foto: Zane Bitere/LETA
"Man sirds sažņaudzās," - Normunds Ķietis par akordeonistes Initas Āboliņas aiziešanu no "Lauku muzikantiem"
Inita Āboliņa.
Mūzika
2024. gada 7. marts, 06:55

"Man sirds sažņaudzās," - Normunds Ķietis par akordeonistes Initas Āboliņas aiziešanu no "Lauku muzikantiem"

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Populārās pašmāju apvienības "Lauku muzikanti" sastāvā notikušas būtiskas izmaiņas - pēc grupā pavadītiem 22 gadiem savu darbību tajā pārtrauc akordeoniste Inita Āboliņa, kuras vietā pieņemts pianists, kā arī notikusi ģitāristu maiņa. Lai arī šī ziņa saskumdinājusi daudzus grupas fanus, ilgi bēdāties nebūs lemts - Inita kolektīvam pievienosies uz skatuves jau rudenī, kad tiks svinēta solista Normunda Ķieša 60. jubileja.

“Mēs jau patiesībā no pagājušā gada augusta dažādos pasākumos lielākoties spēlējam bez Initas, un viņas vietā ir cits mūziķis,” tā žurnālam "Kas Jauns" saka "Lauku muzikantu" solists.

foto: Publicitātes
"Lauku muzikanti".

Kad Inita pavēstījusi par savu lēmumu aiziet no grupas, kolēģi, protams, saskumuši. “Ja es "Lauku muzikantos" spēlēju no 1987. gada, tad Inita ir aptuveni no 1990. gada… Protams, ka man kā kolēģim par šādu ziņu sirds sažņaudzās un pat grūti bija to aptvert. Taču mēs jau nekur viens no otra nepazūdam. Ar Initu es joprojām koncertēju divatā, to darām jau vairākus gadus. Mums ir daudz visādu uzstāšanos bijis – gan Latvijā, gan pie tautiešiem visā pasaulē esam viesojušies.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Normunds Ķietis.

Kāpēc tad Inita aizgājusi no "Lauku muzikantiem"? Ķietis lēš – tas nav bijis viegls darbs, sievietei spēlēt akordeonu, darīt to ar tādu atdevi un prasībām pret mūziku. “Daudzi varbūt to pat nespēj novērtēt, bet tas ir smags darbs – gan mājās, gan uz skatuves, gan nākamās dienas pēc koncertiem. Jo mēs jau neesam tikai mūziķi vien, mums ir katram savs ikdienas darbs, Initai tā ir Opera. Droši vien viss kopumā padara dzīvi stresainu un nogurdinošu. Initai ir arī savi plāni un sapņi, ko viņa vēlas piepildīt saistībā ar akadēmisko mūziku, un mēs viņai to novēlam. Man jau arī reizēm bail paliek, jo tas laiks tik ātri skrien.

Tu jau vari priecāties, ka tevi tikai aicina un aicina, un tu tikai visu pieņem un saki jā, bet kurā brīdī tu sāksi dzīvot?

Vienīgais, kad vari no tā visa atslēgties, ir atvaļinājumi un izbraucieni ārpus valsts,” par mūziķu darba aizkulisēm stāsta Ķietis.

Šobrīd jauns akordeonists "Lauku muzikantos" nav pieņemts un, šķiet, nebūs. “Mums ir vietā jauns mūziķis – ļoti labs pianists Māris Elksnis. Akordeona vietā uz skatuves būs klavieres, kas arī labi skan. Tā ir cita skaņa un krāsa, bet kvalitāte netiek zaudēta. Vienīgi tiem skatītājiem, kas mīl Initas smaidu, tā pietrūks. Savukārt ierakstos skatīsimies – tur jau akordeons var parādīties. Tāpat ir vēl kāds jaunums. Pirms kāda laika aizgāja mūsu kolēģis, kas spēlēja basģitāru, to pārņēma mūsu kolēģis Artis Dauksts, un šobrīd grupā ģitāru spēlē Andris Barons, bet pie bungām joprojām mans kolēģis Valters Līcis. Dzīve iet uz priekšu, un mums ir arī pozitīvas ziņas,” par muzikālās apvienības jaunumiem pastāsta tās solists.

"Lauku muzikantu" solistam Normundam Ķietim šovasar tiks svinēta 60. jubileja: “Jubilejas koncerti paredzēti rudenī, šobrīd veidojam to pilsētu sarakstu, kurās viesosimies ar savu koncertprogrammu. Pavisam būs desmit koncertu. Labā ziņa mūsu faniem, kas vēlas joprojām dzirdēt akordeonu, – šajos jubilejas koncertos mums uz skatuves pievienosies arī Inita Āboliņa. Esam ar Initu par to vienojušies. Tā ka svinēsim mēs kopā!”