foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Einars Repše vairs nestrādā algotu darbu. Viņš iztiek no iekrājumiem un gaida pensiju
“Es iztieku no iekrājumiem un no tā, ko aizņemos no tuviniekiem un draugiem," saka Repše.
Slavenības
2024. gada 13. februāris, 06:25

Einars Repše vairs nestrādā algotu darbu. Viņš iztiek no iekrājumiem un gaida pensiju

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Kādreizējais premjerministrs un bijušais Latvijas Bankas prezidents Einars Repše saņem komplimentu gūzmu par spožo aktierspēli seriāla "Nelūgtie viesi" otrajā sezonā un pats atzīst, ka ar lielu entuziasmu pieņem dzīves jauno izaicinājumu - būt aktierim.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", pēc aiziešanas no aktīvās politikas Einars Repše darbojies dažādās nozarēs, bet patlaban nu jau kādu laiku dzīvo, nestrādājot algotu darbu, tā vietā nodarbojoties tikai ar to, kas viņu no sirds interesē. Ja kādreiz Repše nopietni bija aizrāvies ar gleznošanu, tad nu liktenis piespēlējis viņam jaunu izaicinājumu, proti, piedalīties dažādos kino projektos.

Einara Repšes dzīves ainiņas

gallery icon

Pirmoreiz kinolomā Einars Repše ekrānos bija skatāms Aivara Čivžeļa jeb Papa Chi režijā tapušajā TV seriālā "Kolektīvs", kas pirmizrādi pieredzēja aizvadītajā vasarā. Drīz pēc tam publikas vērtējumam tika nodota arī animācijas filma "Dieva suns" ar Einara Repšes līdzdalību, un abās no šīm reizēm publika piedzīvoja patīkamu pārsteigumu par savulaik augstās valsts amatpersonas aktieriskajām dotībām.

Taču Einara Repšes sniegums jaunajā daudzsēriju mākslas filmā "Nelūgtie viesi", kuras autori ir Vlads un Lelde Kovaļovi, ir īsta sensācija, – pēc pirmo divu sēriju noskatīšanās atzina vairāki pirmizrādes apmeklētāji.

Ļaudis sanāk uz daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" 2. sezonas pirmizrādi

Ļaudis 29. janvārī pulcējās, lai noskatītos nu jau iemīļotās daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" 2. sezonas pirmizrādi.

gallery icon

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Einars Repše neslēpj patiku par pozitīvajām atsauksmēm attiecībā uz viņa aktierspēli, atzīdams, ka kino joma, sadarbošanās ar režisoriem un kolēģiem viņu no tiesas saista un aizrauj. Kad galarezultātu noskatījies uz lielā ekrāna kinoteātrī, tad gan esot mazliet samulsis un sajuties dīvaini, bet tas, viņaprāt, tāpēc, ka radis uz savu darbu raudzīties visupirms ar kritisku aci. “Pēc tam jau vienmēr liekas, ka visu varēja citādāk, labāk,” viņš paskaidro, pieļaujot, ka arī nākotnē varētu atsaukties dalībai kādos interesantos kino projektos. Starp citu, kā atklāj ekspremjers, agrā bērnībā viņš piedalījies kādā skolas uzvedumā. “Spēlēju Sprīdīti, kurš nokrita no krēsla,” ar smaidu atceras Einars.

Vaicāts, ar ko ikdienā nodarbojas un kā pelna iztiku, Einars Repše atbild: “Esmu vadītājs organizācijā "Latvijas nākotnes forums", taču par šo darbu atalgojumu nesaņemu. Šobrīd algotu darbu nestrādāju un neesmu arī meklējumos pēc tāda. Katra mana diena ir teju pa minūtei saplānota ar nodarbēm, kas mani saista, interesē. Papildinu savu redzeslauku, lasot uz faktiem balstītu literatūru, bet vislielāko manas ikdienas daļu aizņem nodarbošanās ar mākslīgā intelekta iespēju apgūšanu un lietošanu. Pašlaik mākslīgais intelekts ir vēl bērna autiņos, bet tā spējas strauji attīstās un progresē, un tā ir mūsu nākotne,” uzskata Einars, kurš mākslīgo intelektu liek lietā, veidojot dažādus audiovizuālus darbus.

Iztikšanas jautājums Einaru Repši absolūti nenodarbinot. “Naudas pelnīšana dzīvē nav svarīgākais. Es iztieku no iekrājumiem un no tā, ko aizņemos no tuviniekiem un draugiem. Gaidu pensiju. Šā gada izskaņā man būs jau 63 gadi; cik tad nu vairs līdz pensijai palicis. Vienam man ar savu pensiju dzīvošanai pilnīgi noteikti pietiks. Man nekā daudz nevajag,” paziņo Repše, kuram jau pirms kāda laika izira ģimenes dzīve ar līdzšinējo sievu un jaunākā dēla māti Rūtu Raginsku un kurš tagad, kā noprotams, bauda no attiecībām brīva vīrieša dzīvi.

Gleznotājs Einars Repše un viņa mākslas darbi

gallery icon