2023. gads skaitļos - pārsteidzoši fakti par mūsu slavenībām
Nauda, metri, kilogrami, dienas, zobi un citi pārsteigumi skaitļos. Tā teikt - sava veida Latvijas 2023. gada rekordu grāmata
Slavenības

2023. gads skaitļos - pārsteidzoši fakti par mūsu slavenībām

Juris Vaidakovs

Jauns.lv

Nauda, metri, kilogrami, dienas, zobi un citi pārsteigumi skaitļos. Tā teikt - sava veida Latvijas 2023. gada rekordu grāmata žurnāla "Kas Jauns" skatījumā, kur galvenie varoņi ir sabiedrībā labi pazīstamas personas!

2023. gads skaitļos - pārsteidzoši fakti par mūsu ...

Kurš vairāk nopelnījis, kurš sarakstījis biezāko grāmatu, kurš saņēmis lielāko tautas atbalstu, kurš vismazāko laiku noturējās darbā, kurš deputāts ir vislielākais parādnieks, bet kurš visilgāk badojies? Lūk, te atbildes!  

156 700 eiro - Briškenam vareni ienākumi

Kad pērn rudenī apstiprināja jauno valdību, protams, tautu interesēja arī, kas tad jaunajiem ministriem pašiem ir maciņā. Un te nu varen ražīgi šeptējis jaunieceltais satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

foto: Evija Trifanova/LETA
Kaspars Briškens.
Kaspars Briškens.

Viņa amatpersonas deklarācija vēstīja, ka 2022. gadā ienākumi bijuši gana iespaidīgi – kopumā 156,7 tūkstoši eiro. 83 tūkstoši saņemti par darbu "RB Rail", 21,3 tūkstoši eiro bijusi alga AS "Pasažieru vilciens", kur Briškens bija padomes loceklis, bet 10,2 tūkstoši eiro saņemti par darbošanos Saeimā. Vēl 10 tūkstoši nākuši kā pabalsts no VSAA, divi tūkstoši – honorārs no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, bet 2800 eiro un 2000 eiro deklarēti kā saņemti citi ienākumi no divām privātpersonām.

150 kg - jūraszirdziņš Krūmiņam uz jumta

Ja kādreiz rīdzinieki uz baznīcas torņiem kā vējrādi lika apzeltītu milzu gaili, tad miljonārs Jūlijs Krūmiņš rīkojās pavisam oriģināli.

Jūlija Krūmiņa viesnīcas atklāšana Jūrmalā. 27.06.2023

Jūrmalā, Pilsoņu ielā 12, šodien, 27. jūnijā uz viesnīcas "Stories Apartments" atklāšanu pulcējās visnotaļ elitāra publika. Viesnīcu atklāja plaši pazīstamais ...

Viņš pagājušā gada sākumā Jūrmalā savu jauno apartamentu viesnīcas projekta "Stories", kurā ieguldījis sešus miljonus eiro, jaunbūves torni izgreznoja ar iespaidīgu metāla jūraszirdziņu. Jaunās viesnīcas simbols – jūras zirgs Hipokamps – ir 2,3 metrus augsts un 150 kilogramu smags, un tā autors ir metāla mākslinieks Edvīns Krūmiņš.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zirdziņš viesnīcas tornī tika uzstādīts ar ceļamkrānu un kalpos arī kā vējrādis.
Zirdziņš viesnīcas tornī tika uzstādīts ar ceļamkrānu un kalpos arī kā vējrādis.

201 738 eiro - vislielākā prēmija

Kā zināms, par augstvērtīgiem sasniegumiem Latvija prēmē mūsu labākos sportistus, un 2023. gadā pie vislielākās naudas tika ne jau skeletonisti un kamaniņbraucēji par iegūtajām medaļām Pasaules kausa kopvērtējumā, ne jau svarcēlāji, pludmales volejbolisti un daiļslidotāji par panākumiem Eiropas čempionātos, bet gan nedzirdīgā peldētāja Zane Embrekte!

foto: Juris Rozenbergs
Zane Embrekte.
Zane Embrekte.

Viņa pērn saņēma "Trīs zvaigžņu balvu" kā 2022. gada labākā paraolimpiskā sportiste, bet īsi pirms tam kļuva zināms, ka par Nedzirdīgo spēlēs izcīnītajām divām pirmajām vietām Zane no valsts prēmijā saņems 201 738 eiro. Un jau vasarā viņa pierādīja, ka ne velti pelnījusi šādu naudas balvu, jo pasaules nedzirdīgo čempionātā peldēšanā izcīnīja četras medaļas – vienu zelta, vienu sudraba un divas bronzas.

90 000 eiro - Rezņiks tiesā pret Brēmani

Pērn notika vairākas tiesas sēdes lietā, kas tā arī vēl nav iztiesāta. Proti, Boriss Rezņiks, Valdis Pavlovskis un Viktors Zemgals vērsās pret Rūdolfu Brēmani par autortiesību pārkāpumu un morālās kompensācijas piedziņu.

foto: LETA
Komponists Boriss Rezņiks, saņemot Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu.
Komponists Boriss Rezņiks, saņemot Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu.

Runa ir par slaveno dziesmu "Atmostas Baltija", ko 2021. gadā izmantoja politiskais darbonis Rūdolfs Brēmanis, lai reklamētu pretrunīgi vērtēto viņa akciju "Baltijas ceļš 2021". Dziesmas autoriem, gluži saprotams, nepavisam nepatika, ka Atmodas simbols tiek lietots šādiem nolūkiem, tāpēc vērsās tiesā. “Tas bija rupjš autortiesību pārkāpums – nekas nebija saskaņots ar dziesmas autoriem un izpildītājiem,” žurnālam "Kas Jauns" skaidroja Boriss Rezņiks, bet Rūdolfs Brēmanis atklāja, ka morālā kompensācija, ko grib no viņa piedzīt, ir 90 000 eiro, un viņš to negrasoties maksāt.

1520 lpp un 1640 grami - Ilona Balode-Ūdre saraksta biezāko grāmatu

“Šodien dabūju savu autoreksemplāru, tagad turu rokās un konstatēju faktu: ar to var labi kauties – apmēram 1,5 kilogramus smags un 1520 lapaspušu!” gavilēja mūziķe un aktrise Ilona Balode-Ūdre, kad iznāca viņas otrā grāmata.

Ilonas Balodes grāmatas "Ielu muzikantu piezīmes" atvēršanas svētki "Aleponijā"

2023. gada 24. janvāra vakarā bohēmiskajā "Aleponijā" tika atzīmēti Ilonas Balodes otrās grāmatas "Ielu muzikantu piezīmes" atvēršanas svētki.

"Ielu muzikantu piezīmes", kas, iespējams, ir visbiezākā pērn Latvijā izdotā grāmata, Ilona rakstīja septiņus gadus, un tajā iezīmējas divi laikposmi: pirms un pēc liktenīgās dienas, kad viņas vīru mūziķi Rolandu Balodi-Ūdri notrieca auto. Stāstos par abu kopdzīves sākumu un pirmajiem gadiem netrūkst tādu atklāsmju, kādu pašmāju literatūrā, šķiet, vēl nav bijis, tostarp Ilona sniedza atklātu ieskatu Latvijas mūziķu un aktieru bohēmā.

111 km - ar slēpēm uz Dienvidpolu

Bijušais FIBA kategorijas basketbola tiesnesis Arnis Ozols, kas tagad ir partneris uzņēmumā "Httpool Latvia", aizvadīto gadu uzsāka ar pamatīgu izaicinājumu – viņš Antarktīdā mīnus 30 grādos devās Pēdējā grāda ceļojumā jeb 111 kilometru slēpojumā no 89. dienvidu paralēles uz 90. paralēli jeb Dienvidpolu.

foto: no privātā arhīva
Kāda bija sajūta, sasniedzot Dienvidpolu? “Ļoti liels atvieglojums. Man tiešām asaras nāca, jo viss šis gājiens bija diezgan mokošs. Bet esmu priecīgs, ka to izdarīju, ka paveicu ko vairāk par savu spēju robežām,” – tā Arnis Ozols.
Kāda bija sajūta, sasniedzot Dienvidpolu? “Ļoti liels atvieglojums. Man tiešām asaras nāca, jo viss šis gājiens bija diezgan mokošs. Bet esmu priecīgs, ka to izdarīju, ka paveicu ko vairāk par savu spēju robežām,” – tā Arnis Ozols.

“Tas bija daudz grūtāk, nekā iedomājos. Ja būtu to zinājis, visticamāk, tur neietu!” atzinās Arnis, paskaidrojot: “Dienā monotoni noslēpot astoņas stundas pa baltu ledus lauku, cīņa ar nežēlīgo aukstumu, tad totālā nogurumā uzcelt vēl telti un mēģināt apēst sasalušu enerģijas batoniņu. Tas bija traki!”

50 236 eiro Eglienam saziedo pāris stundās!

“Es esmu pārsteigts, apmulsis un izbrīnīts. Latviski runājot – esmu uz “pauzes”,” pateicības pilns februārī bija aktieris Mārtiņš Egliens, kas vērsās pie līdzcilvēkiem, lūdzot finansiālu palīdzību, lai izietu ārstēšanās kursu Vācijas klīnikā, cerībā atgūt balsi. Sabiedrība pāris stundās ātri saziedoja nepieciešamos 10 tūkstošus un vēl vairāk – pavisam 50 236 eiro.

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

Aktieris Mārtiņš Egliens

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

3 dienas - skandāls slimnīcā ar Zatlera vedeklu

Savdabīgu rekordu neviļus “sastrādāja” eksprezidenta Valda Zatlera dēla Gustava sieva Ruta Zatlere. Viņa 2. janvārī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) sāka pildīt Diagnostiskās radioloģijas centra vadītājas amata pienākumus, bet 4. janvārī “uz abpusējas vienošanās pamata” darba attiecības tika izbeigtas.

Gustavs Zatlers ar Rutu Bagdonaviču dodas uz Dzintaru koncertzāli

2016. gada jūlijā eksprezidenta Valda Zatlera vecākais dēls Gustavs sabiedrībā izveda savu jauno mīlu – Rutu Bagdonaviču.

Jaunajā darbā viņa metās ar lielu azartu un reklamēja darbavietu, par to stāstot "Instagram" profilā, taču tas, visticamāk, darba devējiem neiepatikās, jo, kā mēļoja ārstu vidē, “vecajiem kadriem” nebija pieņemamas tādas aktivitātes. Medicīnas iestāde oficiālajā paziņojumā gan neminēja, ka darbs uzteikts video satura dēļ, bet tāpēc, ka koriģētas kandidāta amata prasības. Taču pati Ruta Zatlere, kurai ir maģistra grāds veselības vadībā, izteicās: “Jāņem vērā, ka dzīvojam 21. gadsimtā un mums jāiet līdzi laikam, jābūt mūsdienīgākiem.”

2 miljoni eiro - Fiļs bijušajai sievai atņem visu!

Bijušā "ABLV bankas" līdzīpašnieka Oļega Fiļa un vīnzines Santas Zāmueles laulība ilga tikai pusotru gadu, un pēc viņu šķiršanās sākās pamatīgs tiesvedību karuselis – Fiļs, vainojot bijušo sievu laulības iziršanā, centās ar tiesas palīdzību no viņas atgūt savulaik sadāvinātās bagātības.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Esot kopā ar tā brīža Latvijā bagātāko cilvēku Oļegu Fiļu, Santa Zāmuele sabiedrībā gozējās pasaulslavenu dizaineru darinātajās kleitās.
Esot kopā ar tā brīža Latvijā bagātāko cilvēku Oļegu Fiļu, Santa Zāmuele sabiedrībā gozējās pasaulslavenu dizaineru darinātajās kleitās.

Un februāra vidū Rīgas apgabaltiesa pilnībā apmierināja viņa prasību pret bijušo sievu Santu Bernālu (Zāmueli), atceļot pušu starpā noslēgtos dāvinājumu līgumus, uzliekot Bernālai pienākumu atgriezt 1,9 miljonus eiro, divas "Porsche" automašīnas un laulības laikā dāvinātas ekskluzīvas dārglietas.

12 000 eiro - Gailis tirgo Ingrīdu

Lai tiktu vaļā no savas uzticamās Ingrīdas, ar kuru bija kopā vairāk nekā 20 gadu, uzņēmējs Māris Gailis vērsās pie jūras vilkiem, kuriem ir tiesības vadīt motorjahtas. Runa ir par 1935. gadā tapušo Hondurasas sarkankoka laivu "Ingrida", ko pērnajā pavasarī Gailis izlika pārdošanā par 12 000 eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Ingrīda".
"Ingrīda".

“Tāpat kā neapdzīvota māja ar laiku iet bojā, arī ar kuģiem ir regulāri jākuģo. Ingrida pēdējos gados tika salīdzinoši maz izmantota... Labāk jau, lai ar laivu brauc kāds, kam tas tiešām patīk!” skaidroja Māris Gailis, un nu skaistajam kuģītim ir jauns kapteinis.

200 000 eiro un perversijas uz skatuves!

Daudz šķēpu aizvadītajā vasarā tika lauzts par to, vai Rīgas domei vajadzētu atbalstīt privātu biznesu – proti mūzikas festivāla "Positivus" rīkotājiem piešķirt 200 000 eiro. Bet, kad kļuva zināms, ka festivāla galvenā zvaigzne būs britu mūziķis Sems Smits, sabiedrības sašutums auga augumā.

Lucavsalā festivāla "Positivus" otrajā dienā uz skatuves kāpj britu solists un dziesmu autors Sems Smits. Festivāla galvenais mākslinieks Smits Rīgā ieradies ar komandu 53 cilvēku sastāvā - mūziķi, dziedātāji, dejotāji.

"Positivus" festivāla otrā diena. Uz skatuves Sems Smits

Lucavsalā festivāla "Positivus" otrajā dienā uz skatuves kāpj britu solists un dziesmu autors Sems Smits. Festivāla galvenais mākslinieks Smits Rīgā ...

It sevišķi pēc tam, kad pavasarī mākslinieks klajā laida savu jauno videoklipu, daudzi uzstāja, ka savus bērnus uz "Positivus" festivālu nelaidīs, jo viņiem nav jāredz tādas perversijas – korsetē ietērpušos resnu transvestītu, kurš uz skatuves imitē geju seksu.

Kristīne Krūze-Hermane neēd 140 stundas

Pavisam skarbu gavēni pērnajā pavasarī piekopa aktrise un režisore Kristīne Krūze-Hermane, kura neēda sešas dienas, bet badojās viņa nevis, lai nomestu svaru, – mērķis bija sakārtot veselību. Un visas šīs 140 stundas Kristīne pārtika tikai no ūdens un tējas, savukārt palutināja sevi ar krūzīti melnas kafijas dienā.

Radoša personība un trīs bērnu māmiņa Kristīne Krūze-Hermane ģimenes lokā un uz sarkanā paklāja

660 000 eiro - Kārlis Lācis nopērk Jurkāna mīļotās īpašumu

660 tūkstoši eiro – par tādu summu komponists Kārlis Lācis iegādājās īpašumu Mežaparkā, kas iepriekš piederēja bijušā ministra Jāņa Jurkāna mīļotajai sievietei Lindai Apsei. Lai arī šis darījums notika 2022. gada novembrī, informācija par to publiskā atklātībā nonāca pērn pavasarī.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Māja Mežaparkā Lindai Apsei bija kopš 2006. gada, kad viņa noslēdza laulības līgumu ar vīru Pēteri Apsi, un parakstītie dokumenti liecināja, ka pēc visas mantas šķirtības šī māja ar visu zemi paliek sievas īpašumā.
Māja Mežaparkā Lindai Apsei bija kopš 2006. gada, kad viņa noslēdza laulības līgumu ar vīru Pēteri Apsi, un parakstītie dokumenti liecināja, ka pēc visas mantas šķirtības šī māja ar visu zemi paliek sievas īpašumā.

Zemesgrāmata vēsta, ka 2116 kvadrātmetru īpašumu Meža prospektā, kurā ir divstāvu māja, Linda Apse par 660 tūkstošiem eiro notirgojusi pazīstamajam komponistam Kārlim Lācim, kas, lai finansētu šo pirkumu, noslēdzis hipotēkas līgumu ar "Swedbank" –  var spriest, ka banka viņam aizdevusi 434 tūkstošus eiro. Tātad 226 tūkstošus eiro komponists samaksājis no savas kabatas, un, visticamāk, šī nauda nākusi no pašu īpašuma – brīvdienu mājas Spuņciemā – pārdošanas.

8 gadi un 6 mēneši - Kapteinis Haizivs sēdēs ilgi

Rudentiņš bagāts vīrs, tas dod daudzus gadus aiz restēm – tāds varētu būt jaunais tautas ticējums. It sevišķi, ja skatās, kādus sodus tiesa aizvadītā gada rudenī piesprieda labi zināmiem Latvijas politiķiem. Piemēram, 9. novembrī Rīgas pilsētas tiesa Saeimas deputātu, par Kapteini Haizivi reiz dēvēto Jāni Ādamsonu atzina par vainīgu apsūdzībās par spiegošanu Krievijas labā un piesprieda cietumsodu uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem.

Tiesa apcietina Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu

4 promiles - Džilindžers sasniedz rekordu

Gada sākumā raidījumā "Pāļa bazārs" pie mūziķa Jāņa Krīvēna, pazīstama arī kā Krivenchy, viesojās režisors Dž. Dž. Džilindžers. Šī raidījuma formāts ir gaužām vienkāršs – vadītājs un viņa viesis lieto alkoholiskus dzērienus un tad reibumā pļāpā par jebkuru tēmu. Un toreiz gan Krivenchy, gan Džilis izpildījās no sirds!

foto: Ekrānuzņēmums
Visticamāk, Dž. Dž. Džilindžers uz Jāņa Krīvēna raidījumu ieradās iesildījies, ja jau tā noslēgumā alkometrs režisora izelpā uzrādīja četru promiļu lielu reibumu!
Visticamāk, Dž. Dž. Džilindžers uz Jāņa Krīvēna raidījumu ieradās iesildījies, ja jau tā noslēgumā alkometrs režisora izelpā uzrādīja četru promiļu lielu reibumu!

Degustējot vienu dziriņu pēc otras, nepārtraukti smēķējot, diskutējot un pat strīdoties, abi mākslinieki jau pēc stundu ilga intelektuāla kodiena bija teju mesti. Un, kā jau "Pāļa bazarā" tradicionāli pieņemts, tas noslēdzās, noskaidrojot alkohola līmeni izelpā – Džilis uzstādīja raidījuma rekordu, viņa izelpā alkometrs uzrādīja 4,0 promiles, bet Krivenchy bija 1,85 promiļu reibumā.

900 000 eiro - Saeimas deputāta Krištopana parādu nasta

Kad bijušā premjera Viļa Krištopana dēls Kristaps Krištopans jau gadu pabija Saeimas deputāta godā, viņam pērn nācās iesniegt amatpersonas deklarāciju.

foto: Edijs Pālens/LETA
Neveiksmīgs biznesmenis, bet kā ir būt politiķa ādā? Kristaps Krištopans, kļūstot par deputātu, bija atzīts par maksātnespējīgu.
Neveiksmīgs biznesmenis, bet kā ir būt politiķa ādā? Kristaps Krištopans, kļūstot par deputātu, bija atzīts par maksātnespējīgu.

Un tajā nekādi brīnumi neparādījās – tautas kalps joprojām nebija ticis vaļā no vērienīgajiem parādiem, par kuriem kļuva zināms jau 2021. gada rudenī, kad Latgales priekšpilsētas tiesā tika saņemts bijušā Krištopana juniora maksātnespējas pieteikums. Kristaps tajā norādīja, ka viņa kopējo saistību apmērs ir 1,2 miljoni eiro. Toreiz izskatot šo pieteikumu, Latgales priekšpilsētas tiesa lēma pasludināt Kristapa Krištopana maksātnespējas procesu un uzsākt bankrota procedūru, bet pērn deputāta parādsaistības sasniedza gandrīz 900 tūkstošus eiro.