foto: Publicitātes
Seriāla "Lācis" zvaigzne reiz darba piedāvājumu saņēmis, būdams kails
Seriālā "Lācis".
Slavenības
2024. gada 4. aprīlis, 09:31

Seriāla "Lācis" zvaigzne reiz darba piedāvājumu saņēmis, būdams kails

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

33 gadus vecais amerikāņu aktieris Džeremijs Alens Vaits nav nekāds šovu industrijas jaunpienācējs. 11 sezonas viņš bija redzams vienā no populārākajiem televīzijas seriāliem "Bez kauna" ("Shameless"), kā arī citos projektos. Taču viņa zvaigžņu stunda sita, kad ekrānos iznāca "Lācis" jeb "The Bear", kurā viņš tēlo pavāru un restorāna īpašnieku.

Šķiet, ka tagad 1 metru 70 centimetrus garais aktieris ir visur – vāc bagātīgu apbalvojumu «ražu» par aktiermākslas talantu dažādās ceremonijās, pozē glancētiem žurnāliem un ir arī redzams puskails populāra apakšveļas zīmola kārdinošās reklāmās. 

Džeremija pieaugošo popularitāti «izjūt» arī viņa bankas konts. Proti, ja pirmajās divās seriāla «Lācis» sezonās Vaits saņēmis apmēram 350 000 ASV dolāru (325 000 eiro) par vienu 30 minūšu garu epizodi, tad no trešās sezonas viņa honorārs pieaugs vairāk nekā divtik – līdz 750 000 ASV dolāru (teju 725 000 eiro).

Dzimis aktieru ģimenē

Džeremijs Alens Vaits dzimis 1991. gada 17. februārī Bruklinā (Ņujorkā). Viņa vecāki (Eloīze Zīglere un Ričards Vaits) bija aktieri. Viņi iepazinās kādā Ņujorkas teātrī pēc izrādes, kurā Eloīze spēlēja vienu no galvenajām lomām.

Lai gan abi sapņoja par karjeru uz Brodvejas skatuves, pēc bērnu piedzimšanas šiem sapņiem nācās pielikt punktu. Proti, Eloīze rūpējās par Džeremiju un viņa mazo māsu Anabelu, bet Ričards uzturēja ģimeni, filmējot liecību sniegšanu advokātu biroju vajadzībām. «Tomēr es vienmēr zināju, ka aktiermāksla ir kaut kas tāds, kas viņus vienmēr ļoti interesēja,» par saviem vecākiem reiz sacīja Vaits.

Pats Vaits jau agrā bērnībā sāka interesēties par mākslu. Jau pamatskolā viņš apguva baletu, džeza un stepa deju. Taču, kad viņam bija 11 gadi, Vaits tā vietā nolēma pievērsties aktiermākslai un drīz vien arī sāka piedalīties atlasēs uz lomām kino, teātrī, kā arī reklāmas rullīšos.

foto: Vida Press
Džeremijs Alens Vaits - modelis.

Vaits tolaik arī nopietni apsvēris domu pamest mācības vidusskolā. Viņam daudz lietderīgāk šķita laiku veltīt sava aktiera talanta izkopšanai, nevis izšķiest vienādojumu un citu, viņaprāt, nevajadzīgu lietu apguvei.

«Es vienkārši ienīdu skolu,» atzīst aktieris, kura vecāki tomēr uzstāja, ka viņam jāturpina mācības un vidusskola jāabsolvē. Kā kompromisu vecāki ļāva viņam stažēties aktieru aģentūrā. Pēc vidusskolas absolvēšanas Vaits iestājās prestižajā Profesionālās skatuves mākslas skolā Manhatanā. Šajā skolā dažādos laikos mācījās daudzi tagad pazīstami aktieri un dziedātāji, tostarp Klēra Deinsa, Ališa Kīza, Britnija Spīrsa, Džesijs Eizenbergs un daudzi citi.

Vientulība «eņģeļu» pilsētā

Teju uzreiz pēc aktierskolas Vaits tika izvēlēts galvenā varoņa Frenka Galahera dēla lomai seriālā «Bez kauna» («Shameless»). Tā centrā ir stāsts par kādu nelabvēlīgu daudzbērnu ģimeni Čikāgā. 

Vaita varonis Lips ir ļoti inteliģents students, kurš cīnās ar alkohola atkarību un bieži liek lietā savas prāta spējas, lai izdomātu ne visai likumīgus veidus, kā  finansiāli atbalstīt ģimeni. Piemēram, saldējuma furgonā tirgojot alu un «zālīti», kā arī par samaksu nokārtojot eksāmenus citu studentu vietā.

Lai piedalītos seriāla uzņemšanā, tolaik 18 gadus vecajam aktierim vajadzēja pārcelties uz citu Amerikas krastu – no Ņujorkas uz Losandželosu. Sākumā viņš «eņģeļu» pilsētā juties ļoti vientuļš, jo viņam nebija neviena drauga vai paziņas ārpus filmēšanas laukuma. Tomēr viņš atminas, ka šā perioda vientulībā bija «kaut kas romantisks». Jāpiebilst, ka viņš nevarēja atļauties kabeļtelevīzijas abonementu, tāpēc seriālu nācās skatīties nelegāli.

Seriāls tika filmēts desmit gadus, no 2011. līdz 2021. gadam, piedzīvojot 11 televīzijas sezonas. Aktieru ansamblis, kurā bija aktrise Emija Rosuma un Viljams H. Meisijs, ne visai labi sadzīvoja ekrānā, toties aiz kadra bija gluži kā viena liela ģimene. Viņu darbu novērtēja arī kritiķi. 2014. gadā aktieru sastāvs tika nominēts kā labākais ansamblis komēdijseriālā.

Tomēr, lai gan seriāla uzņemšana bija pozitīva pieredze, Vaits arī atzīst, ka jutās atvieglots, kad to pārstāja filmēt. Viņš arī sāka apšaubīt savas aktiera spējas, jo desmit gadus atveidoja vienu un to pašu lomu.

Iemācījies gatavot no nulles

2022. gadā Vaitam tika uzticēta galvenā loma seriālā «Lācis». Viņš atveido Karmenu «Kārmiju» Berzato – apdāvinātu, taču dzīves nomocītu Ņujorkas šefpavāru. Vaita varonis atgriežas savā dzimtajā Čikāgā, lai pārņemtu neveiksmīgu restorāna biznesu. To viņam novēlēja brālis, kurš izdarīja pašnāvību.

Izlasot scenāriju, Vaits sākotnēji bija nobažījies, ka starp Kārmiju un Lipu Galaheru ir pārāk daudz līdzību, un nesteidzās teikt producentiem «jā». Tomēr galu galā viņš piekrita lomai. Producents Kristofers Storers atzina, ka izvēlējās Vaitu viņa izstarotā «siltuma un inteliģences» dēļ.

Tomēr bija kāda nianse. Proti, aktieris vispār nemācēja gatavot. Lai varētu spēlēt šo lomu, viņš un citi aktieri, kas arī tēlo pavārus, vairākus mēnešus apmeklēja nodarbības Kulinārijas institūtā. Vaits arī īsu brīdi stažējās pie šefpavāra Deiva Berana, kura restorāns «Pasjoli» ticis apbalvots ar «Michelin» zvaigzni, bet vakaros cītīgi lasīja pavārgrāmatas.

Vaits arī vairākkārt noskatījās Ala Pačino tēlojumu filmā «Panika adatu parkā» («The Panic in Needle Park»), lai labāk atveidotu Kārmija cīņu ar kaitīgu vielu atkarībām. Aktieris arī iesaistīja savu draugu – tetovētāju, lai izveidotu zīmējumus, kas vislabāk atbilst viņa varonim.

Viņa ieguldītais darbs tēla veidošanā atmaksājās, jo par savu meistarību viņš ir saņēmis gan skatītāju mīlestību, gan kritiķu atzinību. Kā arī, protams, daudzas prestižas balvas, tostarp 2023. gada «Emmy» kā gada labākais aktieris komēdijseriālā.

Divus gadus pēc kārtas, 2023.  un 2024. gadā, viņš saņēma «Zelta globusu» par labāko sniegumu televīzijas seriālā. Par šo lomu viņš pērn ieguva arī «Screen Actors Guild» un «Critics Choice Awards» kā labākais aktieris komēdijseriālā. Seriāls ir pagarināts uz trešo sezonu, tā pirmizrāde straumēšanas platformā «Hulu» gaidāma šā gada jūnijā.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Džeremijs Alens Vaits turpmākajos gados būs ļoti pieprasīts ne tikai kā televīzijas aktieris, bet arī kā Holivudas filmu zvaigzne. Viņš pats gan jau publiski izteicies, ka viņu neinteresē supervaroņu franšīzes un viņš labāk uzņemsies mazbudžeta drāmās.

Ar nākamo sievu iepazinās skolā

Runājot par attiecībām ar daiļā dzimuma pārstāvēm, jāsaka, ka pašlaik rit viņa laulības šķiršanas process. Trīs gadus viņš bija precējies ar aktrisi Edisoni Timlinu, ar kuru iepazinās, mācoties vidusskolā.

«Kad mums abiem bija 14 gadi un es pirmo reizi redzēju, kā tu uzstājies aktiermākslas stundā, es nevarēju novērst no tevis acis,» šādus vārdus Timlina pirms dažiem gadiem veltīja toreizējam vīram «Instagram». Jāpiebilst, ka abi 2008. gadā spēlēja filmā «Pēc skolas».

Tomēr viņi nebija pastāvīgs pāris ne skolas laikā, ne pēc tās absolvēšanas. Gan Džeremijam, gan Edisonei bija attiecības arī ar citiem partneriem. Piemēram, Džeremijs vairākus gadus bija kopā ar savu kolēģi no seriāla «Bez kauna» Emmu Grīnvelu – viņi bija pāris gan ekrānā, gan ārpus tā.

Tomēr 2019. gadā Vaits un Timlina apprecējās. Viņiem ir divas meitas, vārdā Ezere Bilija un Doloresa Vailda, kuras dzimušas 2018. un 2020. gadā. Jāatzīmē, ka abu meiteņu krustmāte ir «Greja piecdesmit nokrāsu» zvaigzne Dakota Džonsone.

2022. gadā Vaits intervijā sacīja, ka meitas izmainīja viņa dzīvi uz labo pusi. «Man šķiet, ka meitas man visu laiku māca, kā būt labākam: kā būt labākam pret viņām; kā būt labākam vīram, draugam, tēvam, brālim.»

Taču 2023. gada maijā Timlina pēc trīsarpus gadiem iesniedza šķiršanās pieteikumu. Baumoja, ka abi partneri bijuši neuzticīgi viens otram. Pie vainas laulības izjukšanā varēja būt arī Vaita problēmas ar alkoholu. Patiesībā daži bijušā pāra draugi uzskata, ka tas bija lūzuma punkts. Tomēr aktieris par šķiršanās iemesliem nevēlējās runāt publiski.

Tiesa izlēma, ka aktierim ir regulāri jāveic alkohola testi ar profesionāla alkometra palīdzību, lai pavadītu laiku kopā ar saviem bērniem. Viņam ir arī katru nedēļu jāapmeklē individuālie psihoterapijas seansi un vismaz divas anonīmo alkoholiķu sanāksmes. Taču, par spīti laulības kraham, Vaits jau izveidojis jaunas attiecības un pašlaik ir laimīgs kopā ar «Grammy» balvu ieguvušo latīņamerikāņu dziedātāju Rozāliju.

Uzrunā kails vīrietis

Līdz ar pieaugošo popularitāti pieaugusi arī interese par aktiera privāto dzīvi. Viņam ik uz soļa seko fotogrāfi. Šī pastiprinātā uzmanība aktieriem ne īpaši iet pie sirds, tāpēc viņš izmanto kādu viltību, kuru pielieto arī Leonardo Dikaprio un citas slavenības. Proti, izejot ārpus mājām, viņš vienmēr ģērbjas vienādās drēbēs. Šāda «uniforma» palīdz mazināt interesi, jo paparaci nevar katru reizi par izdevīgu cenu pārdot bildes, kurās aktieris izskatās tāpat kā visās citās.

Vaits intervijā pastāstīja, ka agrāk bieži apmeklēja kādu spa salonu, tomēr pārstāja to darīt pēc kāda atgadījuma. Aktieris bija pilnīgi kails un devās pirtī, kad pie viņa pienāca otrs, arī kails vīrietis, kurš izrādījās producents, un mēģināja uzrunāt Vaitu lomai savā projektā.

Jāpiebilst, ka lomu piedāvājumu viņam netrūkst. Piemēram, drīz aktieris būs redzams ne tikai «Lāča» jaunajā sezonā, bet arī filmā «Dzelzs nags» («The Iron Claw») par Amerikā iecienītu cīņas sporta veidu. Lai atveidotu reslinga zvaigzni, Vaits uzaudzējis pamatīgu muskuļu masu un pieņēmies svarā par deviņiem kilogramiem. 

Apakšveļas modelis

Vaits neapšaubāmi ir uz popularitātes viļņa. Par to liecina ne tikai producentu, bet arī pasaulslavenu zīmolu interese. Drīz pēc filmēšanās «The Iron Claw» viņu uzrunāja «Calvin Klein» pārstāvji, aicinot piedalīties reklāmas kampaņā. Vaits, kurš atzīst, ka nekad nebija iedomājies sevi kā apakšveļas modeli, piekrita, jo filmas uzņemšanas laikā bija pieradis būt puskails kameru priekšā.

Arī šādai – seksīgā vīrieša no plakāta – lomai Vaits piegāja ar viņam raksturīgo attieksmi. Proti, lai sagatavotos fotosesijai, aktieris vairākus mēnešus katru dienu skrēja daudzus kilometrus un pavadīja vairākas stundas sporta zālē, rāpjoties augšā un lejā pa virvi. Viņš arī ēda daudz zivju ēdienu un neatļāva sev lietot uzturā neko lieku.

Tomēr nedēļu pirms «x» stundas aktieris saslima un nevarēja trenēties. Tāpēc iepriekšējo vakaru pirms seksīgo bilžu tapšanas Vaits pavadīja, taisot neskaitāmus vēderpreses vingrinājumus.

Viss liecina par to, ka Džeremijs Alens Vaits turpmākajos gados būs ļoti pieprasīts ne tikai kā televīzijas aktieris, bet arī kā Holivudas filmu zvaigzne. Viņš pats gan jau publiski izteicies, ka viņu neinteresē supervaroņu franšīzes un viņš labāk uzņemsies mazbudžeta drāmās.

Laiks rādīs, vai Džeremijs Alens Vaits spēs turēties pretī lielo honorāru vilinājumam un palikt uzticīgs saviem principiem.