foto: Shutterstock/ Vida Press
Džoanna K. Roulinga sola nepiedot aktieriem Danielam Redklifam un Emmai Vatsonei
Daniels Redklifs, Džoana K. Roulinga, Emma Vatsone un Rūperts Grints “Harija Potera” franšīzes noslēdzošās filmas pirmizrādes vakarā 2011. gadā.
Slavenības
2024. gada 12. aprīlis, 21:19

Džoanna K. Roulinga sola nepiedot aktieriem Danielam Redklifam un Emmai Vatsonei

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Britu rakstniece, populārās grāmatu sērijas par mazo burvi Hariju Poteru autore Džoanna K. Roulinga izteikusies, ka nepiedos “saviem aktieriem” Danielam Redklifam un Emmai Vatsonei. Atšķirīgie viedokļi transdzimuma personu jautājumos viņus sadalījuši divās naidīgās nometnēs.

Rakstniecei Džoannai K. Roulingai atkārtoti radies konflikts ar “Harija Potera” filmu  zvaigznēm Emmu Vatsoni un Danielu Redklifu par transpersonu identitātes un tiesību jautājumu. Autore vainojusi “slavenības”, kuras, viņasprāt, ir “izmantojuši savas platformas, lai atbalstītu nepilngadīgo dzimuma pārmaiņas”. Redklifs un Vatsone ir to filmas dalībnieku skaitā, kuri 2020. gadā nostājās pret Roulingu dzimumu identitātes jautājumos.

“Harijs Poters”: atgriešanās pēc 20 gadiem

gallery icon

Rakstniece atzinīgi novērtējusi nesenu pētījumu, kas mudina aizdomāties, vai ir saprātīgi atļaut pieeju dzimuma identitātes maiņas pakalpojumiem personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Bērnus ir pievīlis pētījumu trūkums un “izcili vāji” pierādījumi par medicīnisku iejaukšanos dzimumu līdztiesības aprūpē, teikts pārskatā. Autore to nodēvējusi par būtisku pagrieziena punktu.

Kāds no soctīklu lietotājiem uz šo ierakstu Roulingai atbildējis: “Gaidu, kad Dans un Emma jums publiski atvainosies… droši zinu, ka viņiem piedosiet.” Savukārt Roulinga atbildējusi, ka viņa par to diemžēl nebūtu tik droša. “Slavenības, kas simpatizē kustībai, kuras nolūks ir mazināt sieviešu grūti iegūtās tiesības, un kuras izmanto savas platformas, lai atbalstītu nepilngadīgo dzimuma pārmaiņas, var aiztaupīt atvainošanos traumētām personām, kas grib atpakaļ iepriekšējo dzimumu un neaizsargātām sievietēm, kuras uzticas viena dzimuma telpām.”

Roulingai ir pārmesta transfobija viņas uzskatu dēļ par dzimumu identitāti un to, ka transsievietes nevajadzētu ielaist telpās, kas paredzētas tikai sievietēm. Rakstniece savulaik paudusi arī izbrīnu par to, ka daļai sabiedrības pēkšņi kļūst nepieņemami sievietes dēvēt par sievietēm, bet pieprasa viņas saukt par “personām, kurām ir menstruācijas”, lai neaizvainotu kāda identitāti.

Harija Potera aktieriem bērnība beigusies

gallery icon

Roulinga ir noliegusi transfobiju, jau iepriekš sakot, ka ciena “katras transpersonas tiesības dzīvot tā, kā viņiem šķiet autentiski un ērti” un ka viņa vēlas, lai transpersonas būtu brīvas no diskriminācijas un ļaunprātīgas izmantošanas. Rakstniece norādījusi, ka jaunākie pētījumi liecinot, ka nepilngadīgiem bērniem šī dzimumu identitātes brīvība ir nodarījusi “neatgriezenisku kaitējumu”. “Tūkstošiem cilvēku ir līdzvainīgi tajā,” paudusi autore. “Ne tikai mediķi, bet arī slavenību mēles, jautājumus neuzdodoši mediji un ciniskas korporācijas.”

Redklifs, kurš atveidoja mazo burvi “Harija Potera” filmās, atbildējis uz Roulingas ierakstiem 2020. gadā, sakot: “Ir skaidrs, ka mums ir jādara vairāk, lai atbalstītu transpersonas un nebināros cilvēkus, nevis padarītu viņu identitāti par nederīgu.” Viņš arī paudis cerību, ka rakstnieces komentāri “neaptraipīs” populāro filmu sēriju fanu sirdīs.

Emma Vatsone izteikusies: “Transcilvēki ir tie, kas saka, kas viņi ir, un ir pelnījuši dzīvot savu dzīvi bez nepārtrauktas apšaubīšanas vai paziņojumiem,  ka viņi nav tie, kas saka, ka viņi ir.” Aktrise fanus uzrunājusi vārdiem: “Es gribu, lai visi mani transsekotāji zinātu, ka es un tik daudz citu cilvēku visā pasaulē jūs redz, jūs ciena un jūs mīl tādus, kādi esat.” Filmu “Fantastiskās būtnes” un “Nožēlojamie” zvaigzne Edijs Redmeins par Roulingas 2020. gada izteikumiem sacījis: “Es nepiekrītu Džo [Džoannas] komentāriem. Transsievietes ir sievietes, transvīrieši ir vīrieši un nebināras identitātes ir derīgas.”

Savukārt “Harija Potera” filmu aktieris Rūperts Grints izteicies: “Es stingri aizstāvu transkopienu… Transsievietes ir sievietes. Transvīrieši ir vīrieši. Mums visiem vajadzētu būt tiesībām dzīvot ar mīlestību un bez spriedumiem.” Bet aktieris  Ralfs Fainss, kurš atveidoja Potera ļaundari Lordu Voldemortu, aizstāvējis rakstnieci, nosaucot pret viņu vērstās apsūdzības par “pretīgām” un “šausminošām”.