10 "Jumpravas" dziesmas, kuras visi latvieši zina no galvas
foto: Ieva Leiniša/LETA
Grupas "Jumprava" 35. gadadienai veltīts koncerts "XO" "Arēnā Rīga".
Mūzika

10 "Jumpravas" dziesmas, kuras visi latvieši zina no galvas

Sadarbības projekts

Jauns.lv

Pakavējies atmiņās, noklausoties 10 populārākos grupas “Jumprava” hītus – gan jaunos, gan vecos gabalus un nāc uz grupas jubilejas koncertu 31. augustā Mežaparka Lielajā estrādē! 

10 "Jumpravas" dziesmas, kuras visi latvieši zina ...

Visu laiku latviešu mīļākais lietvārds ir nostaļģija, un kas vēl vairāk atgādinās par to, ja ne leģendārās grupas “Jumprava” dziesmas. Dziesmas, kas mums bijušas līdzās dažādās dzīves situācijās. Mēs visi šīs dziesmas esam klausījušies skolas diskotēkās, kāzās un vienkārši melanholiskos vakaros pie vīna glāzes. Un noteikti katrs esam dziedājuši līdzi šīm dziesmām.

Jumprava “Baltā”, 1994. gadā izdota dziesma, viens no lielākajiem šī laika hitiem, ko zina un novērtē visi. Lielai daļai šīs dziesma asociējas ar skolas laiku, disenēm. Ir dzirdēts, ka šī dziesma uz plates gājusi "pa riņķi”.

Šī Jumpravas dziesma ir skanējusi ne vienās vien kāzās, ne vienā vien piedošanas lūgšanā – šī ir latviešu dziesma par mīlestību. Jumprava “Vēlreiz”, 1989. gads.

Dziesma “Ēna” ir viena no populārākajām grupas Jumpravas dziesmām. 

Tie, kas zina šīs dziesmas vārdus, ir lielākie grupas “Jumprava” fani:
Mans prieks ir vējā, kurš ienāk caur atvērto logu,
Tieši sejā, mani interesē tikai tas,-
Kas notiek šeit lejā, šeit pirmajā stāvā.
Tiem, kas bez skaņas neatpazīst, tā ir neviena cita dziesma kā “Šeit, lejā”.

“Šis ir mans auto!” Dziesma, kuru ne tikai dzied līdzi, tā liek atcerēties jaunības gadus – jaunības maksimālismu. To lieliski attaino arī dziesmas video klips.

Ja ir kāda dziesma, kuras vārdus zina pilnīgi visi, tad tā, bez jebkādām diskusijām, ir “Ziemeļmeita”. Šo dziesmu zina kā veci, tā jauni. Šī dziesma ir viena no vairākām grupas “Jumprava” dziesmām, kas iekļauta visu laiku labāko Latvijas simtgades dziesmu sarakstā.

“Zem diviem karogiem” ir visiem zināma grupas dziesma, kuras vārdi nav jāpaskaidro. Grupa tajā laikā dziedāja skaļi to, ko cilvēki juta. 

Šo dziesmu zina ne tikai tie, kas pa ceļam no Ventspils līdz Visbijai. Dziesma “Peldētājs” ir tautā tik iemīļota dziesma, ka ikkatrs to atpazīst no pirmajām notīm un, protams, vārdi visiem ir zināmi.

“Tālu aizgāja brālis, mana nama durvis viņam ciet…” tie ir vārdi, kuriem dzied līdzi ne tikai grupas “Jumprava” fani.

Un inteliģenti atvadoties, šo nostaļģisko dziesmu topu noslēdz grupas “Jumprava” 1986. gada hits “Prom no pilsētas”.

Ja vēl nebiji dzirdējis, tad 31. augustā notiks šīs leģendārās grupas koncerts “JUMPRAVA XL”! Vēl neko neesi nokavējis – iegādājies biļetes tagad un 31. augustā Mežaparka lielajā estrādē dziedi līdzi savām mīļākajām Jumpravas dziesmām!