foto: AP/Scanpix
Īrija gatavojas pavadīt pēdējā gaitā slavenās grupas "The Pogues" solistu Šeinu Makgovanu
Šeina Makgovana piemiņas vieta
Slavenības
2023. gada 7. decembris, 13:46

Īrija gatavojas pavadīt pēdējā gaitā slavenās grupas "The Pogues" solistu Šeinu Makgovanu

Jauns.lv

Piektdien Īrija un mūzikas cienītāji visā pasaulē atvadīsies no slavenā ķeltu folkroka un pankroka stila grupas “The Pogues” ekscentriskā un ēverģēlīgā līdera Šeina Makgovana, un atklātībā nonākušas plānotās atvadu ceremonijas detaļas.

Šeins Makgovans ar sievu Viktoriju Mēriju Klārku

gallery icon

Šeins Makgovans aizgāja mūžībā 30. novembra rītā 65 gadu vecumā pēc ilgstošas un smagas slimības.

Vispirms “The Pogues” solista zārks ar automašīnu tiks nogādāts “Shelbourne Park Greyhound Stadium” stāvvietā netālu no vietas, kur mūziķis dzīvoja ar savu sievu Viktoriju Mēriju Klārku. Pēc tam zārks tiks pārlikts karietē un vests pa Dublinas ielām. Procesiju vadīs Arteinas mūzikas skolas jauno mūziķu maršētāju grupa “Artane Band” un dūdotājs.

Šīs mūzikas skolas grupa ir dibināta 1872. gadā, tā spēlējusi visu Īrijas prezidentu un premjerministru, kā arī triju ASV prezidentu un triju Lielbritānijas monarhu priekšā. Tā tradicionāli izpilda Īrijas himnu valsts galvenajā stadionā Dublinas 80 tūkstošiem skatītāju paredzētajā "Croke Park" pirms Īrijas nacionālo sporta veidu finālspēlēm.

Pēc apmēram stundu un 15 minūšu atvadu brauciena pa Dublinas ielām zārku atkal pārcels automašīnā, un tā kopā ar bēru ceremonijas dalībnieku automašīnām brauks uz Tiperēri, kur piektdienas pēcpusdienā Svētās Marijas — Rožukroņa karalienes baznīcā (St Mary of the Rosary) notiks bēru mise.

Atvadu pasākums Tiperēri būs publisks, un sagaidāms, ka bēru viesu skaitā būs Īrijas prezidents Maikls Higinss, kā arī dažādas mūzikas slavenības. Pēc atvadu ceremonijas Šeina Makgovana mirstīgās atliekas tiks kremētas, un viņa pelnus paredzēts izkaisīt Īrijas garākajā upē Šenonā, kas iedvesmoja vienu no “The Pogues” slavenākajām dziesmām “The Broad Majestic Shannon”.

Daudzo slavenību un fanu skaitā, kas izteikuši līdzjūtību Makgovana piederīgajiem, ir arī Holivudas aktieris Džonijs Deps, kurš Šeinu nodēvēja par savu draugu “dzīvē un viskijā”. Viņi bija draugi vairāk nekā 30 gadus, kopš satikās pabā. Slavenais aktieris savulaik atzinis, ka viņš iemīlējās Šeinā kā draugā jau pirmajā satikšanās reizē.

2020. gada intervijā Deps stāstīja par iepazīšanās apstākļiem. Toreiz Šeins mēģinājis noturēt līdzsvaru pie biljarda galda. “Vienā rokā bija pinte dzeramā, otrā rokā bija ģitāra. Un viņš ļodzījās uz priekšu un atpakaļ, mēģinot saprast, uz kuru pusi nokrist. Es viņu tā vēroju apmēram 15 minūtes. Tad mani ar viņu iepazīstināja, pirms viņš nogāzās, un no tā brīža es zināju … dzīvē ir brīži, kad tu zini, ka tas notiks tikai vienu reizi, kad tev ir iespēja pavadīt laiku ar diženumu. Pazīstot viņu jau ilgu, ilgu laiku, es varu tikai pateikt, ka es iemīlējos viņā jau tajā pašā sekundē, kad viņu satiku, un līdz pat šai dienai viņu mīlu,” Depa teikto citē “buzz.ie”. “Viņa sieva Viktorija ir Šeina brīnišķīga partnere, viņi ir labākie draugi, un esmu to redzējis turpināmies šos daudzos gadus visos spaidīgajos apstākļos.”

Leģendārais Šeins Makgovans 2022. gada 6. decembrī nokļuva slimnīcā ar encefalītu. Viņa sieva stāstīja, ka Šeins jūtas normāli, taču viņam kremt, ka slimnīcā nevar iedzert. Šā gada vasarā viņš vēlreiz ar infekciju nokļuva slimnīcā, nu jau smagā stāvoklī. Nedēļu pēc izrakstīšanas viņš nomira savās mājās Dublinā, no mācītāja saņēmis pēdējo sakramentu. Makgovana pārstāvja paziņojumā bija teikts, ka viņš "mierīgi miris šorīt (30. novembrī) pulksten 3.30 ar sievu un māsu blakus".

Viņa sieva Viktorija Mērija Klārka sociālajā tīklā “Instagram” pavēstīja, ka Makgovans "man nozīmēja pasauli". Viņa rakstīja: "Es nezinu, kā to pateikt, tāpēc es vienkārši gatavojos to pateikt. Šeins... ir devies kopā pie Jēzus un Marijas, un viņa skaistās mātes Terēzes."

Vēl 22. novembrī Makgovana sieva Klārka paziņoja, ka mūziķis ir atstājis slimnīcu, un tikai dažas dienas vēlāk viņa atklāja, ka pāris svinēja savu kāzu gadadienu un bija pateicīgi, ka ir "joprojām dzīvi".

Makgovans bija leģendārs ne tikai ar savu mūziku, bet ar pārmērībām – narkotiku un alkohola lietošanu. Viņš bija viens no rokmūziķiem, kura pārmērības, šķiet, nemazināja viņa radošo talantu.

Reiz viņš lepojās, ka lielākā daļa no viņa 300 dziesmām ir tapušas reibumā. "Es neesmu pievienojies grupai, lai dzertu pienu," viņš teica.

Šeins Makgovans nonācis ratiņkrēslā

2015. gada augustā, demonstrējot sarežģītu dejas kustību, mūziķis Šeins Makgovans lauza gūžu un aizvien spiests izmantot ratiņkrēslu. Grupas „U2” ballīte ...

gallery icon

Šeins Makgovans

gallery icon

Šeins Patriks Makgovans dzimis Kentā 1957. gada 25. decembrī, kad viņa īru vecāki ciemojās pie radiem. Pirmos sešus bērnības gadus viņš pavadīja lauku idillē Tiperēri, pirms viņa ģimene pārcēlās uz dzīvi Anglijā. Tur viņš dzīvoja lielu daļu savas dzīves, paužot trimdas īrieša muzikālās izjūtas, lai gan vēlāk viņš pārcēlās uz Īriju.

Makgovana māte bija godalgota tradicionālā īru dziedātāja, bet tēvs bija rakstnieks. Kad viņam bija 12 gadu, Šeins ieguva stipendiju prestižajā Vestminsteras valsts skolā. Tomēr viņš tur nespēja iejusties un tika izraidīts 16 gadu vecumā pēc tam, kad tika pieķerts narkotiku lietošanā. Viņš sāka strādāt Londonas ierakstu veikalos un bāros, lai apmierinātu savu mīlestību pret mūziku un dzērieniem.

Makgovanu neizbēgami piesaistīja panku kustības enerģija un haoss. Pirmo reizi viņš publisi parādījās ziņas, kad grupas "The Clash" koncertā tika nofotografēts ar asinīm nosakostas auss. Pēc tam attēls tika ievietots laikrakstos ar nedaudz pārspīlēto virsrakstu "Kanibālisms sadursmes koncertā".

Kad Makgovans izveidoja "Pogue Mahone" ("Kiss My Arse" angļu valodā), viņš beidzot spēja sajaukt panka trakulības ar īru dzeju un savu dziesmu tekstu sentimentalitāti līdz milzīgai kritiķu un komerciālai atzinībai. Laikā no 1984. līdz 1990. gadam grupa, kuras nosaukums diplomātiski saīsināts uz "The Pogues", izdeva piecus albumus ar tādām dziesmām kā "A Pair of Brown Eyes" un "A Rainy Night in Soho" tika slavinātas kā rokmūzikas klasika.

Lai gan vēlāk viņš tika slavēts par krogu un nemiernieku dziesmu atdzīvināšanu ar saviem panku aranžējumiem, daži īru kopienas iedzīvotāji šīs dziesmas sākotnēji uztvēra mazāk labvēlīgi, apsūdzot viņu par viņu mūzikas neslavas celšanu īriem.

Laika gaitā robeža starp paša Makgovana dzīvesveidu un dusmām, par kurām viņš dziedāja, kļuva arvien neskaidrāka, un 1991. gadā "The Pogues" bija spiesti izmest savu dibinātāju viņa arvien nepastāvīgākās uzvedības dēļ. Makgovans izveidoja jaunu grupu "The Popes", un 1994. gadā albums "The Snake" guva atzinību.

Reiz dziedātāja Šineida O'Konora — kura šovasar aizgāja aizsaulē 56 gadu vecumā — izsauca policiju, kad ieraudzīja viņu lietojam heroīnu, kas vēlāk viņu attradināja no ieraduma. Taču Makgovans turpināja ignorēt ārstu brīdinājumus par alkohola lietošanu.