foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Mārtiņš Egliens sācis sevi realizēt citā profesijā
Mārtiņš Egliens.
Slavenības
2024. gada 8. marts, 12:12

Mārtiņš Egliens sācis sevi realizēt citā profesijā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Aktieris Mārtiņš Egliens, kas pēc ilgstošām veselības problēmām un balss zaudēšanas pērnvasar aizgāja no darba Latvijas Nacionālajā teātrī, daļēji atguvis runasspējas un pastāsta, ar ko tagad sācis nodarboties.

Kad balss zuduma dēļ Mārtiņš Egliens bija bezizejā, burtiski pāris stundu laikā tauta iemīļotā skatuves mākslinieka veselības atgūšanai saziedoja teju 50 000 eiro, lai gan lūgti tika 10 tūkstoši. Līdzekļi aktierim bija nepieciešami, lai klīnikā Vācijā veiktu procedūru, kuras iespaidā stāvoklis varētu uzlaboties. Tā arī notika, lai gan uz pilnīgu atveseļošanos mediķi uzreiz cerības nedeva.

Aktieris Mārtiņš Egliens

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

gallery icon

Egliena pazaudētā balss ir atgriezusies, viņš spēj runāt, tomēr ne skaļi. Viņam Vācijā diagnosticēta reta balsenes slimība, ko medicīniski vēl nemāk izārstēt. Vācu ārsti viņam teikuši, ka visa mūža garumā muskulī ap balss saitēm būs jāinjicē botokss, taču aktieris pieļauj un cer, ka varbūt spazmas muskulī rimsies pašas.

Nepārejošo balss problēmu dēļ aktieris Mārtiņš Egliens uzteica darbu Latvijas Nacionālajā teātrī un pēc 23 gadiem atstāja šā teātra skatuvi, jo saprata, ka šādā stāvoklī nekāds strādātājs nebūs.

Žurnālam "Kas Jauns" Mārtiņš Egliens atklāj, ka pašlaik sevi realizē citā skatuves mākslā, proti, mūzikā. “Šobrīd esam procesā. Kopā ar manu sievu Ditu un kolēģi Gundaru Grasbergu taisām jaunu izrādi ar Jāņa Petera dzeju. Pats šai izrādei rakstu mūziku un ļoti ceru, ka jau drīzumā mūzikas namā "Daile" mēs varēsim redzēt un svinēt pirmizrādi! Šī ir pamatlieta, ar ko tagad ikdienā nodarbojos,” ar gandarījumu stāsta Mārtiņš.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mārtiņš Egliens pie klavierēm Edmunda Freiberga režijā tapušā jauniestudējuma "Heda Gablere. Atgriešanās" pirmizrādes vakarā. Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs bija slepus izplānojis un sarīkojis režisoram grandiozu sumināšanu 75. jubilejā, kas Freibergam bija aizvadītā gada 12. augustā.

Vaicāts, vai pēc aiziešanas no teātra saņem, piemēram, kino piedāvājumus, kas saistīti ar citām aktiermeistarības izpausmēm, nevis runasmākslu, Mārtiņš godīgi atbild: “Es ar vislielāko prieku pieņemtu, tikai pašlaik diemžēl neviens nepiedāvā. Tāpēc jādara kas cits. Komponēšana manā radošajā darbībā ir pilnīgi jauns izaicinājums. Līdz šim šo to mūzikā biju sacerējis vien'igi brīvajā laikā, sava prieka pēc. Bet nu, kad tas ir darbs, tas ir pavisam kas cits.”

"Heda Gablere. Atgriešanās" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

2024. gada 6. martā Latvijas Nacionālajā teātrī notika Henrika Ibsena drāmas "Heda Gablere. Atgriešanās" pirmizrāde.

gallery icon