foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Fēlikss Ķiģelis tēva piemiņai rīkos dziesmu svētkus
Fēlikss Ķiģelis savos spozmes gados.
Slavenības
2024. gada 28. aprīlis, 12:12

Fēlikss Ķiģelis tēva piemiņai rīkos dziesmu svētkus

Dace Ezera

Žurnāls "Kas Jauns"

Šovasar gaidāms vēl nebijis notikums - Ķiģeļu dziesmu svētki. Kā žurnālam "Kas Jauns" pastāstīja mūziķis Fēlikss Ķiģelis, skanēs gan viņa, gan viņsaulē aizgājušā tēva Ērika dziesmas un uz skatuves būs arī Ēriks Ķiģelis juniors, Fēliksa dēls.

Nākamgad rudenī apritēs 40 gadu, kopš mūsu vidū vairs nav grupas "Līvi" leģendas Ērika Ķiģeļa, kas gāja bojā autoavārijā. Kā izpētījis Fēlikss, tieši no tēta arī sākusies Ķiģeļu “muzikalitāte”. “Ģimenē pirms tēta nav bijuši mūziķi, tikai viņa brālis Juris spēlējis bungas,” saka Fēlikss. Ēriks aizgāja mūžībā, kad dēlam bija tikai deviņi gadi, tomēr Fēlikss viņu labi atceroties. “Manas pēdējās atmiņas saistās ar pašām augusta beigām, kad mēs ar tēti visu dienu pavadījām kopā Liepājas jūrmalā pie jūras. Tā bija ļoti saulaina, forša diena. Atceros, tajā dienā viņš man mācīja, ka ūdens siltums jāmērī nevis ar rokām, bet kājām. To es spilgti atceros. Vispār tēti pēdējoreiz redzēju 1985. gada 1. oktobrī, kad mēs bijām uz viņa cikla Kurzemei – saules ceļu koncertu, ko grupa "Līvi" prezentēja toreizējā "Liepājas Metalurgu" kultūras pilī, bet pēc dažām dienām – 3. oktobra naktī – tētis gāja bojā autoavārijā.”

“Viņš mūziku manī neielika, es mācījos mūzikas skolā. Par to, vai man ir talants mūzikā, jāspriež citiem. Man vienmēr mūzikas vide bija visapkārt, jo ar Elvisu Grodumu un Matīsu Pavītolu bērnībā bijām kopā, visi mūzikas skolā mācījāmies,” stāsta Fēlikss, kas ar šiem biedriem grupu nodibinājis jau tālajā 1989. gadā. Ķiģelis atzīst, ka muzikālais talants droši vien iedzimis arī no mammas Zigrīdas – Liepājas Pionieru nama koncertmeistares –, turklāt tieši viņa bijusi tā, kas iemācījusi pirmos akordus.

Fēliksa Ķiģeļa 40 gadu jubilejas koncerts

Fēliksa Ķiģeļa 40 gadu jubilejas koncerts 2016. gada 27. februārī Mūzikas namā “Daile”.

gallery icon

Izrādās, Fēliksa dēls Ēriks Ķiģelis jaunākais tikai tagad, 22 gadu vecumā, pa īstam sācis muzicēt un komponēt. “Līdz šim tas puisim bija tādos bērna autiņos. Taču nu jūtu, ka sāk piedzimt mūziķis. Dažas Ērika dziesmas esmu dzirdējis, priecājos, ka dēls to dara, bet vai es vēlos, lai mani bērni būtu mūziķi? Latvijā īsti nē, jo mūsu valstī šis ienākums ir ļoti nestabils. Mūzika Latvijā – tas ir hobijs ar blakusienākumu. Jo mūsu tirgus ir tik liels, cik tas ir,” pauž Fēlikss.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Fēlikss ar dēlu Ēriku Ķiģeli junioru 2006. gadā.

Nu 8. jūnijā Smārdē, 40 kilometru attālumā no Rīgas, starp galvaspilsētu un Tukumu, gaidāmi Fēliksa izlolotie Ķiģeļu dziesmu svētki. “Tajos mijiedarbībā ar kori izskanēs gan manas, gan tēta dziesmas rokgrupas pavadījumā. Tas būs tāds festivālveidīgs pasākums privātā pļaviņā, kur satilpst apmēram 700 skatītāju. Būs viesi, savukārt festivālu atklās Ēriks Ķiģelis juniors. Dziedāsim populārākos gan manus, gan tēta gabalus. Būs ļoti daudzas dziesmas, programmas kopgarums apmēram 2,5 stundas,” priecājas Fēlikss, uzsverot, ka 8. jūnija pasākums viņam būs ļoti īpašs. “Skatītāji iegūs baigo kaifu, jo es zinu, kā tās dziesmas skan kopā ar kori.”