foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viņš jau 20 gadu ir "Prāta vētrā"! Ingars Viļums - gluži kā pelēkais kardināls
Uz skatuves vienā no "Prāta vētras" koncertiem pie basģitāras – Ingars Viļums, kas nav tikai talantīgs mūziķis, bet arī veiksmīgs dziesmu autors pašmāju populāriem dziedātājiem.
Slavenības
2024. gada 14. februāris, 06:47

Viņš jau 20 gadu ir "Prāta vētrā"! Ingars Viļums - gluži kā pelēkais kardināls

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Vēl krietnu laiku pēc "Muzikālās bankas 2023" ceremonijas trešās vietas ieguvējas dziesmas "Dzīparos" autors Ingars Viļums saņēma apsveikumus.

Augustā būs jau 20 gadi, kopš viņš ir "Prāta vētras" basģitārists, bet tā arī oficiāli nav nosaukts par grupas piekto dalībnieku. Savu radošo potenciālu Ingars realizē, sadarbojoties ar Latvijā populāriem dziedātājiem.

"Prāta vētras" koncerts Mežaparkā

Mežaparka Lielajā estrādē savu "Skārda bungu tūri" ar koncertu Rīgā 60 000 skatītājiem noslēdza pašmāju muzikālā apvienība "Prāta vētra"

gallery icon

“Jā, es izbaudu cilvēku apsveikumus un uzmanības apliecinājumus, ka dziesma viņiem ir kaut ko nozīmējusi, ka tā ir norezonējusi. Skatos, ka dziesmas skatījumi kāpj "YouTube" un mēs esam ļoti tuvu "Muzikālās bankas" uzvarētājdziesmas (Dons ar "Lauzto šķēpu karaļvalsti") skatījumiem. Tas vien nozīmē, ka tikām pamanīti,” lepojas Viļums un atklāj: “Dziesmai ir dota gandrīz kā otrā elpa. "Dzīparos"' nav gluži svaiga dziesma, jo kopš tās izdošanas pagājuši deviņi mēneši, bet daudzi cilvēki "Muzikālās bankas" pasākumā to izdzirdēja pirmoreiz."

"Ja atskatāmies uz to, ka žūrija neierindoja šo dziesmu favorītu sarakstā, tad patiesās cilvēku un īsto klausītāju emocijas parādīja ko citu. Žūrija jau neiegādājas biļetes uz mūsu koncertiem un nebalso par mūsu dziesmām, žūrijas pārstāvjiem ir katram sava gaume, muzikālā uztvere, izglītība. Bet tas īstais vērtētājs jau ir klausītājs un skatītājs, un mēs par to esam ļoti priecīgi,” par panākumiem "Muzikālās bankas 2023" finālā sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" stāsta Ingars Viļums.

"Muzikālās bankas 2023" apbalvošanas ceremonija

Par Latvijas Radio rīkotās ikgadējās dziesmu aptaujas "Muzikālā banka 2023" uzvarētāju naktī uz svētdienu kļuva Dons ar dziesmu "Lauzto šķēpu ...

gallery icon

Dziesma pēc pārdzīvotajām veselības likstām

Mūziķis ir gandarīts par sadarbību ar Antru Stafecku-Niedru un Ivo Grīsniņu-Grīsli, ar kuru sastrādājies jau daudzu gadu garumā, sākotnēji rakstot dziedātājam dziesmas, ar ko tas startēja Eirovīzijas dziesmu konkursa Latvijas nacionālajā atlasē. “Kā basģitārists esmu spēlējis daudzu mūziķu un grupu sastāvos. Pēdējā laikā nu jau gandrīz 20 gadus vienas grupas – "Prāta vētras" – sastāvā. Tā kā es neesmu šīs grupas pamatsastāva cilvēks, man nav dotas pilnvaras lauzties priekšā mikrofonam un pateikt savu viedokli vai pateicību. Un savukārt, kad esmu uzrakstījis dziesmu citiem māksliniekiem un viņi to brauc un izpilda, tad manis tur, iespējams, nemaz nav līdzās. Jā, esmu gluži kā pelēkais kardināls, tā arī daudzi dēvē manu pozīciju.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ar jaunu sparu pie Latvijas šovbiznesa debesīm aizvadītās "Muzikālās bankas 2023" ceremonijā iemirdzējās talantīgais dziesmu autors Ingars Viļums (attēlā centrā).

Dziesma "Dzīparos", kas esot nopulēta gluži kā pērle, Ingaram tapusi pēc kāda dziļa personiska pārdzīvojuma: “Tas ir mans personiskais stāsts, mans pārdzīvojums. Tās dziesmas pie manis atnāk kā mūzas, kā ziņojums no augstāk esošas telpas. Tajā brīdī, kad uzrakstīju šo dziesmu, biju paklupis ar savu veselību. Tas bija dzīves jēgas, patiesības, dzīves dziļuma, atziņu meklēšanas periods. Dziesmā arī izskan visas mūsu galvenās esības tēzes. Līdzīgi kā latviešu tautasdziesmās, mēģināju arī tādā formā rakstīt tekstu par akmeni, sauli un dabu, kas ir mūžīgi, par to, ka ziedi zied tik, cik ir tiem paredzēts, ar to domājot cilvēka mūžu. Mums katram ir sava dzīves jēga. Viens vēlas redzēt, kā bērni aug, citam tā ir ceļošana, gardi paēst vai iegādāties jaunu automašīnu. Taču, kad cilvēki nonāk uz robežas – būt vai nebūt, tad tā dzīves jēga sāk palikt pavisam nopietna. Par materiālām formām jau nav jēgas runāt, lielā jēga ir mūsu dzīve.”

Latvijas mūziķu repertuārs top Ikšķilē

Jau astoņus gadus Ingars Viļums ar ģimeni dzīvo Ikšķilē. Mūziķa bērni – meita Marta Kristiāna un dēls Edgars Eduards – jau ir pieauguši jauni cilvēki.

“Man ļoti patīk dzīvot Ikšķilē, kur ir saglabājusies senatnīgā aura, tur ir Daugava, ir brīnišķīga daba. Mēs ar ģimeni gan supojam, gan peldamies, gan ziemā ar slēpēm braucam pa Ikšķiles pilsētas trasi cauri mežam līdz Ogres Zilajiem kalniem. Dabas takas ir vienreizīgas, arī apkārtējie sēņu meži. Mēs arī paši dzīvojam retināta priežu meža malā. Un skatāmies un baudām no rīta putnu dziesmas. Tā vieta ir tāda, kā radošām personībām nepieciešama. Te arī mājas ierakstu telpā top manas dziesmas, te arī ierakstījām "Dzīparos",” aizrautīgi stāsta mūziķis, kas pērn uzrakstījis vairāk nekā desmit dziesmu. Un, protams, turpina darboties grupas "Prāta vētra" sastāvā. “Esmu pavadošais basģitārists, tā mani definē. Ir bijušas visādas variācijas, kas es esmu, – vai esmu piektais dalībnieks vai neesmu. Taču, jā, esmu basģitārists un arī Daugavpilī "Muzikālajā bankā" pavadīju arī "Prāta vētru". Ļoti lielu laika periodu esmu ar viņiem kopā,” teic mūziķis.

Vaicāts, vai "Prāta vētras" puiši nav pēc "Dzīparos" panākumiem uzrunājuši Ingaru, lai viņš uzraksta arī grupai kādu dziesmu, jo "Prāta vētra" taču šoreiz neiekļuva pat labāko trijniekā, Ingars teic, ka grupai nav nekāds jaunums, ka viņš raksta dziesmas. “Mums ir bijusi sadarbība. Es uzrakstīju dziesmu "Bezgalīgs stāsts" jeb angliskā versijā "Wonderful Day" un piedāvāju grupai. Dziesma tika iekļauta albumā, un tika izveidots interesants videoklips angļu versijai. Bija sadarbība ar vienu krievu kosmonautu – daļa dziesmas klipa ir filmēta kosmosā.”

Iespējams, Ingars tomēr klusībā ir aizdomājies, ka reiz varbūt pilntiesīgi tiks ierindots "Prāta vētras" piektā dalībnieka statusā. Jau tuvākajā laikā viņa kalendārā ir rezervēti datumi par koncertiem ar "Prāta vētru" martā Birmingemā, Londonā un Dublinā. Jautāts, vai uz radošo sesiju Barselonas studijā, kur "Prāta vētra" dosies jau februāra beigās, lai sāktu strādāt pie kā jauna, brauks arī Ingars, viņš atklāj, ka šādu uzaicinājumu neesot saņēmis. Taču par to nav pārsteigts, jo teic, ka "Prāta vētra" jau nav tikai tie cilvēki, kas ir uz skatuves. Tas ir uzņēmums un uzņēmuma pārvalde, tā ir naudas plūsma un koncertu organizēšana. “Un es neuzskatu, ka man ir tiesības uztiept kaut ko, tā ir viņu politika. Tāpēc arī radošajā ziņā es eju savu ceļu, meklēju savu klausītāju kopā ar citiem cilvēkiem un citām formācijām. Mēģinu sevi radoši īstenot mūzikā, jo tā ir mīļākā lieta, ko man patīk uz šīs pasaules darīt,” precizē Ingars Viļums.

Tūkstošiem grupas "Prāta vētra" fanu dodas baudīt koncertu Mežaparkā

gallery icon

Mūziķis ar inženiera izglītību

Lai ievilktu elpu un atpūstos no radošām izpausmēm, mūziķis, kas pēc izglītības ir inženieris, rosās savā saimniecībā. Tajā visa tehnika ir paša rokām salabota un uzpasēta. “Man arī patīk parastas vasaras izklaides, ceļošana. Man patīk automašīnas. Gan pašam savām rokām ko radīt no koka un metāla, gan kopt to mazo gabaliņu zemes, kas ir mūsu īpašumā. Patīk veikt remontdarbus, pļaut un asināt, visus saimniecībā esošos darbarīkus apkopt. Pie mājas darbs ir vienmēr. Es nesūdzos, jo pietiek, ar ko nodarboties. Man kopš bērnības patīk kaut ko taisīt, es jau tad ilgas stundas varēju pavadīt savā darbnīciņā laukos pie vecāsmātes. Esmu praktiskas ievirzes cilvēks, nelidoju tikai pa mākoņiem,” nosaka Ingars.