Vai Andris Bērziņš sievas greizsirdības dēļ zaudējis iespēju spēlēt izrādē?
foto: Juris Rozenbergs
Andris Bērziņš ar Madaru Botmani uz skatuves. Nu viņa vietā spēlē Edgars Pujāts.
Slavenības

Vai Andris Bērziņš sievas greizsirdības dēļ zaudējis iespēju spēlēt izrādē?

Baiba Butkovska, Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Šovasar un rudenī jaunā aktieru sastāvā Latviju apceļo Ulda Marhileviča un Māras Zālītes traģikomiskā dziesmuspēle "Tobāgo!", kas piedzīvojusi izmaiņas aktieru sastāvā. Leģendārā Andra Bērziņa iepriekš spēlēto lomu pārņēmis liepājnieks Edgars Pujāts. Kāpēc?

Vai Andris Bērziņš sievas greizsirdības dēļ zaudēj...

Pie skatītājiem atkal dodas dziesmuspēle "Tobāgo!"

Pie skatītājiem ar atjaunotu aktieru sastāvu atkal dodas Ulža Marhileviča un Māras Zālītes dziesmuspēle "Tobāgo!".

"Tobāgo!" pirmoreiz skatītājiem tika izrādīta Dailes teātrī 2001. gada rudenī un teātrī piedzīvoja garu mūžu vairāku gadu garumā. Tieši pirms septiņiem gadiem jūnijā režisora Valda Liepiņa vadībā uzvedums atdzima, turklāt teju tādā pašā aktieru sastāvā kā sākotnējā versijā, tikai šoreiz tā tika izrādīta kā ceļojošā izrāde, priecējot publiku gan neskaitāmās Latvijas brīvdabas estrādēs, gan kultūras centros. Diemžēl režisoram un aktierim Valdim Liepiņam šis bija pēdējais iestudējums. Mākslinieks 2017. gada rudenī šķīrās no dzīves, nespēdams uzveikt depresiju.

"Tobāgo!" izrādē, kas tautās dodas šovasar, režisora pienākumus uzņēmies aktieris Juris Kalniņš, savukārt vairākās lomās spēlē citi aktieri. Daudziem ir pārsteigums, kāpēc šai skanīgajā skatuves darbā vairs nav redzams neatkārtojamais Andris Bērziņš, kurš Hansena tēlā iepriekš tika uzskatīts par vienu no "Tobāgo!" spilgtākajiem varoņiem.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns" - aizkulisēs runā, ka Bērziņš pie iespējas atgriezties "Tobāgo!" neesot ticis tamdēļ, ka ar aktieri esot ļoti grūti sastrādāties, proti, produktīvai un radošai sadarbībai gluži kā barjera priekšā stāvot viņa laulātā draudzene Inese. “Ar viņu neko nevar sarunāt, jo visu laiku priekšā ir sieviete. Aģente, menedžere, režisore, kostīmu māksliniece, ģērbēja, miesassargs – viņa ir viss! Visi zina, ka režisoram ar Bērziņu strādāt cerību nav – ja Andrim izrādē ir loma, tad to uz sevi paņem viņa sieva, nosakot katru viņa soli, kustību un darbību,” neslēpj kāds no "Tobāgo!" kolēģiem, kas vēlas palikt anonīms.

foto: Juris Rozenbergs
 Aktieris Andris Bērziņš ar sievu Inesi pirms septiņiem gadiem "Tobāgo!" fotosesijā.
Aktieris Andris Bērziņš ar sievu Inesi pirms septiņiem gadiem "Tobāgo!" fotosesijā.

Sieva Bērziņam braucot līdzi uz faktiski it visiem koncertiem, izrādēm un mēģinājumiem, intervijām. “Kad kopā spēlējām "Tobāgo!", viņa visur bija priekšā.

Knapi palaida Andri pie grimētājas, bet pārģērbties lielākoties lika savā busiņā, lai, pasarg Dievs, kādas citas sievietes skatiens netrāpītu. Visu laiku izturējās kā aizdomu pilna.

Neļāva pietuvoties, kategoriski aizliedza režisora ieplānotās ainas ar mutēšanos. Un Bērziņš bez mazākās pretošanās klausa visām sievas norādēm! Pie viņas ir Bērziņa telefons, viņš velk tikai to, ko sieva liek; viņš ir pilnīgā dzīvesbiedres pakļautībā,” bija ievērojuši vairums radošās komandas biedru.

Arī paša Bērziņa uzvedība nereti likusies interesanta. Kolēģi spriež, ka viņš izturoties kā noburts, nohipnotizēts vai ar kādiem maģiskiem rituāliem “apstrādāts”.

Izrādās, ka Andris Bērziņš šoreiz nav aicināts izrādē spēlēt arī, jo gan aktieru trupa, gan organizatori sapratuši, ka sadarbošanās ar aktieri var sagādāt lielas galvassāpes un pat būt nedroša apkārtesošajiem, jo no viņa kundzes Ineses puses morāli tikuši “terorizēti” skatuves partneri. Precīzāk runājot, visi ne reizi vien redzējuši, ka Bērziņa kundze uzvedas tā, it kā turētu aizdomās aktrisi Madaru Botmani, kas it kā viņai vēlētos “nocopēt” Andri Bērziņu. Madara izrādē atveido Andra varoņa mīļoto krogusmeitu Liliju. “Bļāva, lai nelien viņas vīram klāt, pacēla balsi arī uz citiem, norādot, ko darīt un ko nedarīt. Bet trakākais bija toreiz, kad bija jāspēlē izrāde Ventspilī un kad Bērziņa sieva dusmās, emocijās vai no greizsirdības Botmani gandrīz iegāza kanālā pie promenādes! Tad organizatori saprata, ka ir pārāk riskanti un nekas tāds vairs nedrīkst atkārtoties. Tādēļ tagad izrādē Andra Bērziņa nav,” tā "Kas Jauns" uzzinājis no organizatoru pārstāvjiem.

“Jā, tā bija,” par gadījumu kanālmalā pirms vairāk nekā sešiem gadiem Ventspilī apliecina aktrise un kostīmu māksliniece Madara Botmane, uzsverot, ka plašāk aizkulišu peripetijas iztirzāt atsakās, jo nevēlas ietekmēt kolēģa un viņa ģimenes reputāciju. Tagad Madara spēlē partnerībā ar Edgaru Pujātu un priecājas par lielisko sastrādāšanos.

foto: Juris Rozenbergs
Andris Bērziņš ar Madaru Botmani uz skatuves. Nu viņa vietā spēlē Edgars Pujāts.
Andris Bērziņš ar Madaru Botmani uz skatuves. Nu viņa vietā spēlē Edgars Pujāts.

Vēršoties pie aktiera Andra Bērziņa un viņa sievas Ineses Gūtmanes ar jautājumiem par Ineses dusmām uz Madaru Botmani un konflikta iemeslu, kā arī aicinot izteikties, vai tas ir iemesls tam, ka Bērziņš atjaunotajā izrādē "Tobāgo!" nepiedalās, "Kas Jauns" saņēma rakstisku atbildi. Tajā gan nekādas dusmas vai konflikti skaidroti netika. Aktieris vai viņa pārstāvis, kas atsūtīja atbildes, lika nojaust, ka par nepiedalīšanos "Tobāgo!" skatuves mākslinieks neskumst. “Pie patreizējām degvielas cenām un piedāvātā honorāra mani neapmierina pavadīt daudzas stundas ceļā un vēl spēlēt nehaltūrējot trīs stundas manos 71 gados. Neapmierina dažu “prīmu” intrigas, kuras tiek vērptas, un tādā atmosfērā ir grūti strādāt.

Ar mīlestību un pateicību vēlreiz vēršos pie saviem faniem, kuri vēlas uzzināt, kāpēc es nepiedalos. Lai visiem skaisti un gaiši, mīlestības pilni Līgo svētki!”

Traģikomiskās dziesmu spēles "Tobāgo!" izrāde Rīgas Kongresu namā.

Traģikomiskās dziesmu spēles "Tobāgo!" izrāde Rīgas Kongresu namā

Traģikomiskās dziesmu spēles "Tobāgo!" izrāde Rīgas Kongresu namā