Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sanda Dejus jau vairāk nekā 80 dienu alkoholam saka nē
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sanda Dejus.
Slavenības

Sanda Dejus jau vairāk nekā 80 dienu alkoholam saka nē

Žurnāls "Kas Jauns"

"Radio SWH" ētera personība un pasākumu vadītāja Sanda Dejus nu jau vairāk nekā 80 dienu atturas no alkoholisko dzērienu lietošanas, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Sanda Dejus jau vairāk nekā 80 dienu alkoholam sak...

“Esmu iesākusi, bet nezinu, cik ilgi man tā izdosies. Esmu brīvs cilvēks un varu atsākt jebkurā brīdī,” sarunā ar "Kas Jauns" atklāta ir Sanda Dejus un piebilst, ka tā nebūt nav strikta apņemšanās un tieši tāpēc tas nav akmenī cirsts lēmums.

Vaicāta, kāpēc izlēmusi par šādu atturēšanos, Sanda ievieš skaidrību: “Man nekad nav bijušas fiziskas paģiras – nekad nesāp galva un nav bijusi slikta dūša, bet man ir emocionāli smagi. Tādos brīžos aktivizējas veģetatīvā distonija – ar panikas lēkmēm, raudāšanu un ārkārtīgi depresīvu noskaņojumu, un nevaru pēc tam ilgi atkopties. Tad tā dzeršana nemaz nav tik jautra… Pat, ja iedzeru vīnu, skatoties televīziju, es jūtos ļoti draņķīgi."

Nav pat jābūt ballītē – ja ir lietots alkohols, nākamajā dienā veģetatīvā distonija tā aktivizējas, ka kļūstu tik depresīva, ka nespēju funkcionēt.

“Tagad bez alkohola jūtos diezgan labi. Kā man vectēvs savulaik teica: “Tās dzīres nav vērtas to moku, ko atnes tev paģiru rīts!” Un, ja man būtu fiziskas paģiras, es tām noteikti tiktu pāri un tās mani neuztrauktu, un ballētos un tusētu, bet es nespēju izturēt nākamo dienu ar depresīvo noskaņojumu, ar raudāšanu,” bilst Dejus, nosakot, ka cenšas veselīgi ēst, nesmēķēt un nelietot alkoholu ikdienā: “Taču pēc būtības arī sev neko neliedzu. Ja gribu, tad ballītē varu iedzert, jo man tas nav aizliegts. Taču pašlaik es atturos no alkohola. Sevis dēļ.”

Sanda ir ne tikai īsta ballīšu lauvene, bet daudzos pasākumos arī vadītājas lomā. Un, protams, svinību galdi pilni ar uzkodām, tāpat neatņemama sastāvdaļa ir alkoholiskie dzērieni. “Tā aizskatuves bohēma man ir ārkārtīgi mīļa, bet tagad es iespēju robežās tajā piedalos bez alkohola, aizvietojot to ar ūdeni. Daudzkārt esmu mēģinājusi ar to tikt galā, bet tikai šoreiz tik ilgi ir izdevies atturēties. Savulaik pat biju lejupielādējusi viedtālrunī kalendāru, kurā krāju dienas, kurās nedzeru. Tad biju izdomājusi, ka mēnesi no vietas nelietošu, bet, kad tu cilvēks apņemies, tas uzliek papildu slogu. Manā gadījumā tas nedarbojās.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz jautājumu, kurš tad no alkoholiskajiem dzērieniem Sandai vislabāk garšo, atbilde ir – tekila.
Uz jautājumu, kurš tad no alkoholiskajiem dzērieniem Sandai vislabāk garšo, atbilde ir – tekila.

“Tagad, nelietojot alkoholu, man ir iespēja uz visu paskatīties no citas šķautnes. Ja skaidrā nav interesanti un vienīgais, kas pasākumu var glābt, ir alkohols, tad varbūt man nemaz tur nevajag būt. Man ir ļoti daudz foršu draugu, ar kuriem man ir interesanti arī tad, ja viņi ir iereibuši. Man nav problēmu pavadīt kopā ar viņiem laiku un atpūsties, lai gan es nelietoju alkoholu. Maniem draugiem netraucē, ka es neesmu dzērusi. Īstenībā reizēm viņi pat nepamana, ka neesmu dzērusi. Kad piedāvāju, ka varu aizvest visus mājās, draugi izbrīnīti vaicā: “Tu vai tad nedzēri?!” Un tad visiem ir pārsteigums – kā tad es varēju būt tik jautra?” smej Sanda Dejus, bilstot, ka sabiedrībā zināmiem cilvēkiem vajadzētu “biežāk izteikties, ka arī bez alkohola ir iespējams dzīvot”.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!