foto: Publicitātes foto
"Troņu spēle" japāņu gaumē: intrigas, cīņa par varu un pāri visam mīlestība
TV
2024. gada 27. februāris, 18:29

"Troņu spēle" japāņu gaumē: intrigas, cīņa par varu un pāri visam mīlestība

Jauns.lv

Japāna vairāk nekā divus gadsimtus – no  1641. līdz 1854. gadam – bija slēgta valsts, kurai bija visai ierobežotas attiecības ar citām zemēm un kuru apmeklējis bija vien retais ārzemnieks, tāpēc šis periods Uzlecošās saules zemes vēsturē vienmēr ir rosinājis rakstnieku un filmu veidotāju iztēli.

Tirgotāji un kristietības sludinātāji no tālās Eiropas sasniedza Japānu 16. gadsimta sākumā. Salīdzinoši īsā periodā daiļrunīgie misionāri kristietībai pievērsa aptuveni 300 000 japāņu. Šāda notikumu attīstība nepatika vietējiem valdniekiem, tāpēc pēc dažus gadu desmitus ilgā tirdzniecības perioda viņi izlēma nošķirt valsti no ārpasaules, vēsta straumēšanas platforma "Disney+".

1641. gadā eiropiešiem tika aizliegts uzturēties Japānā, izņemot Dešimas salu netālu no Nagasaki pilsētas. Izolācija ilga līdz 1854. gadam, kad Amerikas Savienoto Valstu kara flote piespieda Japānu atvērt savas ostas tirdzniecībai.

17. gadsimta no ārpuses noslēgtājā Japānā risinās arī populārā britu rakstnieka Džeimsa Klēvela romāna "Sjoguns" notikumi. Tā centrā ir stāsts par angļu jūrnieka piedzīvojumiem Uzlecošās saules zemē. Apjomīgais, teju 1300 lappušu garais literārais darbs tika izdots 1975. gadā. Savukārt 1980. gadā pirmizrādi piedzīvoja tāda paša nosaukuma televīzijas seriāls ar leģendāro amerikāņu aktieri Ričardu Čemberlenu, kuru skatītāji visā pasaulē atceras arī kā mācītāju no "Dziedoņiem ērkšķu krūmā".

Vairāk nekā 40 gadus vēlāk tapusi jauna klasiskā romāna ekranizācija, kura stāstīs par aizraujošo periodu Japānas vēsturē. Krāšņais un notikumiem bagātais seriāls "Sjoguns" ("Shogun") būs pieejams straumēšanai "Disney+" platformā no 27. februāra. Gaidot pirmizrādi, "Disney+" piedāvā iepazīties ar seriāla galvenajiem varoņiem!

Britu virsnieks japāņu intrigu virpulī

Sižeta notikumi aizsākas 1600. gadā, kad vientuļais kuģis "Erasms" ienāk nelielā Japānas ostas pilsētiņā. Kādreiz tas esot bijis daļa no Nīderlandes piecu kuģu flotes ar 500 jūrniekiem, bet pēc jūrā pavadītiem gadiem un sadursmēm ar spāņiem un portugāļiem, bija palicis tikai ducis vīru. Viņi bija izdzīvojuši ne tikai kaujās, bet arī spējuši izturēt badu un slimības, kas nereti piemeklē jūras vilkus.

Vecākais kuģa virsnieks ir Džons Blektorns, kuru seriālā atveido aktieris Kosmo Džarviss. Drīz vien pēc izkāpšanas ostā viņš tiek ierauts vietēja konflikta epicentrā un nonāk cietumā. Tas viss risinās vēsturisko notikumu fonā. Proti, Taiko jeb Japānas virsvaldnieks nesen ir miris, neatstājot pēc sevis pilngadīgu mantinieku. Tāpēc, līdz viņa septiņus gadus vecs dēls sasniegs pilngadību un varēs kļūt par sjogunu, tiek iecelta reģentu padome, kas sastāv no pieciem dižciltīgajiem samurajiem.

foto: Publicitātes foto

Sjoguns bija valsts militārais vadītājs feodālajā Japānā laikā no 1185. līdz 1868. gadam. Sjoguni faktiski bija arī Japānas vadītāji. Jāpiebilst, ka oficiāli valsts galva bija imperators, taču patiesībā viņš bija tikai valsts garīgais līderis. Savukārt sjoguniem bija gandrīz absolūta militārā vara valstī.

Reģentu padomes neoficiālais līderis ir lords Toranaga. Šajā lomā redzēsim vienu no populārākajiem japāņu aktieriem Hirojuki Sanada. Toranaga ir izcils karotājs, kurš nāk no dižciltīgas ģimenes, un citiem padomes locekļiem ir aizdomas, ka viņš vēlas pārņemt varu un kļūt par visvareno sjogunu.

Toranagas galvenais konkurents ir lords Išido (Takehito Hira), kurš pats vēlas būt sjoguns un ir gatavs uz visu, lai to panāktu. Išido intrigas cīņā par kāroto titulu ir "Troņu spēles" cienīgas.

Kad Toranaga uzzina par "barbaru" kuģa ierašanos, viņš uzskata, ka Blektorna personā iegūs sev nepieciešamo "ieroci". Proti, viņam ir pieredze jūras kaujās, kā arī viņš ir kā skabarga acī portugāļiem, kuri tolaik dominēja tirdzniecībā ar Uzlecošās saules zemi. Viņiem bija arī savi cilvēki reģentu padomē.

Izmantot grib visi

Savukārt feodāļa Toranagas pakļautībā esošie vasaļi Jabušige (Tadanobu Asano) un Jabušiges brāļadēls Omi (Hiroto Kanai) domā, ka viņi varētu izmantot Blektornu saviem mērķiem. Jāatzīmē, ka viņi nav vienīgie, jo teju katrs vēlas izmantot britu "jūras vilku".

Vienīgais cilvēks, kam nav šādu nodomu, ir daiļā Toda Mariko aktrises Annas Savaijas izpildījumā. Viņa ir katoliete no dižciltīgas japāņu ģimenes un ir tulks no portugāļu uz japāņu valodu un otrādi, kas palīdz Blektornam saprasties ar vietējiem. Jāteic, ka seriālā galvenokārt skan japāņu valoda, bet portugāļu valodas vietā varoņi runā angliski.

foto: Publicitātes foto

Trijotne, kas sastāv no Toranagas, Blektorna un Mariko, apvienojas cīņā ar kopīgiem ienaidniekiem, tostarp jezuītu priesteriem un portugāļu tirgotājiem. Toranaga un Blektorns negaidīti kļūst par draugiem, bet jūrnieka un viņa tulces starpā uzšķiļas mīlas dzirksts.

Atšķirībā no pirmavotiem – Klēvela romāna un 1980. gada seriāla –, kur galvenais varonis ir Blektorns, jaunākajā "Sjoguna" adaptācijā par līdzvērtīgu galveno varoni kļūst arī Toranaga. Protams, "Sjoguns" neiztiek bez Blektorna, kuram iedots japānisks vārds Anžins, nebeidzamās izbrīnas par vietējām paražām un atšķirīgo kultūru. Japāņi savukārt ir šokā par blondā ārzemnieka ēšanas un higiēnas paradumiem.

Seriāla trumpis ir ne tikai lieliskais aktieru sastāvs, bet arī krāšņie vēsturiskie kostīmi un dekorācijas, kā arī feodālās Japānas brīnišķīgās ainavas.

Kritiķiem, kuri kā pirmie jau ir noskatījušies jaunāko ekranizāciju, ir tieksme salīdzināt "Sjogunu" ar kulta seriālu "Troņu spēle", tikai pūķu vietā te ir lidojoši nindzjas. Daži redz paralēles arī ar "Kāršu namu" ar Kevinu Speisiju kā varaskāres pārņemtu politiķi galvenajā lomā.

Skatītāji desmit sērijās varēs sekot līdzi katra personāža individuālajām spēlēm par "troni", kā arī aizraujošajam stāstam par 17. gadsimta Japānu straumēšanas platformā "Disney+" no 27. februāra! Savukārt citi februāra jaunumi ir ilgi gaidītā atkalsatikšanās ar studijas "Marvel" supervaroni kapteini Kerolu Denveru Brī Larsones izpildījumā filmā "The Marvels". Jaunajā filmā viņai būs jāsadarbojas ar citiem "Marvel" pasaules personāžiem, lai glābtu pasauli.

Straumēšanai ir pieejama arī uz patiesiem notikumiem balstītā drāma "Suncoast", kas stāsta par kādu tīņu meiteni un viņas smagi slimo brāli. Filmā redzēsim gan uzlecošo zvaigzni Niko Pārkeri, gan tādus Holivudas veterānus kā Lora Linnija un Vudijs Harelsons. Tāpat "Disney+" piedāvā jau iemīļotas filmas bērniem un pieaugušiem, kā arī pasaulē atzītus seriālus.