foto: Kin Cheung/WPA Pool/Shutterstock/ Vida Press
ASV prezidents Baidens pārkāpj protokolu; karalis Čārlzs III zaudē pacietību un nostrostē Vindzoras pils apsargu
Lielbritānijas karalis Čārlzs III nostrostē pils goda sargu, ka pārāk ilgi sarunā aizkavējis ASV prezidentu Džo Baidenu.
Slavenības
2023. gada 11. jūlijs, 14:44

ASV prezidents Baidens pārkāpj protokolu; karalis Čārlzs III zaudē pacietību un nostrostē Vindzoras pils apsargu

Jauns.lv

Lielbritānijas karalis Čārlzs III šķietami uz īsu brīdi zaudējis pacietību ASV prezidenta Džo Baidena vizītes laikā un sabāris sargu, par to ziņo telekompānija “Sky News” savā reportāžā.

Šķiet, ka monarhs ir mēģinājis panākt, lai prezidents pabeidz sarunu, bet, kad tas neizdodas un Džo Baidens nedodas tālāk, karalis uz īsu mirkli zaudē pacietību un savas dusmas novirza uz sargu, – situāciju apraksta “Sky News” reportieris.

ASV prezidents Džo Bidens pirmdien izpelnījās plašsaziņas līdzekļu pārstāvju uzmanību, kad svinīgās ierašanās ceremonijas laikā Vindzoras pilī pārkāpa britu karalisko protokolu, pieskaroties karalim. Savukārt drīz pēc tam pacietību zaudēja pats karalis, kad viens no pils sargiem šķietami pavadīja pārāk daudz laika, iesaistot ASV prezidentu sarunā.

Karalis Čārlzs III sagaida ASV prezidentu Džo Baidenu Vindzorā

gallery icon

Džo Baidens Vindzoras pils teritorijā ieradās ar helikopteru. Šī bija viņa pirmā personīgā tikšanās ar karali kopš Čārlza III kāpšanas tronī pērnā gada septembrī. Taču daudzos britu galma etiķetes pārzinātajos neizpratni radījusi ASV prezidenta tālākā rīcība, kad viņš sasveicinoties ar otru roku pieskāries karaļa elkonim.

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Sasveicinoties ASV prezidents ar otru roku pieskāries karaļa elkonim. Karaļnama protokols paredz, ka monarham neviens nepieskaras.

Pēc draudzīgās sasveicināšanās prezidents uzlicis roku uz karaļa muguras, kad vēroja Vindzoras pils gvardus, bet pēc neilga laika monarhs atbildējis ar līdzīgu žestu.

Abi līderi, staigādami pa pils teritoriju, bija smaidīgi un labā noskaņojumā, un Čārlzs vienā brīdī mēģināja pasteidzināt Baidenu, kad prezidents, viņaprāt, pārāk ilgi pavadīja sarunā ar sargu.

foto: Sgt Donald C Todd/British Ministry of Defence/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Pēc draudzīgās sasveicināšanās prezidents uzlika roku uz karaļa muguras, kad vēroja Vindzoras pils gvardus

Džo Baidens, kurš bija iesaistījies sarunā ar vienu no sargiem, neņēma vērā monarha pieklājīgo ieteikumu turpināt doties tālāk, un karalis ar žestu lika karavīram manīt, ka goda sargs nepieklājīgi ilgi aizkavē prezidentu.

Lai gan protokolā teikts, ka monarhu parasti nedrīkst aiztikt, Bakingemas pils avots slavenību žurnālam “People” paskaidrojis, ka Baidens nav pārkāpis protokolu, un norādījis, ka Viņa Majestāte karalis ir “pilnībā apmierināts” ar tikšanos.

foto: POOL supplied by Splash News / SplashNews.com/ Vida Press
ASV prezidents bija ļoti draudzīgs pret Lielbitānijas karali, ko vairākkārt pauda viņa žesti.

“Cik tas bija brīnišķīgs abu personību un viņu nāciju sirsnības un pieķeršanās simbols,” norādījis pils pārstāvis.

foto: POOL supplied by Splash News / SplashNews.com/ Vida Press
Monarhs atbildējis ar līdzīgu žestu.