Trakā pasaule

Skotijā ieviesīs šariātu? Radikāls musulmaņu sludinātājs ir apņēmies uz salas izveidot "Islāma valsti"

Māris Puķītis

Jauns.lv

Šeihs Jasers al Habibs pirms 20 gadiem ieradās Lielbritānijā no Kuveitas un saņēma patvērumu, bet iespēju šeit dzīvot devusī valsts viņam nav laba diezgan. Al Habibs vāc naudu, lai nopirktu mazu salu Skotijas piekrastē, kur apmesties visiem īstenticīgajiem.

Skotijā ieviesīs šariātu? Radikāls musulmaņu sludi...

Video uzrunā šiītu sludinātājs un teologs aicina saziedot trīsarpus miljonus mārciņu un ved sarunas par Torsas salas iegādi pie Skotijas rietumkrasta, kur dzīvot pēc šariata likumiem. Viņš sola tur uzcelt lielu mošeju, savu skolu un slimnīcu.

“Šis ir mans aicinājums visiem ticīgajiem, gan vīriešiem, gan sievietēm, kas tic Dievam,” klāsta al Habibs, aicinot sekot viņam, nevis “palikt verdzībā” Lielbritānijā. Runa gan nav par visiem musulmaņiem, bet tikai šiītiem. Visai neparasts, pat neraksturīgs islāmam šķiet sauklis al Habiba mājaslapā: “Šiītu islāms ir kritikas sabiedrotais un dogmatisma ienaidnieks.”

Atšķirībā no sunnītiem, kas savu valdnieku ievēl, šiīti uzskata, ka reliģiskajam līderim jābūt kādam no Muhameda pēctečiem. Par pirmo šiītu līderi – imāmu – kļuva pravieša Muhameda znots Alī ibn Abū Tālibs.

Al Habibs sekotājiem sola “gaišu nākotni”, piebilstot, ka “no Rietumvalstīm sāk spīdēt jauna gaisma šiītu doktrīnai”. Viņš plāno sarunas ar valdību, lai musulmaņi no visas pasaules varētu saņemt vīzas un apmesties savā jaunajā “dzimtenē”. Viņa “salinieku” grupa ir nosaukta par Mahdi kalpu savienību – islāmā mahdi ir imāms, musulmaņu garīdznieks, kurš ieradīsies pasaulē pirms tās gala.

Torsa ir nedaudz vairāk nekā pusotru kilometru gara, uz tās ir tikai viena lauku māja. Sala pieejams tikai ar privātu laivu no Luingas, tā savukārt sasniedzama ar prāmi no Sielas salas, kuru ar cietzemi savieno tilts.  

Kaimiņos esošās Luingas salas iedzīvotāji, uzzinot par šiem plāniem no izdevuma “The Mail on Sunday”, neslēpj bažas. Kāds vīrietis saka: “Es esmu pavadījis lielu daļu savas dzīves, strādājot musulmaņu valstīs, tāpēc man nav nekādu problēmu ar šo kopienu, taču šī grupa šķiet satraucoša no tā, ko tikko redzēju.”

Šiītu musulmaņu sludinātājs Jasers al Habibs uz šīs Skotijas salas grib izveidot savu islāma valsti. (foto: torsa-island.co.uk)
Šiītu musulmaņu sludinātājs Jasers al Habibs uz šīs Skotijas salas grib izveidot savu islāma valsti. (foto: torsa-island.co.uk)

Al Habibu vaino apsūdzēts naida kurināšanā Lielbritānijā un arābu pasaulē starp šiītiem un sunnītiem. Viņš ir piesaistījis līdzekļus, izmantojot savu satelīta kanālu “Fadak TV”, kuru vairākus gadus vadījis no pārveidotas bijušās baznīcas zāles.

Neskatoties uz mediju regulatora “Ofcom” atkārtotiem brīdinājumiem, al Habibam  ir atļauts turpināt pārraidīt savas “lekcijas”, izplatot naidu un kūdot uz vardarbību pret sunnītiem gan mājās, gan ārzemēs. Viņš sludina tikai arābu valodā un ir sapulcējis milzīgu sekotāju skaitu starp Lielbritānijas 400 000 šiītu un miljoniem visā pasaulē.

Al Habiba mošejas teritorijā Fulmerā paramilitārā stilā trenējas viņa “armija”, saukta par “Al-Shurta Al-Khamis”, un tas šo visu ieceri padara vēl biedējošāku.

Kāda Luingas iedzīvotāja teic: “Es neesmu pārliecināta, ka Sieviešu institūts par to iestāsies. Mēs laipni gaidītu gandrīz katru, bet tas nešķiet atbilstoši. Salinieki jokojuši, ka miljardiere, dziedātāja Teilore Svifta varētu nopirkt Torsu.

ASV domnīcas “Atlantic Council” direktora vietniece komunikācijas jautājumos Sāra Zaaimi, kura ir pētījusi al Habiba darbību, brīdina: “Viņiem būs sava armija, sava tiesu sistēma, viņi pārvaldīs paši savas skolas un slimnīcas, un cilvēki no visas pasaules varēs migrēt uz šo dzimteni. "Tas izaicina suverenitātes jēdzienu. Mani mulsina, kā Apvienotās Karalistes iestādes pieļauj šādu diskursu. Jūs vācat līdzekļus, lai izveidotu suverēnu valsti citas valsts robežmalā.”

Nav skaidrs, ko al Habibs saprot ar šariata likumiem, jo pats ir pārkāpis islāma aizliegumu attēlot pravieti Muhamedu. To viņš izdarīja 2022. gadā filmā “The Lady Of Heaven”, ko pēc sunnītu protestiem, bažās par drošību, kinoteātri noņēma no ekrāniem.

Kuveitā al Habibs pavadīja apmēram trīs mēnešus cietumā par sunnītu ticības zaimošanu. Tā vietā, lai dotos, piemēram, uz Irānu, kur dominē šiīti, viņš izvēlējās Lielbritāniju.

Pērn pēc 7. oktobra “Hamas” uzbrukuma Izraēlai al Habibs pauda gandarījumu par atriebību “cionistiem”, tomēr kritizēja uzbrucējus par izvarošanām un līķu apgānīšanu. Citā klipā al-Habibs mudina nogalināt vahabītu, proti, Saūda Arābijas garīdzniekus un amatpersonas.

Halids Mahmuds, bijušais leiboristu deputāts, komentē: “Šis cilvēks ir pastāvīgi uzbrucis sunnītu ticīgajiem ar “Fadak TV”, ko nevajadzētu pieļaut. (..) Vēl absurdāk, ka viņa telpās notiek paramilitāras aktivitātes. Es gribu, lai viņa kanāls tiktu slēgts.”

Pats al Habibs laikrakstam uz jautājumiem nav atbildējis.