foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aktrise Agnese Budovska atgriežas filmēšanas laukumā ar zīdaini uz rokām
Agnesei Budovskai ir dubultā atbildīga darba diena – jāfilmējas ar īstu mazuli, kurš vēl nav pat mēnesi vecs. Filmas partneris – aktieris Gatis Gāga.
Slavenības
2023. gada 2. oktobris, 06:49

Aktrise Agnese Budovska atgriežas filmēšanas laukumā ar zīdaini uz rokām

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Aktrise Agnese Budovska (31), kura kopš pavasara nav redzama Nacionālā teātra izrādēs, jo kļuvusi par mammu otrajam bērniņam, pamazām atgriežas pie darbiem.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", Agnese Budovska pagājušajā mēnesī bija sastopama Rīgas 9. vidusskolā, kuras sporta zālē režisors Dzintars Dreibergs uzņēma filmas "Tīklā. TTT leģendas dzimšana" kadrus.

Ieskats filmas "Tīklā. TTT leģendas dzimšana" filmēšanas laukumā

"Dvēseļu puteņa" režisors Dzintars Dreibergs uzņem filmu "Tīklā. TTT leģendas dzimšana" par 20. gadsimta izcilāko sieviešu basketbola komandu, kurai līdz ...

gallery icon

Filma top par 20. gadsimta (50.–60. gadu) izcilāko sieviešu basketbola komandu, kurai līdz šim līdzīgas nav visā pasaulē, – komanda TTT iekļauta Ginesa rekordu grāmatā, jo 12 reizes pēc kārtas izcīnīja PSRS čempionāta zelta medaļas un 18 reizes uzvarēja Eiropas čempionvienību kausā, kas mūsdienās būtu pielīdzināms FIBA Eirolīgai.

Stāsta centrā ir vien retajam zināmā Dzidra Karamiševa-Uztupe – ilgstoši vienīgā latviete Staļina laika PSRS izlasē, TTT pirmā kapteine, daudzkārtēja čempione, kurai basketbols bija kā instruments, lai piečakarētu gan VDK, gan visu PSRS sistēmu. Šī loma uzticēta Agnesei. “Dzidra ir basketboliste, cilvēks ar raksturu, apņēmību un politisko notikumu dēļ – arī ar savu personīgu dzelzs priekškaru, aiz kura viņa neļauj ielūkoties ne vīram, ne miesīgai mātei. Viņas nozīme TTT komandas pastāvēšanas vēsturē bija liela,” starp filmēšanas starplaikiem uzņemšanas laukumā pauda Agnese.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Agnese Budovska.

Interesanti, ka viena no tā laika zināmākajām TTT komandas spēlētājām, filmas varonēm un konsultantēm ir Skaidrīte Smildziņa-Budovska (80) (starp citu – pazīstamās plastikas ķirurģes Evijas Rodkes mamma). Vaicāta, vai ar filmas varones kolēģi saista arī radniecība, Agnese, kurai šis uzvārds pirms diviem gadiem tika laulībā ar aktieri Matīsu Budovski, teic, ka nevar būt īsti pārliecināta, jo neesot par to vēl domājusi un ar vīru runājusi. Katrā ziņā ar leģendāro basketbolisti personīgi vēl nekad tikusies neesot.

Epizode, kas tika filmēta piektdien, Agnesei prasīja daudz mātišķu emociju. Viņai nācās spēlēt savu varoni Dzidru brīdī, kad viņa ar jaundzimušo uz rokām ierodas uz TTT zāles atklāšanu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ratiņi, kādos bēbīši tika vizināti pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados.

Ucināšanās ar mazulīti šobrīd pilnībā atbilst Agneses ampluā. Kā zināms, pavasarī Agnese devās savas otrās atvases gaidībās. Nu tapis zināms, ka mazulis pasaulē sagaidīts pirms trim mēnešiem – Budovski kļuvuši par vēl viena puisīša vecākiem; ģimenē jau aug dēls Ferencs, kam šoruden aprit trīs gadi.

Piedalīšanās filmēšanā, turklāt šādā lomā, kad jāapgūst arī basketbola iemaņas, kas aktrisei nav ierastas, jaunajai māmiņai ir gana sarežģīta. Gan jāpiebilst, ka mazulis, ko redzam 60. gadu autiņos Agnesei uz rokām, nav viņas pašas, bet gan jaunākais filmas aktieris. Kamēr Agnese ar zīdaini ucinājās kameru priekšā, pašas atvasīte mammu uz kārtējo ēdienreizi gaidīja turpat, aiz sporta zāles sienas, esot vecmāmiņas gādībā un uzraudzībā.