foto: CAMERA PRESS/YMF / XLNY / Vida Press
"Mani tas satrauc!" Robina Viljamsa meita nosoda ideju atgriezt aktieri pasaulē ar mākslīgā intelekta palīdzību
Zelda Viljamsa ar tēti aktieri Robinu Viljamsu 2009. gadā.
Slavenības
2023. gada 11. oktobris, 09:55

"Mani tas satrauc!" Robina Viljamsa meita nosoda ideju atgriezt aktieri pasaulē ar mākslīgā intelekta palīdzību

Jauns.lv

Slavenā Holivudas aktiera Robina Viljamsa meita Zelda Viljamsa ieņem stingru nostāju attiecībā pret mākslīgo intelektu (AI) Holivudā.

34 gadus vecā aktrise un režisore sociālajos tīklos publiskojusi ierakstu, kurā kritizē mākslīgā intelekta izmantošanu sava mūžībā aizgājušā tēva balss un tēla atveidošanā. Zelda mudinājusi arī skatītājus aizstāvēt savus ekrāna elkus. Mākslīgā intelekta izmantošana populāru aktieru “aizstāšanā” ir aktuāla problēma, kas ieņem galveno vietu ASV aktieru arodbiedrības SAG-AFTRA turpinātajā streikā.

Robins Viljamss ar meitu Zeldu

gallery icon

Zelda atzīmējusi, ka “daudzu gadu gaitā bijusi lieciniece tam, cik daudz cilvēku vēlas apmācīt šos modeļus radīt/atkārot to aktieru tēlus, kuri vairs nespēj skaidri paust savu nepiekrišanu”, kā, piemēram, viņas tētis. “Tas nav tikai teorētiski – viss ir ļoti reāli. Esmu jau dzirdējusi, kā mākslīgais intelekts izmantoja viņa [Robina Viljamsa] balsi, lai pateiktu to, ko cilvēki no viņa vēlas dzirdēt. Mani tas uztrauc, bet sekas neaprobežojas tikai ar manām izjūtām vien. Aktieri ir pelnījuši pieņemt patstāvīgus lēmumus, radot savus ekrāna varoņus vai ierunājot multfilmas, kā arī ieguldot savus cilvēciskos pūliņus un laiku aktierspēlē,” paziņojusi Zelda.

Robins Viljamss (1951-2014) dzīvē un uz ekrāniem

gallery icon

“Šīs izklaides labākajā gadījumā ir vāja dižu cilvēku atdarināšana, bet sliktākajā gadījumā – šausminošs Frankenšteina monstrs, kas radīts no vissliktākā, ko šī industrija pārstāv, nevis no tā, ko tai vajadzētu iemiesot,” norādījusi Robina Viljamsa meita.

Zelda uzskata, ka īstu cilvēku un viņa jūtas nevar aizstāt nekas, pat ne pilnveidots AI. Mākslīgā intelekta izmantošana aizvien ir strīdīgs jautājums Holivudā, un daži to salīdzina ar cilvēka būtības nolaupīšanu.

Interesanti fakti, ko nezinājām par Robinu Viljamsu

gallery icon

Atgādināsim, ka Robins Viljamss pats labprātīgi no dzīves šķīrās 2014. gadā. Pastāv uzskats, ka aktieris nav spējis samierināties ar viņam uzstādīto demences diagnozi. Viņam bija 63 gadi.

Ziedi un sveces pie Robina Viljamsa zvaigznes Holivudas Slavas alejā

gallery icon