foto: CAMERA PRESS/Awais Butt / Vida Press
Selīna Diona: vai pienācis zvaigznes noriets?
Selīna Diona 2019. gadā.
Slavenības
2024. gada 31. marts, 10:24

Selīna Diona: vai pienācis zvaigznes noriets?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Pirms vienas dienas Selīnai Dionai, kuras hits "My Heart Will Go On" lika stiprāk pukstēt cilvēku sirdīm visā pasaulē, apritēja 56 gadi. Diemžēl 2022. gada nogalē Diona paziņoja, ka atceļ koncertus neārstējamas slimības dēļ. Vai šīs ir populārās kanādiešu dziedātājas karjeras beigas? Vismaz viņa pati nedomā padoties.

Pēdējos gadus dzīve Selīnai nemitīgi met izaicinājumus: 2016. gadā dziedātāja apglabāja savu mūža mīlestību - vīru Renē Andžellu, bet burtiski divas dienas vēlāk no onkoloģiskas saslimšanas nomira viņas brālis.

2020. gadā viņai nācās atvadīties no mammas, un viņa pirmo reizi pastāstīja par savām nopietnajām veselības problēmām. 

Šī nebija pirmā reize, kad veselības problēmu dēļ dziedātājai nākas atcelt koncertus. 2021. gadā viņa plānoja lielu tūri, taču to pārtrauca jau pirmajās dienās. Selīnai nācās atvainoties faniem un paņemt beztermiņa atvaļinājumu. 2022. gada decembrī situācija atkārtojās ar vienu vienīgu atšķirību - dziedātājai beidzot kļuva zināma diagnoze, un tā bija neiepriecinoša.

Video uzrunā faniem "Instagram" dziedātāja atzina, ka viņai diagnosticēts "stīvā cilvēka sindroms" - mazizpētīta progresējoša slimība, kurai raksturīgs muskuļu stīvums un spazmas, paaugstināta jutība pret tādiem stimuliem kā skaņa un gaisma, kā arī emocionāls distress, kas muskuļu spazmas var pastiprināt. 

"Lai gan mēs joprojām pētām šo reto slimību, tagad mēs zinām, ka tieši tā izraisa visas manas spazmas. Man ir sāpīgi jums šodien teikt, ka neesmu gatava februārī atsākt savu tūri pa Eiropu," atzina Selīna.

Šī slimība sagādā sāpes, ierobežo pacienta kustīgumu un traucē viņam dzīvot ierasto dzīvesveidu. "Diemžēl spazmas ietekmē visas manas ikdienas dzīves daļas. Tas ir tad, kad es staigāju vai kad mēģinu izmantot balss saites tā, kā esmu pieradusi," dziedātāja dalījās sociālajā tīklā, kur viņai ir 5,2 miljoni sekotāju.

Selīna Diona savā uzrunā paskaidroja, ka jau ilgstoši cietusi no stiprām sāpēm, un tikai nesen ārsti spējuši saprast, ar ko tās saistītas. "Es jau sen cīnos ar veselības problēmām. Un man bija ļoti grūti pretoties šiem pārbaudījumiem un runāt par visu, ar ko man ir darīšana. Man ir lieliska ārstu komanda, kas palīdz man justies labāk, un mani dārgie bērni, kas mani atbalsta un dod man cerību," Diona stāstīja, ar grūtībām valdīdama asaras.

Kas ir "stīvā cilvēka sindroms"?

Saskaņā ar Nacionālā neiroloģisko traucējumu un insulta institūta datiem stīvās personas sindromam ir raksturīgs muskuļu stīvums un spazmas, paaugstināta jutība pret tādiem stimuliem kā skaņa un gaisma, kā arī emocionāls distress, kas muskuļu spazmas var pastiprināt. 

"Tas bieži vien ir saistīts ar muskuļu spazmām, kas var būt diezgan smagas. Tās var izraisīt kritienus, stipras sāpes un invaliditāti," sacīja Dr. Emīls Moukheibers no Džona Hopkinsa Medicīnas institūta. "Smagu spazmu izraisīti kritieni ir ļoti bieži sastopami. Šīs spazmas var izraisīt izbīlis, spēcīgas emocijas, auksti laikapstākļi."

Šī slimība skar aptuveni vienu miljonu cilvēku visā pasaulē, un vairums neirologu savā mūžā redz tikai vienu vai divus šādus gadījumus. 

Pirmais SPS gadījums tika reģistrēts pagājušā gadsimta 50. gados, un vēsturiski slimība tika dēvēta par "stīvā cilvēka sindromu". Kopš tā laika ir konstatēts, ka tas skar divreiz vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Saskaņā ar Nacionālā neiroloģisko traucējumu un insulta institūta datiem tiek uzskatīts, ka stīvā cilvēka sindromam piemīt autoimūnas slimības pazīmes.

Lai gan precīzs cēlonis nav skaidrs, saskaņā ar institūta sniegto informāciju "cilvēkiem ar SPS ir paaugstinātas GAD - antivielas, kas darbojas pret enzīmu, kurš iesaistīts svarīga neirotransmitera sintēzē smadzenēs. 

Tā kā slimība ir reti sastopama un tās simptomi ir neskaidri, cilvēki bieži vien vēršas pēc palīdzības hronisku sāpju ārstēšanā, pirms viņi saņem neiroloģisko palīdzību. Vidēji paiet aptuveni septiņi gadi, līdz cilvēkam ar šo sindromu tiek uzstādīta diagnoze. 

Vai Selīna atgriezīsies uz skatuves?

Selīna Diona nedomā padoties. Dziedātāja stāsta, ka viņa katru dienu nodarbojas ar sporta terapeiti, lai atgūtu spēkus un iespēju atkal uzstāties. "Taču jāatzīst, ka tas ir ļoti sarežģīts process," viņa uzsvēra.

Diemžēl ne visi dziedātājas ielenkumā ir tikpat optimistiski noskaņoti. Daudzi uzskata, ka Selīna vairs diez vai jebkad uzstāsies publikas priekšā: "Iespējams, viņa nevarēs atgriezties uz skatuves. Selīna pieder pie tiem cilvēkiem, kuri nevēlas, lai cilvēki par viņu pārlieku uztrauktos."

Pirms gada dziedātājas miesīgā māsa pastāstīja, ka Diona vairs nespēj kontrolēt noteiktas ķermeņa kustības. "Viņa nekontrolē savus sejas muskuļus," sacīja Klodeta Diona. "Kas lauž man sirdi, ir tas, ka viņa vienmēr bijusi disciplinēta. Viņa daudz strādāja. Mūsu mamma vienmēr viņai teica: "Tev viss izdosies labi, tu visu izdarīsi pareizi."

Pēc radinieces teiktā, par dziedātājas atgriešanos uz skatuves runas tuvākajā nākotnē noteikti nav, lai gan Selīna to ļoti vēlas: "Tā ir patiesība, ka viņa sapņo atgriezties uz skatuves."

Vai ir kāds iemesls optimismam? Pirms pāris mēnešiem Diona pirmo reizi pēc ilgāka laika parādījās pasaulei Losandželosā 66. "Grammy" balvas pasniegšanas ceremonijā. Selīnas parādīšanos uz skatuves sagaidīja ar vētrainām ovācijām. "Paldies visiem, es jūs mīlu. Kad saku, ka esmu laimīga būt šeit, es tiešām to saku no visas sirds," viņa teica no skatuves.

foto: Vida Press

Savukārt šomēnes Starptautiskās informētības dienas ietvaros par muskuļu kontrakcijas sindromu Diona pastāstīja par savu pieredzi cīņā ar šo kaiti. "Kā daudzi no jums zina, ka 2022. gada rudenī man diagnosticēja muskuļu kontrakcijas sindromu. Cīņa ar šo autoimūno slimību man ir kļuvusi par vienu no smagākajiem pārbaudījumiem, taču joprojām esmu apņēmības pilna reiz atgriezties uz skatuves un dzīvot tik normālu dzīvi, cik vien iespējams," rakstīja Diona, kura nedomā padoties.

Mūža mīlestība

Ar savu nelaiķi dzīvesbiedru Selīna Diona iepazinās 1980. gadā abiem dzimtajā Kanādā. Tobrīd precētajam mūzikas menedžerim un trīs bērnu tēvam Renē Andžeilam bija 38 gadi, bet dziedātājai - 12, un viņa sarakstīja savu pirmo autorkompozīciju "Ce n' était". Vīrieti tik ļoti iedvesmoja viņas balss dotības, ka ieķīlāja savu māju un visu naudu iztērēja dziedātājas karjeras attīstībai - Renē noticēja, ka spēj no neveiklas meitenes uztaisīt īstu zvaigzni.

Kamēr viņš nodarbojās ar jaunās dziedātājas karjeru, viņa laulība sabruka, un drīz pēc šķiršanās sākās abu romāns, kuru viņi slēpa no visas pasaules. Mīlētāji zināja, ka viņus nosodīs - milzīga vecuma starpība. Taču kādā brīdī Renē un Selīna saprata, ka viņu jūtas ir īstas, un paziņoja par tām visai pasaulei. Viņu attiecības radīja daudzas baumas, kuras viņi noslēdza ar kāzām: mīlētāji salaulājās 1994. gadā Notrdamas katedrālē Monreālā. Kāzām sekoja līdzi miljoniem skatītāju, jo tās tika pārraidītas televīzijā. Šīs svinības tika nosauktas par šikākajām šovbiznesa vēsturē.

foto: Vida Press

Pēc paziņu teiktā, laulātajiem pārstājuši eksistēt citi vīrieši un sievietes, viņi pilnībā izšķīduši viens otrā. Vienīgā problēma bija bērnu parādīšanās. Selīna ilgu laiku nevarēja palikt stāvoklī. Bērna piedzimšanas dēļ viņa pārcietusi vairākas operācijas, kas palielinājušas viņas izredzes dzemdēt. Un 2001. gadā pārim piedzima ilgi gaidītais pirmdzimtais Renē Šarls, kuram tagad ir 21 gads. Pēc 9 gadiem Renē un Selīna kļuva par laimīgiem vecākiem diviem dvīņu zēniem Edijam un Nelsonam.

Ģimenes idille ilga vairāk nekā 20 gadus. Šajā laikā bija visādi - Selīnas Dionas vīru apsūdzēja izvarošanā, bet dziedātāju - nodevībā. Tomēr dzīvesbiedri spēja tam visam iziet cauri ar cieņu un saglabāt savas jūtas. Vienīgais, ko viņi nespēja pārdzīvot, bija Renē onkoloģiskā saslimšana. Jau 90. gados viņam atklāja balsenes vēzi. Operācija un ārstēšana bija savlaicīga, un slimība atkāpās. Recidīvs notika 2013. gadā. Pēc tam vīrietis vairs nespēja atgriezties iepriekšējā dzīvē - slimība viņu piekala pie gultas. Selīna šajā periodā atstāja skatuvi, lai vairāk laika veltītu vīram. Taču 2015. gadā pats Renē pierunāja viņu atsākt muzikālo karjeru un noslēgt lielu līgumu ar ierakstu studiju. Diemžēl 2016. gadā Renē nomira, bet Selīnas sēras pastiprināja arī tas, ka tikai divas dienas vēlāk no onkoloģiskas saslimšanas nomira arī viņas brālis Daniels.

foto: Vida Press

Pēc vīra nāves Selīna Diona zvērēja nekad vairs neprecēties. Lai arī 2017. gada vasarā parādījās baumas, ka Diona atkal manīta romantiskās attiecībās, apstiprinājumu viņi neatrada. 

Kā stāstīja tuvinieki, mierinājumu pēc vīra nāves Diona atradusi bērnos un darbā. Un tagad viņa var zaudēt arī to. Miljoniem dziedātājas fanu visā pasaulē cer, ka tas tomēr nenotiks un Dionas sirds, tāpat kā viņas apņēmība dzīvot, turpinās pukstēt tālāk.

foto: Instagram