Trakā pasaule

Netiki uz olimpiādi, bet gribi kļūt par čempionu? Piedalies pasaules koku apskaušanas čempionātā!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Kamēr pasaule seko Parīzes olimpiādes kaislībām, Somijā drīz notiks pavisam jautrs pasaules čempionāts, kas neprasa ne smagus treniņus, ne drakonisku režīmu, vajag tikai atjautību un gribēšanu uzturēties svaigā gaisā mežā. Dāmas un kungi — pasaules koku apskaušanas čempionāts!

Netiki uz olimpiādi, bet gribi kļūt par čempionu? ...

Pie Somijas Lapzemes pilsētas Levi 24. augustā notiks kārtējais pasaules koku apskaušanas čempionāts, kuru pirms četriem gadiem izdomāja Covid-19 pandēmijas laikā, kad piespiedu izolācijas dēļ cilvēku savstarpējā saskarsme bija stipri ierobežota, un patvērumu nācās meklēt pie dabas krūts.

Jāpiebilst, ka šī ideja jau atradusi dzirdīgas ausis, un šādi čempionāti notiek arī citur, piemēram, Skotijā.

Sacensības organizē Somijas mežu un koku draugu uzņēmums "Hali-Puu": tās sastāv no ātrumposma, kad dalībniekiem vienas minūtes laikā jāpaspēj apskaut pēc iespējas vairāk koku, katram atvēlot vismaz 5 sekundes, un fantāzijas demonstrēšanas koku apskaušanā.

Pērn par vislabāko koku apskāvēju tika atzīts dalībnieks no tālās Vjetnamas Hujens Mins, kurš grasās savu titulu aizstāvēt arī šogad.

Tiesa, lai piedalītos čempionātā, nav obligāti jābrauc uz Somiju. Trīs nedēļas notiks tiešsaistes sacensības, kurās varēs laimēt ne tikai balvas, bet arī uzaicinājumu uz 2025. gada čempionātu klātienē.

Kas jādara?

Par to informē sacensību atbalstītājs Latvijā, kustība "Spēkozols" no Vidrižiem, kura jau 14 gadus aicina līdzcilvēkus godāt dabu, cienīt un kopt mūsu ozolus, baudīt to spēku un iedvesmu.

"Tiešsaistes Pasaules čempionātus koku apskaušanā 2024. notiks no 10. līdz 31. augustam. Ikviens visā pasaulē var piedalīties un iegūt lieliskas balvas, izmantojot attēlu ar savu koka apskāvienu. 

Piedalīties tiešsaistes konkursā ir ļoti vienkārši.
1. Atrodi savu mīļāko koku, apskauj to un nofotografē savu apskāvienu. Ievieto apskāviena foto Instagram vai Facebook izmantojot trīs tēmturus #TreeHugging2024 #HaliPuu un #ApskaujKoku Tas jāizdara līdz 31. augusta 12:00.
2. Pie publicētā foto iekļaujiet īsu aprakstu, kāpēc jums patīk tieši šis konkrētais koks vai koku apskaušana kopumā. Uzvarētāju noteiks tiesneši, izvērtējot apskāvienā nodotās sajūtas, kopējo radošumu un attēlā redzamo jautrību. Tiešsaistes konkursa uzvarētājs tiks paziņots svētdien, 1. septembrī HaliPuu sociālajos tīklos un plašsaziņas līdzekļos," teikts "Spēkozola" paziņojumā presei.

Kādas sola balvas?

"Tiešsaistes Pasaules čempionāta koku apskaušanā 2024 uzvarētājs tiks uzaicināts pievienoties klātienē

2025. gada sacensībās HaliPuu mežā, Levi, Lapzemē, Somijā. Uzaicinājums iekļaus vienas nedēļas uzturēšanos divām personām Levi nākamā gada konkursa laikā, kā arī izbraucienu HaliPuu mežā ar nakšņošanu guļamtīklos. Būs iespēja apgūt pārtikas meklēšanu arktiskajā mežā Arctic Frontier gida pavadībā, kā arī dāvanu karti greznai 2 nakšu naktsmītnei divām personām Design Hotel Levi, ieskaitot brokastis un SPA.

Klātienes pasākums HaliPuu mežā Levi, notiks sestdien, 2024. gada 24. augustā no 12:00. Tiešraide tiks straumēta sacensību vietnē. Līdz šim ir izsludināti desmit klātienes konkursanti, kas pārstāv Vjetnamu, Poliju, Argentīnu, Somiju, Šveici, ASV un Austrāliju," teikts paziņojumā.