Mūzika
2024. gada 8. februāris, 09:58

"Rīgas metāls" uz lielā ekrāna – pašmāju grupa “Relicseed” atgriežas ar videoklipa prezentāciju kinoteātrī

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

“Relicseed” ir viena no pieredzes bagātākajām joprojām aktīvajām grupām Latvijas smagās mūzikas pasaulē. Kādus astoņus gadus gan ansamblis bija pieklusis, taču atgriešanās ar videoklipa prezentāciju kinoteātrī “Forum Cinemas” liek secināt – ar latviešu metālu viss ir kārtībā.

Dzīvojam laikā, kad tik daudziem ir viedoklis par “Supernovu” un smagnēju joku krājums par to, kādēļ Latvijai tā neiet Eirovīzijā.

Iztaisāmies par visu, ko vien mākam. Vienu gadu esam romantiķi zilām acīm, citu gadu – dīvas, tad jestrie ballīšu čalīši. Kā nav, tā nav.

Un atliek vien aizdomāties – vai tik nav tā, ka popmūzikā mums vienkārši tā īsti nav ko pateikt pasaulei.

Spriežot pēc tā, cik kvalitatīvi un dzīvotspējīgi mūslaikos ir popmūzikas hiti, arī pašai pasaulei šajā formātā vairs nav nekā nopietna ko pateikt.

"Relicseed" prezentē videoklipu dziesmai "The Difference"

“Relicseed” ir viena no pieredzes bagātākajām joprojām aktīvajām grupām Latvijas smagās mūzikas pasaulē. Kādus astoņus gadus gan ansamblis bija pieklusis, ...

gallery icon

Šīs recenzijas autors jau ilgākus gadus ir distancējies no pašmāju metāla mūzikas norisēm. Dzīve kaut kā vienkārši ir aizvedusi citā virzienā.

Taču ikkatrs pasākums, kurā Latvijas roka un metāla mūziķi kaut ko parāda, (un, kuru palaimējas apmeklēt), pirmkārt, pabaro (ne)izbijuša metālista dvēseli, otrkārt – liek atcerēties, ka šajā žanrā mūziķiem allaž ir bijis ko vēstīt.

Metāls gluži vienkārši pukst citā ritmā, šajā mūzikas šķautnē laiks rit citādi, citāda ir izpratne un vērtības.

Tā allaž ir bijusi jaudīga un tieša valoda, taču tā diemžēl nespēj pārkliegt popmūzikas monotono, nebeidzamo, vienveidīgo troksni.

Jeb citiem vārdiem – metālu parasti klausās mazāka sabiedrības daļa, par spīti tam, cik radošuma izpausmēm bagāts un daudzveidīgs tas ir.

Šonedēļ sanāca uzzināt, ka leģendārā Latvijas smagās mūzikas grupa “Relicseed” ir modusies no miega un nākusi klajā ar jaunu dziesmu, kuru pavada videoklipa prezentācija kinoteātrī “Forum Cinemas”.

Kas interesanti – šo pirmatskaņojumu klātesošie varēja baudīt telpiskās skaņas tehnoloģijas “Dolby Atmos” piedāvātajā formātā.

Es nezinu, kā īsti strādā “Dolby Atmos”, taču es zinu, kā strādā metāls – vai nu ir, vai nu nav. Un latviešiem visbiežāk ir.

To lieliski parāda “Relicseed” atdzimšanas gabals “The Difference”, kuru tad grupa 7. februārī arī prezentēja.

“Relicseed” allaž paticis muzikāli sajaukt gan “grūvu”, gan nestandarta ritmus. Rezultātā mums ir dziesma, kurā kaut ko sev atradīs gan lēzenāka roka fani, gan modernāka, komplicētāka metāla cienītāji.

Var dzirdēt arī to, ka grupā vai nu vienam uzstājīgam biedram ar teikšanu, vai nu vairākumam ļoti patīk leģendārā ASV “grunge” apvienība “Alice in Chains”.

Kopumā iespaidus par dziesmu veido arī pasaules līmeņa darbs ierakstu studijā, kas ir ļoti sadzirdams un vispār jau "Relicseed" daiļradē jau sen nav nekas svešs.

Īsumā – ja latvieši politiku un valsti būvētu tā un ar tādām rūpēm, kā mēs taisām savu metālu, mēs dzīvotu citā realitātē. To vajag novērtēt.

Šī gada rudenī – 25. oktobrī – “Relicseed” ir paredzēts arī koncerts Rīgā, koncertzālē “Palladium”.

Cik varēja dzirdēt “The Difference” videoklipa prezentācijā – tiek domāts arī par nākamo albumu.

Grupa “Relicseed” dibināta 2004. gadā. Kopš tā laika izdoti trīs albumi, kā arī vairākkārt koncertēts ASV, Vācijā, Francijā, Polijā, Itālijā, Šveicē, Spānijā, Ungārijā, kā arī Japānā un citās valstīs, dalot skatuvi ar tādām grupām kā “Mushroomhead”, “TYR”, “Sirenia” un “Unleash The Arčers”.

"Relicseed" sastāvā šobrīd muzicē Edgars Rakovskis (vokāls, ģitāra), Kārlis Šteinmanis (ģitāra), Jānis Narbuts (basģitāra) un Māris Ozoliņš (bungas).