foto: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/ Vida Press
Alēns Delons: kā ģimenes strīda dēļ franču kino leģendas dzīve pārvērtās traģēdijā
Alēns Delons 2019. Kannās.
Slavenības
2024. gada 27. janvāris, 05:55

Alēns Delons: kā ģimenes strīda dēļ franču kino leģendas dzīve pārvērtās traģēdijā

Jauns.lv

Alēns Delons, pēdējā franču kino zelta laikmeta superzvaigzne, atkal parādījies laikrakstu pirmajās lappusēs. Bet ne jau tāpēc, ka viņš būtu filmējies kārtējā filmā vai vecumdienās atkal apprecējies.

Kādreiz viņu dēvēja par kino skaistāko vīrieti. Taču šis laiks jau sen ir pagājis: šobrīd 88 gadus vecais aktieris ir vecs, slims un dzīvo vientuļnieka dzīvi.

Pēdējā traģēdija ar Delonu galvenajā lomā bija viņa ģimenes izjukšana, raksta BBC.

Tomēr tā tiek spēlēta nevis uz ekrāniem, bet masu medijos, šokētas publikas acu priekšā, kuras emocijas variē no šausmām līdz aizrautīgai ziņkārei.

Aktiera trīs bērni izmisīgi cīnās par tēva mīlestības drupačām un vietu, ko viņš sagatavojis viņa pēcnāves godībā.

"Pirms nāves putni slēpjas. Patiesi lieli zvēri mirst lukturu gaismā," tā sākas lielais raksts laikrakstā "Le Monde" par Delonu ģimenes ķildām.

foto: colaimages / Alamy/ Vida Press

Šajā stāstā, kā raksta avīze, ir visi klasiskās grieķu traģēdijas elementi: naidīga ģimene, brūkoša māja, kas neatceras pat kādreiz tajā skanējušo smieklu atbalsis. Taču galvenais ir galvenā varoņa ciešanas, kuru vajā viņa vētrainās jaunības dēmoni.

Frančiem Delons ir un paliek lielākais plēsoņa - pavedinātāja iemiesojums, kas apbūra Eiropu iedzērušajos 1960. gados. Viņš fascinēja skatītājus tādos kino šedevros kā "Leopards" un "Roko un viņa brāļi".

Gadu desmitiem viņi tikpat aizrautīgi sekoja ne tikai viņa ražīgās karjerai, bet arī viņa visai daudzveidīgās personīgās dzīves peripetijām, kāri pāršķirstot žurnāla "Paris-Match" un citu slavenību dzīves specializētu izdevumu lappuses.

Viņi zināja, ka Delonam ir trīs bērni: divi dēli un meita no divām dažādām sievietēm. Tāpat kā tas, ka viņam bija trešais dēls, kuru aktieris tā arī neatzina un kurš vairs nav dzīvs.

Taču pēdējās divās nedēļās viņiem atklājusies visdziļākā šķelšanās pašā Delona ģimenes sirdī: trīs atzītie bērni nav atraduši neko labāku, kā dalīties savstarpējās pretenzijās ar medijiem. Viņi nekautrējās ne no apvainojumiem, ne apsūdzībām, ne tiesas prāvām, ne slepeni ierakstītām sarunām.

Pirmais uz priekšskatuves kāpa 59 gadus vecais Entonijs Delons, aktieris un Alēna pirmās sievas Natālijas dēls. Viņš sniedza interviju "Paris-Match", kurā apsūdzēja savu jaunāko (pusmāsu) māsu Anušku melos un intrigās, jo viņa it kā esot slēpusi viņu tēva kognitīvo spēju testu rezultātus.

33 gadus vecā Anuška, holandiešu modeles Rozālijas van Brimenas un Delona otrās sievas abu kopīgā meita Aļona, klusēja un devās pretuzbrukumā, kas izpaudās viņas advokātes publiskotajā paziņojumā. Tajā bija apgalvots, ka viņu kopīgais tēvs ar Entoniju "vairs nespēj paciest sava dēla agresīvo uzvedību, kurš nemitīgi apgalvo, ka viņš [tēvs] ir palicis nevesels".

Pie tā brālis ar māsu neapstājās un vēlreiz publiski apvainoja viens otru, šoreiz uzstājoties Francijas televīzijā.

Pēc tam brāļa pusē konfliktā iejaucās aktiera trešais bērns, Anuškas brālis un Entonija pusbrālis - 29 gadus vecais Alēns-Fabjēns. Viņš "Instagram" publicēja slepeni veiktu ierakstu, kurā (pēc viņa vārdiem) Anuška tēvam pačukstēja kaut kādas nejaucības par saviem brāļiem.

Tad pienāca laiks savstarpējām tiesvedībām, kas saistītas ar Delona ārstēšanu, kurš 2019. gadā piedzīvoja insultu. Aktieris cieš arī no kādas citas nopietnas slimības, ko Francijas mediji nenosauc.

Sestdien, 13. janvārī, viņu apskatīja tiesas norīkots ārsts, taču bērni nekavējoties apstrīdēja viņa atzinumu.

Tiesas kaislības ap veco zvaigzni neaprobežojas tikai ar viņa bērniem.

Kaut kur fonā uzplaiksnī vēl viens personāžs: 66 gadus vecā Hiromi Rollīna, bijusī saimniecības vadītāja un/vai (atkarībā no tā, ar ko jūs par viņu runājat) Delona mīļākā.

Pērn aktiera bērni, izrādot retu vienprātību, viņu padzina.

Savukārt Rollīna pret viņiem iesniegusi prasību, sakot, ka viņi apdraudējuši sava tēva dzīvību, nedodot viņam nepieciešamās zāles.

Traģēdijas darbība izvēršas savrupmājā, ko Delons uzbūvējis meža muižā 120 km uz dienvidaustrumiem no Parīzes. Tieši tur viņš dzīvo kopā ar jaunāko dēlu Alēnu Fabjēnu. Tiesa, laiku pa laikam tēvu apciemo arī citi bērni.

Muiža ir gandrīz pilnībā nošķirta no ārpasaules un, pēc Alēna-Fabjēna teiktā, jau sen pārvērtusies nožēlojamā ēnā par to, kāda tā reiz bijusi. "Viss nepārtraukti lūst, elektrība nedarbojas."

Skumjākais ir tas, ka visas konfliktā iesaistītās puses atzīst: lai gan Alēns Delons ir fiziski vājš un ne vienmēr adekvāti uztver īstenību, viņš joprojām lielāko daļu laika ir pie pilna prāta un apzinās, cik briesmīgs ir tas, kas notiek ar viņa ģimeni.
Daudzi franču komentētāji uzskata, ka šīs traģēdijas saknes dziļi iesniedzas paša aktiera iepriekšējā dzīvē.

Delona bērnība un jaunība nebūt nebija skaista. Iespējams, pagātnes smagie notikumi atstājuši viņā tik dziļas pēdas, ka viņš tā arī nav spējis izveidot normālas attiecības ar saviem dēliem.

Viņš dzimis Parīzes nomalē 1935. gadā. Četru gadu vecumā pēc vecāku šķiršanās viņam nācās dzīvot audžuģimenē.

foto: IanDagnall Computing / Alamy/ Vida Press

Skolu viņš nemīlēja un bieži bastoja stundas. Viņš iestājās militārajā dienestā un piedalījās Indoķīnas karā, bet nonāca zem kara tribunāla par džipa zādzību. Atgriezies Parīzē 1950. gadu beigās, Delons dzīvoja prostitūtu un gangsteru vidē, bet pēc tam, pateicoties neordinārajai ārienei, nonāca kino pasaulē.

Kā rakstīja laikraksts "Le Monde": "Nav ne mazāko šaubu, ka viņa milzīgais, bet līdz galam neapzinātais pašlepnums noveda pie tā, ka viņš sāka savus dēlus uzskatīt par potenciāliem sāncenšiem, kuru ambīcijas vajadzēja nožņaugt jau iedīglī."

Nevienam nav noslēpums, ka Delons ļoti skarbi izturējās pret dēliem, kuri rezultātā lietoja narkotikas, nēsāja ieročus un bija nepatikšanās ar likumu.

Taču ar meitu bija pavisam citādi. 2008. gadā viņš par Anušku teica, ka "nevienai sievietei es tik bieži neesmu teicis, ka es viņu mīlu".

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Alēns Delons ar mīļoto meitu Anušku 2019. gadā.

Delona trešajam dēlam veicies vēl mazāk. Viņa māte bija rokzvaigzne no Vācijas Niko (viena no grupas "Velvet Underground" dalībniecēm). Arii Buloņs dzimis 1962. gadā, bet savu paternitāti Delons tā arī nekad nav atzinis.

Zēnu audzināt palīdzēja Delona māte, kura bija pārliecināta, ka viņš tiešām ir viņas mazdēls. Arii nomira pagājušajā gadā Parīzē no narkotiku pārdozēšanas.

Saskaņā ar Delona testamentu puse no viņa bagātības tiks Anuškai, bet otra tiks sadalīta starp abiem dēliem.

Tomēr, pēc visa spriežot, domstarpības brāļu un māsu starpā nenotiek naudas dēļ.

Viņi izmisīgi cīnās par tēva mīlestību un to, kāda vieta viņiem tiks ierādīta viņa pēcnāves biogrāfijā.