foto: Publicitātes
Atguvusies no veselības likstām un atgriežas sabiedriskajā dzīvē - kā tagad klājas Vairai Vīķei-Freibergai
Daudzsēriju komēdijas "Pansija pilī" pirmizrādē.
Slavenības
2024. gada 3. februāris, 06:12

Atguvusies no veselības likstām un atgriežas sabiedriskajā dzīvē - kā tagad klājas Vairai Vīķei-Freibergai

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atguvusies no veselības likstām un aktīvi atgriežas sabiedriskajā dzīvē. Šoziem ārpus darba brīvajā laikā priekšroku viņa dod tādu notikumu pieredzēšanai, kas rada priecīgas un pacilājošas izjūtas.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", nesen Freiberga kundze meitas Indras kompānijā apmeklēja komēdijas "Pīters Pens saiet sviestā" pirmizrādi Dailes teātrī, bet pēc pāris dienām vīra Imanta Freiberga pavadībā kinoteātrī "Splendid Palace" ieradās skatīties izcilu pašmāju aktieru spēli režisora Andra Miziša daudzsēriju mākslas filmā "Pansija pilī".

Tagad Vaira jūtas un izskatās krietni možāk nekā pirms gada, kad pēc pārciestas operācijas viņai bija jāpārvietojas, balstoties uz spieķīša.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ar meitu Indru Vaira Vīķe-Freiberga devās skatīt komēdiju Dailes teātrī. Bordo krāsas lakats ap galvu nebūt nekaitēja viņas elegantajam koptēlam, gluži pretēji - eksprezidentes izskatam piešķīra sievišķīgu noti.

Vaira uz pasākumiem bija koši un eleganti saposusies, neaizmirstot par koptēla papildināšanu ar rotaslietām. Gan teātra, gan kinofilmas pirmizrādē Freibergas kundze izskatījās lieliskā noskaņojumā, labprāt parunājās ar sastaptajiem skatuves māksliniekiem un priecājās par to, cik gan patīkami ir no sirds ļauties smiekliem un dzirdēt, kā visapkārt smejas citi. Jo īpaši sirsnīga parunāšanās eksprezidentei izvērtās ar Dailes teātra leģendāro aktrisi Olgu Dreģi, kurai neizsīkstošā dzīvesspara, darbīguma, šarma un elegances izjūtas ziņā ir daudz kopīga ar Vairu Vīķi-Freibergu.

Imants savus memuārus pabeidz pirmais, Vaira vēl raksta

Eksprezidentes laulātais draugs Imants Freibergs atzīst, ka laikā, kad ir tik daudz pārdzīvojumu par kaimiņzemē Ukrainā notiekošo karu, kas, nenoliedzami, ietekmē arī cilvēku dzīvi un noskaņojumu Latvijā, abiem ar kundzi jo īpaši ir alkas gūt pozitīvas emocijas. Tāpēc, viņaprāt, ir vērts ik pa laikam iziet cilvēkos, satikties, parunāties un kultūras pasākumu piedāvājumā izvēlēties tādus notikumus, kur iespējams izsmieties par jokiem un kuriozām situācijām.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Filmas "Pansija pilī" pirmizrādi eksprezidente noskatījās vīra Imanta un aktrises Olgas Dreģes kompānijā.

“To, ka smiešanās un joki palīdz grūtā laikā, esam sapratuši jau no bērnības, ko pavadījām bēgļu gaitās,” saka Freibergs, kurš nupat pabeidzis vairāku gadu garumā tapušos memuārus. Tajos būs sīki un smalki aprakstītas gan Imanta atmiņas un pieredzētais, sākot no bērnudienām līdz pat šaidienai. Protams, neiztrūkstoša sadaļa būs arī veltīta laikam, kad sieva Vaira pildīja Valsts prezidentes amata pienākumus. Šovasar apritēs 64 gadi, kopš Freibergu pāris Kanādā apprecējās.

Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu.

gallery icon

Šogad Latvijā tiks izdota arī Vairas Vīķes-Freibergas grāmata. Šoreiz tā būs pirms vairākiem gadiem Francijā iznākusī grāmata par latviešu tautas dainām "Logique de la poésie: Structure et poétique des dainas lettones", kuru nu no franču uz angļu valodu pārtulkojis autores dēls Kārlis Freibergs. Pati pie savu memuāru tapšanas Vaira Vīķe-Freiberga vēl aizvien strādā.

Rīgas dzīvoklī dzīvo kopā ar meitu un mazdēlu

Vairas Vīķes-Freibergas un viņas laulātā drauga Imanta Freiberga ikdiena lielākoties noris, sēžot pie datora un strādājot. Ziemas periodu Freibergu pāris pavada Rīgā, Brīvības ielas dzīvoklī. Par vientulību eksprezidente ar vīru nevar sūdzēties, jo kopā ar viņiem dzīvo arī meita Indra Karolīne ar dēlu Ivaru, kam šogad apritēs 14 gadu. Kā atklāj Imants, tagad, kad ar sievu ir gados, viņiem ar Vairu Indra ikdienā ir neatsverams atbalsts: “Par sadzīviskām lietām, tādām kā pusdienu gatavošana, mūsu mājās rūpējas Indra. Viņa par mums ļoti mīļi rūpējas un mūs lutina.”

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīves ainiņas

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīves ainiņas.

gallery icon

“Man dzīvē visvairāk pie sirds iet tie sīkumi, ikdienišķā uzmanība. Piemēram, aizvien katru svētdienas rītu no jauna esmu pateicīga un izbaudu Imanta ceptās pankūkas. Kad es cepu pankūkas, man tās jūk ārā,” intervijā "Kas Jauns" pirms dažiem gadiem atzinās eksprezidente un noteica: “Dzīves prieks sastāv no sīkumiem, kas ir ļoti svarīgi, un tos vajag novērtēt.” Imants atzīst, ka beidzamajā laikā pašam gan sanākot krietni retāk Vairu iepriecināt ar savām svētdienas rītu pankūkām, jo tagad arī to cepšanu pārņēmusi Indra, palutinot gan mammu, gan tēti.

“Vislabākais un vissvarīgākais ir būt vienam otram blakus,” uzskata Imants. Viņš teic, ka Vaira aizvien aktīvi braukā pa pasauli, piedaloties dažādās starptautiskās konferencēs. Dažkārt Imants šajos braucienos sievai pievienojas, kā aizvadītā gada izskaņā, kad Vaira devās uz Ķīnu piedalīties forumā Imperial Springs 2023. “Lidojums uz Ķīnu, protams, bija grūts un ilgs, bija jālido visu nakti. Bet ir jau arī labas lietas. Piemēram, ķīniešu masāžas, tās gan ar prieku izbaudīju. Varētu pat teikt, ka tikai to masāžu dēļ uz Ķīnu braucu,” smaidot pastāsta Imants Freibergs.

Vairas Vīķes-Freibergas 80. jubilejas balles viesi

Vairas Vīķes-Freibergas 80. jubilejas balles viesi.

gallery icon