Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ingmāra Līdakas meita Daija apprecas ar muzikantu Muzikantu
foto: no privātā arhīva
Jaunais Muzikantu pāris.
Slavenības

Ingmāra Līdakas meita Daija apprecas ar muzikantu Muzikantu

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Vecumniekos 13. jūlijā gredzenus mija dabas drauga Ingmāra Līdakas vienīgā meita uzņēmēja Daija Līdaka un viņas izredzētais Gustavs Muzikants, dzimtas lauku mājā sarīkojot svinības divu dienu garumā.

Ingmāra Līdakas meita Daija apprecas ar muzikantu ...

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", jāvārdu jaunais pāris viens otram sacīja Vecumnieku dzimtsarakstu nodaļā un pēc laulības reģistrēšanas devās uz jaunās sievas vecāku mājām, kur bija iekārtota svinību vieta ar skatuvi, dažādām aktivitāšu zonām un telšu pilsētiņu, kur pēc lustēšanās visi 50 viesi tika izguldīti.

foto: no privātā arhīva
Rūgts jaunlaulātajiem!
Rūgts jaunlaulātajiem!

Visus kāzu viesus pielika pie darba

“Izdomājām alternatīvu ceļu kāzām, proti, lai būtu svētki, katram viesim ir jāpieliek roka. Tā arī bija kāzu dāvana no viņiem – ka katrs kaut ko izdarīja. Grupas, kas spēlēja, bija kāzu viesi, mūsu draugi; draudzene taisīja kapkeikus, kleitu šuva draudzene Sigita no Baldones, meikapu un frizūru veidoja draudzene Agnese Anstrāte-Gailīte no Jelgavas – visu, visu izdarīja paši! Tēvs daudz pļāva, arī brālis daudz trimerēja, un draugi arī. Gribējām, lai kāzās visi nevis tradicionāli sēž pie galda ēzdami un dzerdami, bet gan kopā aktīvi pavada laiku. Līdz ar to bija dažādas aktivitātes, piemēram, brālis bija noorganizējis loka šaušanu, draudzene uztaisīja ziepju meistarklasi, un tādā garā. Katrs varēja kaut ko vadīt un darīt. Vīramāte Gundega Muzikante, kura ir brīnišķīga ilustratore, mums taisīja norādes, lai visi zina, kur kas notiek,” stāsta Daija Līdaka-Muzikante, kas ir zināma ziepju ražotāja un kopā ar biznesa partneri Martu Šulci savā ražotnē "Silmachy Cosmetics" Baldonē pagājušā gada decembrī ciemos uzņēma pat Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.

Daija atklāj arī, ka pats pirmais darbs dzīvē viņai bijis Rīgas zoodārzā, kur, kā zināms, daudzus gadus strādāja viņas vecāki. Tur Daija skolas gados vasaras brīvlaikus pavadījusi, tīrot mazos baseinus, gatavojot dzīvniekiem maltītes ēdienreizēm un darot citus bērnam piemērotus darbiņus.

Satuvinājās, kopā braukājot automašīnā

Ar savu jauno vīru Gustavu Muzikantu, kas arī pēc nodarbošanās ir muzikants, Daiju Līdaku pirms aptuveni trim gadiem kopā savedusi viņas labākā draudzene, pat nenojauzdama, ka abi varētu reiz kļūt par pāri. “Satikāmies pilnīgi nejauši, pateicoties tam, ka Muzikants spēlē vienā grupā ar Līdakas labāko draudzeni...” sirsnīgi smejot stāsta Daija, kuras nu jau laulātais draugs spēlē "Vanadziņa trio" kopā ar blūza leģendu Jāni Vanadziņu, kā arī pankroka grupā "KGDJ".

Daija tajā laikā gājusi autoskolā, un bijis nepieciešams kāds pieredzējis vadītājs, kas sēž blakus, kamēr viņa mācās braukt. “Draudzene atteicās, sakot, ka viņai ir bail, jo es briesmīgi stūrējot. Taču viņa sarunāja, ka aizdos man savu grupas biedru Gustavu. Esmu emocionāls cilvēks, un vīrietis varēja redzēt manas visīstākās emocijas, ko tipiskā attiecību sākumposmā no savām simpātijām vienmēr cenšamies paslēpt. Taču kā pie stūres tas viss lien ārā! Tāpēc esmu droša, ka mums viss būs kārtībā arī nākotnē, jo viņš ir ārkārtīgi pacietīgs. Mūsu saskatīšanās notika pamazām, šo braucienu laikā. Tā nu stūrējām, stūrējām, līdz aizstūrējām līdz laulības ostai!”

foto: no privātā arhīva
Daija un Gustavs pirms trim gadiem satuvinājās, kopā regulāri braucot automašīnā. Tikai tolaik pie stūres bija Daija.
Daija un Gustavs pirms trim gadiem satuvinājās, kopā regulāri braucot automašīnā. Tikai tolaik pie stūres bija Daija.

“Sākumā gan mums izveidojās ļoti foršas draugu attiecības, un par to ļoti priecājos, jo tas ir brīnišķīgi, ka cilvēks, ko mīli, ir tavs labākais draugs,” teic Daija Līdaka-Muzikante, piebilstot: “Nekad nebiju iedomājusies, ka tāda vienkārša izpalīdzēšana varētu aizvest līdz kāzām!”

Kāzu ceļojumā nakšņo vecā armijas busiņā

Starp citu, Daija pieļauj, ka kādudien, iespējams, arī viņas jaunais vīrs, kas brīvajā laikā muzicē, bet ikdienā darbojas akmens apstrādes jomā, pievienosies komandā kā biznesa partneris, jo patlaban viņas kolēģes Martas vīrs ražotnes darbā esot iekšā līdz matu galiņiem. “Varbūt reiz būsim divu ģimeņu apvienotais uzņēmums. Un tad jau vispār visa pasaule būs vaļā! Jo kas gan var būt spēcīgāks par latviešu ģimeni? Un par divām latviešu ģimenēm, kas dara?!” prāto uzņēmēja.

Pēc apprecēšanās un divu dienu svinēšanas jaunlaulātie devušies kāzu ceļojumā uz Lietuvu. “Izlēmām nenakšņot hoteļos, bet gan braucām ar vācu armijas "Volkswagen" veco busiņu, ko paši esam atjaunojuši, un tajā, nobāzējoties sev tīkamā vietā, salonā pa vidu var uzklāt guļvietu. Gulējām mežā, kur neviens pulksten 12 neliek “izčekoties”. Kad esi tuvāk dabai, tā ir brīvība. Un tā mums abiem ir tuva un ļoti svarīga sajūta,” saka Daija Līdaka-Muzikante.

foto: no privātā arhīva
Kāzu dziesmas un danči Līdaku dzimtas lauku sētu Vecumniekos pieskandināja divu dienu garumā. Spēlēja arī jaunais vīrs.
Kāzu dziesmas un danči Līdaku dzimtas lauku sētu Vecumniekos pieskandināja divu dienu garumā. Spēlēja arī jaunais vīrs.

Tēvs pasniedz puķuzirņus un atceras savas “smagās” kāzas

“Tās nebija vienkāršas kāzas, bet gan īsts mūzikas festivāls! Mūziķi, grupas, mainoties cita aiz citas, muzicēja vēl svētdien visas dienas garumā!” meitas precības raksturo Ingmārs, piebilstot, ka nu ģimenē vairs nav kuplāko ūsu īpašnieks, jo piekāpies atvases jaunā vīra Gustava raženajām ūsām un bārdai.

Ingmārs Līdaka no sirds iesaistījies meitas kāzu svinību organizēšanā, kas ir saprotami, ja atvase izlemj šo īpašo notikumu atzīmēt vecāku sētā. “Paliela platība bija jānopļauj, labierīcības jābūvē un tamlīdzīgi. Kā jau viesus uzņemot. Pāris nedēļu norukāju, lai šo vietu nodrošinātu,” pastāsta Līdaka, kurš meitai reto vārdu Daija savulaik licis pēc savas izvēles. “Ar sievu sadalījām – ja būs meita, vārdu došu es, bet, ja dēls, tad vārdu izvēlētos sieva. Daiju, manuprāt, pamanīju kādā no grāmatām par akmens laikmetu.”

foto: no privātā arhīva
Meitai Ingmārs kāzās uzdāvināja puķuzirnīšus – ziedus, no kuriem pirms 36 gadiem bija viņa sievas Lauras kāzu pušķis.
Meitai Ingmārs kāzās uzdāvināja puķuzirnīšus – ziedus, no kuriem pirms 36 gadiem bija viņa sievas Lauras kāzu pušķis.

Ingmārs meitai kāzu dienā uzdāvināja puķzirnīšu pušķi, jo tāds bija līgavas pušķis viņa sievai, kad abi precējās. “Protams, uzausa atmiņā savas kāzas. Mums nekuplas ģimenes, bija problēmas ar vedējiem. Izdevās sarunāt ar vieniem radiņiem, taču viņi pateica – zagsā parakstīsimies, bet vairāk neko no mums negaidiet! Līdz ar to visu kāzu pasākumu pats novadīju. Ap kādiem četriem naktī, kad pēdējos viesus vilkām uz kādu siena gubeni gulēt, sievai teicu: “Davai, nešķiramies! Otrreiz es ko tādu vairs nepārdzīvošu! Un tā jau 36 gadus dzīvojam nešķīrušies. Meitai novēlēju tādu pašu sajūtu svētdienas rītā, kāda man kādreiz bija svētdien no rīta, kad biju savas kāzas nosvinējis. Biju tā pārguris kā nodzīts zirgs,” smiedams stāsta Ingmārs Līdaka, vēlot atvasei skaistu turpmāko ģimenes dzīvi.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!