foto: AP/Scanpix
Varmācībā apsūdzētais franču aktieris Žerārs Depardjē jaunā dokumentālajā filmā izteicis seksuāla rakstura piezīmes
Franču aktieris Žerārs Depardjē.
Slavenības
2023. gada 12. decembris, 06:42

Varmācībā apsūdzētais franču aktieris Žerārs Depardjē jaunā dokumentālajā filmā izteicis seksuāla rakstura piezīmes

Jauns.lv

Franču aktiera Žerāra Depardjē uzvedība pret sievietēm atkal ir nonākusi uzmanības lokā pēc tam, kad dokumentālā filmā tika parādīts, ka viņš 2018. gada ceļojuma laikā uz Ziemeļkoreju vairākkārt izteica nepieklājīgas piezīmes un žestus.

Šie kadri, kurus filmēja profesionāla filmēšanas grupa, kas atspoguļoja Depardjē vizīti Ziemeļkorejas izveidošanas 70. gadadienā, tika iekļauti pētnieciskā dokumentālajā filmā, ko pagājušajā nedēļā pārraidīja valsts televīzijas kanāls "France 2". Tas līdz šim vēl nekad nav ticis rādīts sabiedrībai. 

74 gadus vecais Depardjē ir viena no Francijas pazīstamākajām zvaigznēm. Pret viņu 2020. gada decembrī tika uzsākta izmeklēšana par izvarošanu un seksuālu uzmākšanos, kas, kā ziņots, notikusi viņa mājās Parīzē pēc aktrises Šarlotes Arnoldas apsūdzībām 2018. gadā. Izmeklēšana joprojām turpinās.

Depardjē ir noliedzis jebkādas noziedzīgas darbības.

Videoierakstā, ko Ziemeļkorejā ierakstījis vārdā nenosaukts video producentu uzņēmums, redzams, kā Depardjē izdod ņurdošas skaņas un seksuālus komentārus sieviešu, tostarp 10 gadus vecas meitenes, priekšā. Viņš redzams arī pozējot fotogrāfam un sakot, ka "pieskaras Ziemeļkorejas tulces dibenam", kas viņam ir blakus.

Dokumentālajā filmā piedalās arī franču komiķe Helēna Dārra, kura apsūdzēja Depardjē, ka viņš pieskāries viņas dibenam, kad viņa bija jauna statiste 2008. gada filmā Disco. Parīzes prokuratūra paziņoja, ka Dārra septembrī iesniedza sūdzību pret Depardjē par iespējamo seksuālu uzmākšanos.

Žerārs Depardjē Novosibirskā

gallery icon

Depardjē oktobrī Francijas laikrakstā Le Figaro publicēja atklātu vēstuli, kurā rakstīja: "Es vēlos jums pateikt patiesību. Es nekad, nekad neesmu ļaunprātīgi izmantojis sievieti."

Par Arnoldas apsūdzībām izvarošanā Depardjē rakstīja: "Nekad nav bijusi nekāda piespiešana, vardarbība vai protests."

"Visu mūžu esmu bijis provokatīvs, uzstājīgs, dažkārt rupjš. ... Es nekad negribēju nodarīt ļaunumu, un es atvainojos par to, ka uzvedos kā bērns, kas cenšas izklaidēt pūli. Taču es neesmu ne izvarotājs, ne plēsējs," viņš sacīja atklātā vēstulē.

Filmas režisors Fabjēns Ontenjē, kurš strādājis kopā ar Depardjē filmā Disco, intervijā Francijas raidorganizācijai France Info sacīja, ka toreiz nav bijis liecinieks nekādai aktiera nepiedienīgai uzvedībai. Tomēr viņš teica, ka dažus gadus vēlāk, veidojot citu filmu ar Depardjē, viņš "kaut ko redzēja".

"Man ar viņu bija privāta saruna. Es viņam teicu, ka tas ir nepieņemami." Ontenjē sacīja. Režisors nesniedza nekādas detaļas par iespējamo nepiedienīgo uzvedību, bet teica, ka nolēmis vairs neveikt nekādus projektus ar Depardjē.

Filmas režisors Marks Misonjē dokumentālajā filmā stāsta, ka viņš jau iepriekš bija dzirdējis par Depardjē "nepiedienīgo attieksmi".

"Mēs varam teikt, ka franču kino pasaule nav ignorējusi Žerāra Depardjē problemātisko uzvedību," viņš sacīja, piebilstot, ka savulaik aktieri pasargājis viņa kā pasaulslavenas zvaigznes statuss.

France 2 dokumentālajā filmā apgalvots, ka apsūdzētāju skaits šobrīd ir 16.

Franču sieviešu aktīvistu grupa Osez le feminisme jeb "Uzdrīksties feminismam" nosodīja "izvarošanas kultūru" un pauda atbalstu Arnoldai un citām sievietēm, kuras skārusi Depardjē iespējamā negodīgā uzvedība.