Kino
2023. gada 14. jūlijs, 18:51

Holivudu paralizējošais streiks neietekmēs slavenā seriāla "Pūķa nams" otrās sezonas filmēšanu

Jauns.lv

Slavenā HBO seriāla “Pūķa nams” otrās sezonas filmēšana turpināsies, par spīti Kinoaktieru ģildes un Scenāristu ģildes piektdien sāktajam beztermiņa streikam Holivudā, vēsta “Variety”.

“Pūķa nams” attēlo notikumus, kas risinās nepilnus 200 gadus pirms kulta seriāla “Troņu spēle” notikumiem, kuru pamatā ir amerikāņu rakstnieka Džordža Mārtina romānu cikls “Dziesma par ledu un uguni” (5 romāni no 1996. līdz 2011. gadam, joprojām tiek rakstīts sestais romāns). Pašreizējā seriāla pamatā ir 2018. gada romāns “Uguns un asinis”.

Tiek uzskatīts, ka seriālam “Pūķa nams” jāatdzīvina tā ažiotāža un pozitīvā noskaņa, kas bija saistīta ar “Troņu spēles” pirmajām sezonām, kurās darbība noritēja vairāk vai mazāk saskaņā ar Mārtina romāniem. Materiāla trūkums būtiski ietekmēja vēlākās sezonas, jo īpaši pēdējo astoto, kuras ļoti vienkāršotais, saraustītais un reizēm neloģiskais saturs daudzos izraisīja milzīgu vilšanos, par spīti uzslavētajam aktieru darbam un specefektiem.

Zvaigznes seriāla "Troņu spēle" pēdējās sezonas pirmizrādē

Zvaigznes 2019. gada 3. aprīlī Ņujorkā pulcējas uz seriāla "Troņu spēle" ("Game of Thrones") pēdējās sezonas pirmizrādi.

gallery icon

Emīlija Klārka un Džeisons Momoa dzīvē un seriālā “Troņu spēle”

gallery icon

“Troņu spēles” aktieris Džeks Glīsons uz ekrāna un dzīvē

gallery icon

Pirmā "Pūķa nama" sezona tika demonstrēta pagājušā gada rudenī un izpelnījās atzinīgu novērtējumu. Otrās sezonas filmēšana sākās 11. aprīlī “Warner Bros.” studijā Votfordā netālu no Londonas. To turpinās filmēt Lielbritānijā, un lielākā daļa aktieru ietilpst britu arodbiedrībā “Equity”, kurai nav tiesību rīkot streikus, solidarizējoties ar amerikāņiem.

Īsi pirms Holivudas streika sākuma “Equity”, kurā ietilpst 47 tūkstoši locekļu, paziņoja, ka atbalstīs amerikāņu kolēģus ar visiem likumīgiem līdzekļiem, vienlaikus norādot, ka “aktieris, kurš pievienosies streikam (vai atteiksies šķērsot piketa līniju), Lielbritānijā nebaudīs aizsardzību pret atlaišanu vai iesūdzēšanu tiesā no producenta vai darba devēja puses par līguma pārkāpšanu.” Arodbiedrība norādīja, ka gadījumā, ja tā pati mudinātu ikvienu pievienoties streikam vai nešķērsot piketa līniju, tā rīkotos nelikumīgi un tādējādi būtu atbildīga par zaudējumu atlīdzību.

Kā jau ziņots, Holivudas un amerikāņu televīzijas aktieri pievienojusies kopš 2. maija streikojošajiem scenāristiem pēc tam, kad Kinoaktieru ģildes un Amerikas televīzijas un radio mākslinieku federācijas apvienotā arodbiedrība SAG-AFTRA nespēja vienoties ar studijām par darba samaksas palielināšanu, darba apstākļu uzlabošanu, atskaitījumiem no demonstrēšanas straumēšanas servisos un mākslīgā intelekta lietošanas ierobežošanu kino nozarē.

Streiks sākās pusnaktī pēc Kalifornijas laika (plkst. 10 no rīta pēc Latvijas laika).

Tajā piedalīsies apmēram 160 tūkstoši aktieru. Streika laikā aktieri nefilmēsies, nepiedalīsies reklāmas kampaņās, nepiedalīsies pirmizrādēs un nevadīs dažādas ceremonijas. Aktieri nesniegs intervijas un nepublicēs ziņas par filmām sociālajos tīklos. Streikos arī tie amerikāņu arodbiedrības locekļi, kuri filmējas vai piedalās pasākumos citās valstīs. 

Sagaidāms, ka streiks skars simtiem filmu, seriālu un televīzijas miniseriālu uzņemšanu visā ASV teritorijā, no tās cietīs tādi giganti, kā, piemēram, “Fox”, “Disney”, “Netflix”, “Paramount”, “Universal”, “Sony”, "Warner Bros." un citi.

Tā ir vērienīgākā Holivudas studiju darbības apturēšana kopš 1960. gada marta, kad streikoja aktieri un scenāristi. Scenāristi streikoja 21 nedēļu, bet aktieri — sešas. Toreiz arodbiedrības prezidents bija aktieris Ronalds Reigans, kuram liktenis bija lēmis 1967. gadā kļūt par Kalifornijas gubernatoru un 1981. gadā — par 40. ASV prezidentu.

Pēdējais SAG-AFTRA streiks notika 1980. gada jūlijā un ilga 10 nedēļas, saskaņā ar “The New York Times” toreizējām aplēsēm izmaksājot apmēram 100 miljonus dolāru, kas mūsdienās ekvivalents apmēram 370 miljoniem dolāru (331 miljons eiro).

2007. gadā 100 dienas streikoja scenāristi, nozarei zaudējot apmēram 2 miljardus dolāru (1,79 miljardi eiro).