Jaunā Rīgas teātra Lielās zāles atklāšana ar izrādi "Sapņu tulkotāju sekta"

Pēc septiņus gadus ilgušas ēkas rekonstrukcijas ar izrādi "Sapņu tulkotāju sekta", Jaunais Rīgas teātris atgriežas savās vēsturiskās mājās.

gallery icon
Sarkanais paklājs
2024. gada 28. marts, 14:20

Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušās nedēļas vidū – divus vakarus pēc kārtas – pēc septiņus gadus ilgušiem pārbūves darbiem ar Alvja Hermaņa iestudējumu "Sapņu tulkotāju sekta" beidzot tika atklāta Jaunā Rīgas teātra ēka Lāčplēša ielā. Šeit valdīja īstenu svētku gaisotne, ko varēja sajust ik skatienā, satikšanās apskāvienā un pirmizrādes aizkustinājuma asarā.

"Sapņu tulkotāju sektas" pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī 2024. gada martā

2024. gada 20. martā Jaunajā Rīgas teātrī notika "Sapņu tulkotāju sektas" pirmizrāde.

gallery icon

Kā novērojis žurnāls "Kas Jauns", arhitekte Zaiga Gaile pirmizrādes vakarā iejutās gides lomā, viesus, tostarp eksprezidentu Valdi Zatleru ar kundzi Lilitu, izvadājot pa ēkas gaiteņiem, atklājot gan interesantus vēstures faktus un liecības, kas radušas vietu modernajā interjerā, gan to, kā veidojusi savu vīziju. “Apmēram tā... Tagad iesim iedzert!” noslēdzot pēdējo ekskursiju blakus kafejnīcai, nosmēja Zaiga.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zaiga Gaile pirmizrādes vakarā iejutās gides lomā.

Pirmizrādes viesu vidū ar spilgtu ārieni izcēlās jauns, stalts vīrietis, kurš Jaunā Rīgas teātra pagalmā iebrauca ar velosipēdu. Garā, spoži melnā karakula kažokā ar izteiksmīgu, piepaceltu plecu daļu, zem kā vīdēja tumšs kimono; ar rudu bārdu un ūsām un pagarām, spilgti rudām matu cirtām. Gluži kā parādība! Kas viņš tāds ir? Šāds jautājums urdīja daudzus jauniestudējuma prominentos apmeklētājus.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kostīmu mākslinieks Kristians Aglonietis.

"Kas Jauns" noskaidroja, ka ekstravagantais Jaunā Rīgas teātra viesis ir kostīmu mākslinieks Kristians Aglonietis. Viņš atzina, ka ģērbies tā, lai justos ērti, nevis piesaistītu uzmanību, un ka rudie mati nav paša, proti, savu tāvakara tēlu paspilgtinājis ar izteiksmīgu parūku. Aglonietis jau daudzus gadus piedalās dažādu teātra uzvedumu kostīmu gatavošanā un patlaban strādā pie pasūtījuma Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Sapņu tulkotāju sektu" lūkot nāca arī teātra pirmais mākslinieciskais vadītājs un nosaukuma atjaunotājs Juris Rijnieks ar sievu Antru.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Juris Rijnieks ar sievu Antru.

“Es toreiz uz šejieni atnācu ar norunu, ka būs remonts,” pasmaida režisors, kurš šajā amatā bija no 1992. līdz 1997. gadam. Remonts sākās tikai 20 gadus pēc viņa aiziešanas, tāpēc Juris atšķirībā no viesiem nevarot būt sajūsmā par senās apdares fragmentiem interjerā. Toties ir sajūsmā par visu pārējo, ko šis vakars piedāvā: “Atgriešanās nosvinēta ar visaugstāko arhitektūras un literatūras zelta provi!” Antra iesaka noteikti novērtēt arī dāmistabas interjeru.

Jaunā Rīgas teātra atjaunoto telpu atklāšanas pasākums

Jaunā Rīgas teātra (JRT) atjaunotā ēka ir gan skaista, gan funkcionāla, ceturtdien atklāšanas pasākumā uzsvēra JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. ...

gallery icon

 

Jaunā Rīgas teātra grāmatas “Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās” prezentācija

Grāmata vēsta par teātra dzimšanu un dzīvi vienpadsmit stāstos un vairāk nekā 130 bildēs.

gallery icon