs, ka dalījies filmēšanas laukumā ar Megiju un īpaši laimīgs, ka dalījies ar viņu arī deju.”

Par lomu filmā "Džīnas Brodijas jaunkundzes labākie gadi” Smita 1969. gadā saņēma labākās aktrises "Oskaru" un Britu akadēmijas (BAFTA) balvu. 1978. gadā aktrise saņēma "Oskaru" par otrā plāna lomu filmā "Kalifornijas viesnīca". Viņai bija vēl četras nominācijas, un viņa saņēma septiņas BAFTA balvas.