Latvijas šefpavārs Heinrihs Erhards cer iekarot pasauli ar ābolu brendiju
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Ēdienu dzīve restorānos ir ļoti īsa – pagatavo, uzliec uz šķīvja, aiznes klientam, un tad tiek apēsts. Bet es vienmēr esmu gribējis radīt produktu, kā mūžs ir daudz paliekošāks. Tagad tas ir ābolu brendijs,” ar paša radīto dzērienu lepojas slavenais šefpavārs Heinrihs Erhards.
Slavenības

Latvijas šefpavārs Heinrihs Erhards cer iekarot pasauli ar ābolu brendiju

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Heinrihs Erhards ir viens no Latvijas titulētākajiem šefpavāriem, bet paralēli ēdienu meistardarbiem viņš pievērsies arī dzērienu radīšanai.

Latvijas šefpavārs Heinrihs Erhards cer iekarot pa...

Strādājis vairākos "Michelin" ceļveža zvaigžņotajos restorānos, Erhards beidzamos gadus pavadījis Dubaijā, kur pasaulē labāko restorānu "Fat Duck" grupa viesnīcā "Atlantis The Royal" atvēra 24 restorānus, un ekskluzīvākajā no tiem – ar "Michelin" zvaigzni apbalvotajā "Dinner by Heston Blumenthal" – Heinrihs bija šefpavāra vietnieks. Bet tagad latviešu šefpavārs no Apvienotajiem Arābu Emirātiem pārceļas uz Gruziju, kur izveidos restorānu pilnīgi jaunā viesnīcu kompleksā.

Paralēli darbam pasaulē labākajos restorānos Heinrihs Erhards jau vairāk nekā trīs gadus ar sirdi un dvēseli nododas kādam projektam, ar kuru grib godināt savu vecāku piemiņu. “Kad vecāki devās mūžībā, mantoju no viņiem ābeļdārzu. Domāju, ko darīt ar āboliem, līdz radās ideja par ābolu brendiju, jo tas bija mana tēva iecienītākais dzēriens. Iepazinos ar zinātājiem, kuri mani ieveda destilēšanas pasaulē, iegādājos modernu, bet nelielu destilācijas aparātu un sāku eksperimentēt,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta šefpavārs.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Pēc vairāku gadu darba viņš nonāca līdz receptei, kuru jomas speciālisti atzina par pieņemamu, un nu Erhards sadarbībā ar pašmāju ražotāju sācis laist klajā paša radītu ābolu brendiju. “Godīgi atzīšu, ka ar pirmajām reizēm nekas prātīgs nesanāca, līdz izdevās patiešām kvalitatīvs ābolu spirts, no kā tad arī taisu brendiju,” pasmaida šefpavārs, kurš savam dzērienam devis nosaukumu "AP22".

“Tas ir par godu manam tēvam. Nosaukuma atšifrējums ir "Ābolu papucis", jo tēti saucu par papuci, bet 22 ir 2022. gads, kad izstrādāju šo recepti,” skaidro Heinrihs Erhards, cerot ar šo Latvijā tapušo dzērienu iekarot pasaules tirgu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Ēdienu dzīve restorānos ir ļoti īsa – pagatavo, uzliec uz šķīvja, aiznes klientam, un tad tiek apēsts. Bet es vienmēr esmu gribējis radīt produktu, kā mūžs ir daudz paliekošāks. Tagad tas ir ābolu brendijs,” ar paša radīto dzērienu lepojas slavenais šefpavārs Heinrihs Erhards.
“Ēdienu dzīve restorānos ir ļoti īsa – pagatavo, uzliec uz šķīvja, aiznes klientam, un tad tiek apēsts. Bet es vienmēr esmu gribējis radīt produktu, kā mūžs ir daudz paliekošāks. Tagad tas ir ābolu brendijs,” ar paša radīto dzērienu lepojas slavenais šefpavārs Heinrihs Erhards.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!