foto: Mousse-Nebinger-Orban/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Zviedrijas karaļnamā visi precas jūnijā. Tāda tradīcija!
Kroņprincese Viktorija un princis Daniels Vestlings kāzas svinēja 2010. gada 19. jūnijā.
Slavenības
2024. gada 28. jūnijs, 06:06

Zviedrijas karaļnamā visi precas jūnijā. Tāda tradīcija!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Zviedrijas karaļnamā kāzu gadadienas jūnijā atzīmē visi karaļnama precētie pāri. Jāvārdu viens otram šajā mēnesī deva karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija. Arī visi trīs viņu bērni laulājušies tieši jūnijā. Izrādās, tā nav tikai sakritība, bet gan gadsimtiem sena tradīcija.

Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un vācietes Silvijas Renātes Somerlatas kāzas notika 1976. gada 19. jūnijā. Kārlis, kurš par monarhu kļuva 1973. gadā, ar Heidelbergā dzimušo tulkotāju Silviju iepazinās 1972. gada olimpiskajās spēlēs Minhenē. 1976. gada 12. martā pāris saderinājās. Karalis izredzētajai pasniedza gredzenu ar divu karātu briljantu, kas reiz bija piederējis viņa mātei princesei Sibillai.

Zviedrijas karaļnama līgavas

gallery icon
46

Šīs bija pirmās Zviedrijas valdošā monarha kāzas kopš Gustava IV Ādolfa laikiem, kad viņš 1797. gadā apprecēja Bādenes princesi Frederiku. Silvija Zomerlata kļuva par pirmo karalieni konsorti kopš 1965. gada.

Kāzām Kārlis XVI Gustavs izvēlējas 19. jūniju. Šajā datumā 1823. gadā laulājās nākamais Zviedrijas karalis Oskars I un Leihtenbergas Žozefīne. Arī viņu dēls karalis Kārlis XV 1850. gadā, par sievu apņemot Nīdelandes princesi Luīzi, kāzu datumam izvēlējās 19. jūniju.

Karaliene Silvija

Karaliene Silvija kāzu dienā bija ģērbusies zīda satīna līgavas kleitā ar ciešu kakla izgriezumu, garajām piedurknēm un taisnu svārku daļas piegriezumu. Garā šlepe kā atsevišķs elements papildināja tērpu no kleitas vidukļa daļas. Silvijas kāzu kleitu radījis dizainers Marks Bohans no modes nama “Dior”. Karaliene bija rotājusies ar Zviedrijas karaliskajai ģimenei piederošo kameju diadēmu.

Kroņprincese Viktorija

Zviedrijas karaļa un karalienes vecākā meita kroņprincese Viktorija kāzas svinēja tieši 34 gadus vēlāk. 2010. gada 19. jūnijā viņa teica jāvārdu sporta pedagogam, trenerim un sporta klubu īpašniekam Danielam Vestlingam, kurš pēc kāzām ieguva prinča un Vesterjētlandes hercoga titulu.

foto: Vida Press
Kroņprincese Viktorija un princis Daniels Vestlings 2010. gada 19. jūnijā.

Viktorija bija ģērbusies zviedru dizainera Pēra Engshedena darinātā kāzu kleitā. Tērps bija šūts no pērļu balta, abpusēja zīda atlasa. Tam bija īsās piedurknes un dziļš laiviņas veida kakla izgriezums, kas atsedza kailus plecus un veidoja elegantu atloku. Kroņprincese kāzu dienā bija rotājusies ar to pašu kameju diadēmu, ko savā Lielajā dienā galvā lika viņas mamma karaliene Silvija.

Princese Madeleina

Trīs gadus pēc vecākās māsās kāzas svinēja karaļa un karalienes jaunākā meita. Princese Madeleina un britu-amerikāņu finansists Kristofers O’Nīls salaulājās 2013. gada 8. jūnijā.

foto: Jens Hartmann/Shutterstock/ Vida Press
Princese Madeleina un Kristofers O’Nīls 2013. gada 8. jūnijā.

Līgava bija tērpusies pēc pasūtījuma darinātā kleitā, ko radījis itāliešu dizainers Valentīno Garavāni. Tērps bija šūts no zilonķaula krāsas “Chantilly” mežģīnēm un līgavai bija četrus metrus garš plīvurs. Princese Madeleina bija rotājusies ar vienu no savām iemīļotākajām diadēmām no karaļnama dārglietu kolekcijas – briljanta bārkšu diadēmu.

Princese Sofija

Divus gadus pēc Madeleinas apprecējās arī karaļa un karalienes jaunākā atvase – vienīgais dēls princis Kārlis Filips. 2015. gada 13. jūnijā viņš salaulājās ar realitātes šovu zvaigzni un modeli Sofiju Helkvistu.

foto: Niviere/Villard/Sipa/Shutterstock/ Vida Press
Princis Kārlis Filips un princese Sofija 2015. gada 13. jūnijā.

Līgavas kleita bija darināta no trīs dažādu nokrāsu baltiem audumiem un to radījusi zviedru dizainere Ida Šēsteda. Tērpa tapšanā izmantots zīda kreps un itāļu zīda organza. Sofija bija rotājusies ar “Palmette” diadēmu, kas bija kāzu dāvana no vīra vecākiem – karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas.