Ļaudis sanāk uz daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" pirmizrādi

“Nelūgtie viesi” būs aizraujošs stāsts par sarežģītu izmeklēšanas lietu, kuru risinās divi izmeklētāji – Ričards un Oskars. Šīm lomām apstiprināti ...

gallery icon
TV
2024. gada 31. marts, 10:10

Nelūgtā viešņa mazpilsētas ballītē. Seriāla "Nelūgtie viesi" recenzija

Aiva Birbele

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Seriāla "Nelūgtie viesi" otro sezonu uztveru kā personīgu apvainojumu!

2023. gada nogalē es darbojos ekspertu komisijā, kas izvirzīja nominantus nacionālajai kinobalvai «Lielais Kristaps» un balsoju par seriāla «Nelūgtie viesi» nominēšanu par gada labāko daudzsēriju filmu. Nomināciju saņēma «Nelūgto viesu» pirmā sezona, kas man bija patīkams pārsteigums latviešu seriālu piedāvājumā un kura vērtību nominēšanai biju gatava aizstāvēt ar abām rokām. Bet tad sāku skatīties otro sezonu. Un nu jūtos kā nelūgta un varenpikta viešņa mazpilsētas mēroga zvaigžņu ballītē....

«Nelūgto viesu» pirmā sezona bija pēc klasiskiem standartiem veidots kriminālseriāls, kādus Eiropas televīzijās ražo vairākus katru gadu. Jaunus vai sezonu turpinājumus. Kā slavenākos piemērus var minēt «Endeavers», «Vera», «Shetland». To stāsts tiek veidots līdzīgi – ir mazpilsēta vai novads, kur notiek noziegumi, kurus izmeklē daži policisti, kurus iemīļojam un gribam redzēt darbībā vēl un vēl. Arī «Nelūgtajos viesos» darbība risinās kādā Latvijas mazpilsētā (filmēts Kandavā), kur noziegumus izmeklē Ričards (Andris Daugaviņš), Oskars (Niklāvs Kurpnieks), viņu mazāk rādītais kolēģis Uģis (Mārtiņš Kalita) un vēl fonā esošais iecirkņa dežurants. Lai gan pirmā sezona mani iepriecināja ar noziegumu, kas ir visai oriģināls mūsu kriminālstāstos, un izmeklēšana risinājās interesanti, jau tad varēja piesieties, ka tik mazā apdzīvotā vietā ir pieejama pašvaldības policija, bet noziegumus brauc izmeklēt Valsts policijas pārstāvji no tuvākās reģiona nodaļas, kā arī citām juridiski nesapasīgām detaļām. Bet negribējās pukoties, jo visā visumā tas bija labs darbs. Turklāt jāņem vērā, ka seriālu veido mazskaitlīga komanda, režisē un scenāriju raksta viens pats Vlads Kovaļovs.

"Nelūgtie viesi" otrās sezonas uzņemšanas aizkulises

Pašmāju daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" otrās sezonas uzņemšanas aizkulises.

gallery icon

Bet otrās sezonas sākumā rodas izjūta, ka noziegumi un to izmeklēšana nevienu vairs neinteresē… Pirmajā sērijā pilsētiņā filmē «ziepju operu». Ironija par šāda veida seriāliem? Bet turpmākajās sērijās rodas sajūta, ka tā bija prezentācija žanram, kādā filmēs otro sezonu. Nu labi, var jau visādi. Bet kāpēc? Kāpēc no kriminālseriāla pāriet pie neloģisku joku etīžu savirknējuma? Ar nozieguma izmeklēšanu vairs nodarbojas tikai otrā plāna policists Uģis, kuru profesionāli mierīgi spēlē Mārtiņš Kalita, kamēr abi galvenie varoņi Ričards un Oskars ir aizņemti ar savstarpējām attiecībām vai mīlas un seksa dēkām. Līķi krājas kaudzē, bet daļu izmeklēšanas policists Ričards uzgrūž meitai. Abi izmeklētāji ir tik aizņemti, ka stalkera novērošanas darbam izsauc praktikantu, jo... Jo? Kandavā ir tik augsts noziedzības līmenis, ka iecirknis netiek galā saviem spēkiem? Nav brīnums, ka upura māsa vairāk uzticas Ričarda meitai nekā pašam policistam, kurš rupji atšuj jauno meiteni, kad viņa ierodas iecirknī, lai dalītos aizdomās par to, ka viņu izseko.

Arī Oskaram Tirsam vairāk par noziegumiem satrauc tas, kā Ričards uz viņu skatās, ko domā par viņu vai domā un kā domā. Un, kad Ričarda nav līdzās, tad var aiziet pie kolēģa Uģa parunāties par attiecībām ar meitenēm.

Ļaudis sanāk uz daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" 2. sezonas pirmizrādi

Ļaudis 29. janvārī pulcējās, lai noskatītos nu jau iemīļotās daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" 2. sezonas pirmizrādi.

gallery icon

Kas notika ar Tirsu?

Iedomājos, kā režisors Kovaļovs otrās sezonas filmēšanas sākumā saka aktierim Kurpniekam: «Pirmajā sezonā tavs Oskars bija tikai panaivs jaunais censonis, bet nākamajās sērijās, lūdzu, iztaisies par riktīgu pamuļķi. Protams, turpināsim ākstīties ap tavu uzvārdu – tirsa, dir.. , nu, tu jau zini. Mēs pat subtitrus angliski esam sagatavojuši, kur tava varoņa uzvārdu tulkosim kā Assman (tulkojas kā – dibenvīrietis, pakaļas cilvēks). Ir tak smieklīgi, vai ne?» Un aktieris dara, kā teikts. Dažiem droši vien ir smieklīgi. Nez vai smiekli nāk Gerdas Embures atveidotajai šāda policista draudzenei. Aktrise godam cenšas attaisnot savas varones nespēju pamest šādu draudziņu. Laikam Oskars ir vienīgais pieejamais puisis visā Kurzemē.

Kas notiek ar kriminālintrigu otrajā sezonā? O! Pirmajās minūtēs asinis iet pa gaisu un skatītāji sapriecājas – nu tik būs troksnis un šausmas līdz pašai Ventspilij! Bet nē! Brašie policisti ir aizņemti paši ar sevi, un seriālā tikai pēc pusstundas noziegums tiek sākts izmeklēt. Kandavā!!! Kur to, ka kāds ir nospļāvies uz ielas, visi zina pēc pusstundas, bet par meiteni ar pārgrieztu rīkli policisti uzzina paši pēdējie! Ou, pareizi, viņi bija aizņemti ar filmēšanos ziepenē un bezjēdzīgām sarunām un jokiem «tu tāds aktieris kā es balerīna» līmenī.

Un, kad beidzot ķeras pie izmeklēšanas, viņi uzreiz secina, ka noziedznieks bijis profesionālis, jo… Jo kas? Pārgriezis rīkli tā, ka asinis nošļakstījušas sienu smukā strīpiņā? To vārdu profesionālis abi brašie izmeklētāji pieminēs vēl dažu reizi pilnīgi bez jebkāda jēdzīga pamatojuma. Un atkal dosies makšķerēt, svinēt dzimšanas dienu vai parunāties.

Ja nebūtu policista Uģa, izmeklēšana vispār nepavirzītos.

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā.

gallery icon

Zelta dzīve mazpilsētā

Kas gan nekait dzīvot Kandavā! Te atbrauc pasēdēt krodziņā trīs eskorta dāmas un nolemj sevi par velti uzdāvināt vietējam policistam Oskaram Tirsam. Tas nekas, ka viņš ir piedzēries līdz nemaņai un pastulbi uzvedas. Dāmām sirds no zelta… un vagīnas ar’, še tev dāvaniņa, puika, no blakusgaldiņa!

Šādus sižeta pavērsienus seriāla veidotāji izdomā, lai varētu uzņemt seksa skatus. Kāds sakars ar noziegumiem apkārtnē? Ai, nekāds! Galvenais, ka var uztaisīt pārpratumu ar Oskara māsu, kura pieķer brāli gultā ar vairākām plikām sievietēm. Turklāt māsa ir saģērbusies mūķenes tērpā. Lai smieklīgāk. Scenārists te varētu iebilst, ka viena no prostitūtām pēc tam pieteiksies par ziņotāju. Burvīgi! Ziņotāja! Kandavas policistiem, kuri nepievērš īpaši lielu uzmanību apkārt notiekošajam, tāda noteikti noder, vai ne? Žēl, ka viņa ir no Rīgas. Kā scenārijā rakstīts.

Tādu neloģisku epizožu ir daudz. Pārāk daudz. Ir sajūta, ka scenārijs ir rakstīts lielā steigā un pavirši. Un epizodes psihoneiroloģiskajā slimnīcā ir ārpus laba un ļauna. Jo slimi cilvēki tiek atveidoti pēc sliktākajām žanra tradīcijām – ķiķina un spēlē orķestrī. Ir 2024. gads, skatītāji ir izglītoti. Un tādiem vajadzētu būt arī kinoveidotājiem.

Kāpēc pēkšņi stāstā ienāk ļaundaris no pirmās sezonas, nav skaidrs. Aktieris Andrejs Alens ir labs savā lomā, bet vienalga šis pagrieziens sižetā izskatās ielikts tikai tāpēc, ka vajadzēja seriālu pastiept garāku.

Bet kas zina! Vēl (rakstīšanas brīdī) nav iznākušas pēdējās divas sērijas. Varbūt tās būs tik fantastiskas, ka noskaidrosies visi neloģismi un es rakstīšu garas atvainošanās vēstules visos iespējamajos socportālos.

Protams, seriālam ir savs cienītāju pulks. Kā feisbukā raksta producente Lelde Kovaļova – fani raksta sajūsminātas atsauksmes, skatītāju skaits kāpj augstu debesīs, «imdb» reitings – 8,9 (augstāks nekā nupat «Oskaru» saņēmušajam «Openheimeram»!), un pat «Netflix» raksta vēstuli, ka būtu gatavs ņemt savā kanālā. Bet man kaunā noduras acis, kad redzu pilnīgu loģikas trūkumu attiecībās, izmeklēšanā un situācijās, asiņo ausis no jēlajiem jokiem un sāp sirds, ka pēc labas pirmās sezonas ir tik vāja otrā.

Bet es turpinu ticēt, ka būs vēl kāda laba sezona. Kriminālseriāli ir pieprasīts žanrs, latviešiem tādu nav daudz. Ja oriģinālscenārija rakstīšanai ir maz laika un nav ideju, var taču paņemt kādu kriminālromānu. Vai izmantot kādu reāli notikušu noziegumu, piemēram, 2014. gadā notikušo slepkavību Kandavā, kur gaišā dienas laikā nogalināja apdrošināšanas biroja darbinieci.

Nelūgtie viesi

Skatās un vērtē Aiva Birbele

  • 1. sezona 4
  • 2. sezona 1,5

Producē Lelde Kovaļova.

Sēriju skaits: 8+8.

Scenārija autors: Vlads Kovaļovs.

Režisors: Vlads Kovaļovs.

Lomās: Andris Daugaviņš, Niklāvs Kurpnieks, Mārtiņš Kalita, Gerda Embure, Einars Repše, Dainis Gaidelis un citi.