Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Slavenības

Aizsaulē devies populārais interneta mēmju varonis - "Dogecoin" kriptovalūtas seja Kabosu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

24. maijā 18 gadu vecumā aizsaulē devies japāņu šibas šķirnes suns Kabosu, kurš pirms 14 gadiem kļuva par interneta slavenību, iedvesmojot neskaitāmas asprātības un kļūstot par "Dogecoin" kriptovalūtas "seju".

Aizsaulē devies populārais interneta mēmju varonis...

"24. maija rītā Kabosu šķērsoja varavīksnes tiltu. Liels paldies visiem par atbalstu daudzu gadu garumā," sociālajā vietnē "Instagram" paziņoja Kabosu īpašniece Acuko Sato. "Viņa aizgāja ļoti mierīgi, gluži kā aizmigtu, sajūtot manu silto roku glāstus. Liels paldies jums visiem par to, ka mīlējāt Kabosu visus šos gadus. Esmu pārliecināta, ka Kabosu bija laimīgākais suns pasaulē. Tas padara mani par laimīgāko īpašnieci pasaulē."

Sato paziņoja, ka Kabosu piemiņai veltītā atvadu ballīte notiks 26. maijā.

Pēdējā laikā Kabosu smagi slimoja ar leikēmiju un aknu iekaisumu, suns vairs nespēja pārvietoties patstāvīgi. Nesenā intervijā aģentūrai AFP Sato atzina, ka visas pasaules fanu lūgšanu "neredzamais spēks" ļāvis viņai to visu pārdzīvot. Sava mīluļa gaitas ar viņa regulāri aprakstīja savā blogā.

Bērnudārza audzinātāja Acuko Sato paņēma Kabosu 2008. gadā no suņu patversmes, kurā šis suns kopā ar citiem bēdubrāļiem bija nogādāts no necilvēcīgiem apstākļiem "kucēnu fabrikā", taču vietu trūkuma dēļ viņam draudēja iemidzināšana. Savu vārdu Kabosu ieguva no līdzības ar japāņu augli, kas atgādina apaļo suņa seju. 2010. gadā Kabosu kļuva par interneta slavenību ar šo fotogrāfiju, kurā viņš uz dīvāna, krusteniski salicis ķepiņas, raugās ar nevainīgu skatu. Šī fotogrāfija vēlāk kļuva par NFT digitālo mākslas darbu, kas tika pārdots par 4 miljoniem dolāru. Pats Kabosu kļuva par pamatlicēju mēmei "Doge" jeb sunim, kas izsakās lauzītā angļu valodā. 2013. gadā "wired.com" to pasludināja par gada mēmi.

Kad 2013. gadā Billijs Markuss un Džeksons Palmers izveidoja kriptovalūtu "Dogecoin", to sākotnēji bija iecerējuši kā parodiju par kriptovalūtu bumu un tajā sāka izmantot Kabosu tēlu. Pašlaik "Dogecoin" ietilpst vadošo kriptovalūtu skaitā, tās kapitalizācija pārsniedz 23 miljardus dolāru, to atbalsta tādas slavenības kā hiphopa zvaigzne Snoop Dogg, IT uzņēmējs un kādreizējais NBA kluba "Dallas Mavericks" galvenais īpašnieks Marks Kjūbans un rokgrupas "Kiss" basģitārists Džīns Simonss.

Iespējams, kvēlākais Kabosu un "Dogecoin" fans ir pats slavenais multimiljardieris Īlons Masks, kurš to nodēvējis par "tautas kriptivalūtu" un paziņojis, ka "Dogecoin" kā maksas līdzekli pieņems viņa uzņēmumi "Tesla", "Starlink" un "Starship", vēsta Krievijas izdevums RBK. Kabosu īpašniece atzina, ka bija paspējusi tik ļoti pierast pie "neticamiem" notikumiem, ka viņu pat pārāk nepārsteidza, kad Masks pērn uz laiku pat nomainīja savas mikroblogošanas vietnes "Twitter" (vēlāk nosaukums mainīts uz "X") slaveno zilā putniņa ikonu uz Kabosu seju.

Lieki teikt, Masku neatstāja vienaldzīgu ziņa par Kabosu aiziešanu.

Pagājušā gada novembrī Sakuras pilsētas parkā tika atklāta slavenajai Kabosu mēmei veltīta statuja, kurā suns guļ uz dīvāna. 100 0000 dolāru vērtajai statujai līdzekļus savāca kriptoorganizācija "Own The Doge".

Jāpiebilst, ka Sato un "Own The Doge" ziedojuši lielas summas starptautiskajām labdarības organizācijām, tostarp vairāk nekā 1 miljonu dolāru organizācijai "Save the Children", kas atzina, ka tas bijis organizācijas "vislielākais kriptoorganizācijas dāvinājums", ko tā jelkad saņēmusi, vēsta "The Guardian".

Bolcijs kļuva par slavenu interneta mēmu varoni 2020. gadā, kad viņu kā Čīmsu (Cheems) atveidoja kopā ar Kabosu (Buff Doge). Tīmeklī izplatītajos attēlos muskuļotā kultūrista veidolā Kabosu parasti atveidoja visu, kas saistās ar spēku un varenību, bet piemīlīgais Bolcijs — ar pilnīgu pretstatu.