Eksbaņķieris Aleksandrs Lavents atkal bīda biznesu?
foto: Aculiecinieka
Aleksandrs Lavents restorānā Vecrīgā tikās ar uzņēmēju Raimondu Kisielu.
Slavenības
Vakar 07:03

Eksbaņķieris Aleksandrs Lavents atkal bīda biznesu?

Ligita Eglīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Aleksandrs Lavents, kādreizējais "Bankas Baltija" vadītājs, kurš tika tiesāts un pat sēdēja cietumā par smagiem finanšu noziegumiem, ilgāku laiku nebija manīts sabiedrībā. Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", nu redzēts vienā no Vecrīgas smalkākajiem itāļu restorāniem, izskatoties sveiks un vesels.

Eksbaņķieris Aleksandrs Lavents atkal bīda biznesu...

Nu jau vairākus gadus bēdīgi slavenais eksbaņķieris pie apvāršņa vismaz publiskos pasākumos netika sastapts. Bet nesen aculiecinieki Aleksandru Laventu pamanīja, kādas dāmas kompānijā ieturot pusdienas Vecrīgas restorānā "Monterosso". Pēc laiciņa viņš bija izgājis laukā uz terases, kur, dzerdams ūdeni, krietnu laiku pavadīja šķietami nopietnās lietišķās sarunās ar miljonāru, Latvijas Automobiļu federācijas prezidentu Raimondu Kisielu.

foto: Aculiecinieka
Aleksandrs Lavents restorānā Vecrīgā tikās ar uzņēmēju Raimondu Kisielu.
Aleksandrs Lavents restorānā Vecrīgā tikās ar uzņēmēju Raimondu Kisielu.

Var tikai minēt, vai vīri apsprieda kādus biznesa jautājumus vai vienkārši parunājās, piemēram, par rudens tuvošanos vai modi automašīnu tirgū. Kā zināms, Aleksandrs Lavents, tāpat kā Raimonds Kisiels, ir luksusa automašīnu cienītājs. Savulaik Lavents redzēts pārvietojamies ar dārgiem "Lexus" un "Bentley" limuzīniem.

Krimināli apsūdzētais, kas iesūdzēja tiesā Latvijas valsti

Tas bija 1995. gada jūnijā, kad ar lielu blīkšķi par maksātnespējīgu tiesa atzina "Banku Baltija" un tūkstošiem ļaužu zaudēja savus noguldījumus. Tika uzsākta krimināllieta, Lavents tika apsūdzēts kaitniecībā, bankas ļaunprātīgā novešanā līdz bankrotam, grāmatvedības datu sagrozīšanā, fiktīvu uzņēmumu veidošanā kredītu saņemšanai un līdzekļu piesavināšanā lielos apjomos. 2007. gadā Latvijas Augstākā tiesa piesprieda bijušajam "Bankas Baltija" padomes priekšsēdētājam Aleksandram Laventam un bankas prezidentam Tālim Freimanim cietumsodu. Tiesas sēžu laikā Lavents piedzīvoja sirdslēkmes, kā rezultātā krietnu daļu no aresta laika pavadīja nevis ieslodzījuma vietās, bet gan slimnīcās, kur tika likumsargu rūpīgi apsargāts. Apsūdzētais Lavents ar saviem advokātiem tiesāšanās laikā paguva ne tikai kaismīgi aizstāvēt savu nevainību "Bankas Baltija" izputēšanā, bet arīdzan iesūdzēja Latvijas valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kā rezultātā viņa labā kā morālā kompensācija tika piedzīti 15 000 eiro. ECT lēmuma rezultātā Laventu atbrīvoja no apcietinājuma, 2003. gada oktobrī tika sākta lietas atkārtota izskatīšana Rīgas apgabaltiesā, kas noslēdzās 2005. gada maijā ar lēmumu Laventam piespriest septiņus gadus un septiņus mēnešus cietumā.

Lavents izrādās „Jaunajā vilnī”

Daudzi brīnījās, ka jau drīz pēc izkļūšanas no cietuma Aleksandrs Lavents izskatījās žirgtāks par žirgtu un nekādas pazīmes par iespējamām nopietnām problēmām ar sirdi nebija manāmas. Vēl jo vairāk – radās iespaids, ka arī viņš pats par savu veselības stāvokli sevišķi nesatraucas, jo vasarās, apmeklējot festivālu "Jaunais vilnis" Jūrmalā, Krievijas biznesmeņu kompānijā regulāri bija redzams smaidīgs, veselīgs un reizi pa reizei pat ar glāzi šampanieša rokās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Lavents komponista Igora Krutoja dzimšanas dienas svinîbās 2007.gada augustā Jûrmalā.
Lavents komponista Igora Krutoja dzimšanas dienas svinîbās 2007.gada augustā Jûrmalā.

Tāpat viņš nelaida garām iespēju līksmot vēlās nakts stundās – tieši kādā no Laventam tieši vai pastarpināti piederošiem restorāniem Lielupes krastā festivāla organizatori pēc koncertiem taisīja krievu šovbiznesa spīdekļu glamūrīgās slēgtās ballītes. Tāpat viņš bija komponista Igora Krutoja jubilejas svinību, kas tika rīkotas dažādās elitārās vietās, tostarp Krievijas miljardiera Jurija Šeflera villā Dubultos un pat Latvijas Nacionālajā operā, viesis. VIP viesu lokā Aleksandrs Lavents bija arī dziedātājas Laimas Vaikules rīkotā festivāla "Laima Rendezvous" koncertos. Vismaz pirmajos šā festivāla norises gados.

Tretjaks, Ūdre, Lavents un citi Vaikules festivāla "Rendez-Vous 2016" apmeklētāji

Festivāla “Laima Vaikule Rendez-Vous” otrās dienas apmeklētāji 2016. gada 6. jūlijā.