Slavenības
2024. gada 1. janvāris, 06:04

Visi var ļaut vaļu iztēlei! Oriģinālā Mikipele vairs nepieder "Disney"

Jauns.lv

Leģendārais Volta Disneja animācijas filmu personāžs Mikipele no 2024. gada 1. janvāra kļuvis pieejams visiem — no tā brīža režisori, scenāristi un mākslinieki visā pasaulē var Mikipeles tēlu izmantot bez maksas. Tiesa, ir nianse — tas neattiecas uz visiem pazīstamo Mikipeli, kuras attēls atrodams uz neskaitāmām precēm, bet tikai uz Mikipeles sākotnējo versiju, kas dienas gaismu ieraudzīja animācijas filmā “Tvaikonis Villijs”.(Steamboat Willie) tālajā 1928. gadā.

Saskaņā ar ASV autortiesību likumu, kas kompānijas “Disney” spiediena rezultātā vairākkārt grozīts un pat ieguvis nosaukumu “Likums par Mikipeles aizsardzību”, monopols uz personāžu var saglabāties 95 gadus.

Mikipele ir animācijas filmu tēls, kas kļuvis par “The Walt Disney Company” ikonu. Tās tēlu 1928. gadā radīja amerikāņu animācijas filmu veidotāji Volts Disnejs (1901-1966) un Abs Aiverks (1901-1971) un ieskaņoja Volts Disnejs. Tēls tiek izmantots arī komiksos, videospēlēs un kā talismans atrakciju parkos.

Par Mikipeles “dzimšanas dienu” tiek uzskatīts 1928. gada 18. novembris, kad tēls pirmo reizi parādījās animācijas filmā “Tvaikonis Villijs”. Lai gan Mikipele bija redzams jau 6 mēnešus agrāk animācijas filmā “Lidmašīnu trakums” (Plane Crazy), “Tvaikonis Villijs” bija pirmā Mikipeles animācijas filma ar skaņu. Līdz 1948. gadam viņu ierunāja Volts Disnejs, bet smēķēšanas dēļ viņš vairs nevarēja pilnvērtīgi veikt šo uzdevumu, tādēļ līdz 1977. gadam to ierunāja skotu balss aktieris Džims Makdonalds, no 1977. gada līdz savai nāvei 2009. gadā — amerikāņu balss aktieris Veins Olvains, bet kopš 2009. gada —Brets Aivens.

Pilnīgi iespējams, ka kontroles zaudēšana pār leģendāro tēlu var “Disney” radīt pamatīgas galvassāpes, ko parāda 2022. gada janvārī izbeigušās “Disney” ekskluzīvās autortiesības uz Vinniju Pūku, kas tai piederēja kopš 1961. gada.

Citi autori pēc sirds patikas sākuši izmantot šo bērnu un pieaugušo iemīļoto omulīgo pekaini, pat pamanoties viņu pārvērst asiņainā slepkavā-maniakā daudzu nopeltajā filmā “Asinis un medus” (Blood and Honey). Dažu dienu laikā autortiesības beigsies arī uz Pūka pazīstamo draugu Tīģeri.

“Disney” sola, ka turpinās vērīgi sekot, lai modernākās Mikipeles versijas paliktu neskartas un Mikijs “turpinātu spēlēt vadošo lomu kā “Walt Disney Company” globālais vēstnieks”.