Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

gallery icon
Slavenības
2023. gada 23. septembris, 05:35

Dāvidam beidzot nav kauns - eksperti vērtē jaunā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča stilu

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

8. jūlijā, stājoties Valsts prezidenta amatā, Edgars Rinkēvičs Saeimas ārkārtas sesijas sēdē deva Valsts prezidenta svinīgo solījumu. Pa šo laika posmu prezidents jau apmeklējis virkni dažādu svinīgu pasākumu, sarīkojumu, oficiālas un mazāk oficiālas tikšanās, tāpēc žurnāls "Kas Jauns" vērtējis, kāds ir mūsu jaunā prezidenta stils un kā viņš sevi prezentē sabiedrībā.

Lietišķās etiķetes un protokola konsultante Aija Strautmane jaunā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča stilu un tēlu sabiedrībā raksturo īsi un kodolīgi: “Prezidenta tērpi atšķirīgās darba situācijās tiek profesionāli un atbilstoši izvēlēti. Darba  vizītēs, konferencēs, tikšanās – lietišķais uzvalks. Turpretī valsts robežas apskatē un citur - eleganti neformāls tērps.”

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklē Valsts policiju

Apmeklējuma noslēgumā Valsts prezidents iepazinās ar Operatīvā vadības centra darbību un apskatīja Valsts policijas ekipējumu, transportlīdzekļus un speclīdzekļus.

gallery icon

Arī modes mākslinieks Dāvids sarunā ar "Kas Jauns" teic, ka viņam beidzot nav kauns par mūsu prezidentu. “Varbūt vienīgi neliels ieteikums – vajadzētu izvēlēties mazliet smalkākas un ne tik smagas kaklasaites. Taču es saprotu, ka mode viņu maz interesē, un tas arī ir labi. Viss pārējais viņam ir kārtībā! Redziet, kā ir, šim cilvēkam ir laba izglītība, viņš nav pirmo dienu pasaules elitē, un viņš zina, kā uzvesties, kā ģērbties. Tās lietas viņam varbūt nav tik šikas un modes tendencēm pakļautas kā Makronam (Francijas prezidents Emanuels Makrons) vai vēl kādam citam. Taču mūsu prezidents ir vienkārši solīds! Varbūt, no vienas puses, viņš varētu kādas niansītes uzlabot un kaut ko izsmalcinātu izvēlēties, bet – no otras puses – tas nav svarīgi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Toreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apmeklē festivāla "Summertime - aicina Inese Galante 2019"noslēguma koncertu "Gala Galante".

Labi, tagad es varētu kaut ko par modi teikt, ka viņš varētu pamainīt uzvalkiem fasonus vai vēl kaut ko, bet, pa šiem gadiem Edgaru Rinkēviču vērojot, saprotu, ka tas viņam ir otršķirīgi, un tas varbūt ir pat labi. Pat labāk nekā Levitam (bijušais Latvijas prezidents Egils Levits), kuram mūždien kaut kādas saņurcītas un par lielu žaketes, vai neaizpogātas, vai nevīžīgas. Grūti iedomāties, ka tas varētu gadīties Rinkēviča kungam. Tāpēc esmu pilnīgi mierīgs, man nav kauns. Man bija kauns par iepriekšējiem Valsts prezidentiem, izņemot Vairu Vīķi-Freibergu, jo, kā kaut kas notika, tā man bija kauns. Vai nu tas bija apģērbs, vai izteikumi, kā, piemēram: “Pa muti gribi?! Sen neesi dabūjis”. Un to var pateikt prezidents, kas pēc tam vēl paliek amatā, un cilvēki nav izgājuši ielās par tādiem prezidenta izteikumiem? Tad likās, zeme atveries, kas mēs esam – kaut kāda sādža?

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2018. gadā Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros Latvijas Nacionālajā teātrī norisinājās Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienai veltīts svētku koncerts. Tā brīža ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Bet par Rinkēviča kungu man nav kauna sajūtas, un zinu, ka man nebūs jākaunas. Man arī ļoti simpatizē Rinkēviča tiešā runa, kas arī man pašam ir raksturīga, un tajā pašā laikā viņš paliek ļoti augstā tolerances līmenī. Šajā gadījumā tas Latvijai ir vienkārši bingo, es nemaz necerēju, zinot to tirgu, ka Rinkēviča kungs tiks ievēlēts. Es esmu ļoti priecīgs un mierīgs, un viņa apģērbs ir kārtībā. Tā tik vēl trūka, lai es piesietos apģērbam cilvēkam, kuram ir citas kompetences darbā,” jaunā Valsts prezidenta koptēlu raksturo modes mākslinieks.

Rinkēvičs vizītē apciemo Krāslavu. 21.07.2023.

Jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmajā reģionālajā vizītē piektdien, 21. jūlijā, devās uz Krāslavas novadu.

gallery icon