Mūzika
2023. gada 20. jūnijs, 12:35

FOTO: Siguldā “noplosās” gan “Zodiaks”, gan grupas fani

Jauns.lv

16.jūnijā, Siguldas pilsdrupu estrādē, notika “Zodiaks” koncerts , kuru apmeklēja iespaidīgs apmeklētāju pulks, tostarp daudzi Latvijā atzīti mūzikas profesionāļi. 

Īpaši emocionāli skatītāji uzņēma abus leģendārās grupas “Zodiaks” solistus Zigfrīdu Muktupāvelu un Maiju Lūsēnu, kuru sniegumā izskanēja tādi hiti kā „Taisnība”, “Vējš”, “Tēvu zeme”, “Pūt, vējiņi”,  „Mirušais gadsimts”, “Dziedi jel” u.c.   Skaistu žestu no saviem talanta pielūdzējiem saņēma Maija Lūsēna. Izpildot dziesmu “Manas mīļākās puķes”, viņa no trim savstarpēji nesaistītiem kungiem saņēma iespaidīgus tumši sarkanu rožu pušķus.

Atzīstot, ka grupas atkalsatikšanās ir emocionāla ne tikai skatītājiem, bet arī pašiem mūziķiem, Zigfrīds Muktupāvels saka: “Ir teiciens, ka divreiz vienā upē neiekāpsi, bet tomēr tagad tā upe ir kļuvusi vēl jaudīgāka un plašāka. Toreiz visi bijām jaunības degsmes pārņemti, tagad klāt nākusi pieredze un cita dzīves izpratne. Grupā “Zodiaks” un duetā ar Maiju savulaik sāku savu dziedātāja karjeru, un tagad ir tik lieliski atgriezties “tajos laikos”, bet ar daudz dziļāku izpratni un nojēgu par pasauli.”

Grupas "Zodiaks" koncerts Siguldā 2023. gada jūnijā

2023. gada 16. jūnijā Siguldas pilsdrupu estrādē notika grupas "Zodiaks" koncerts.

gallery icon

“Mani fascinē Zigfrīda izcilā muzikalitāte, viņa mūzikas izjūta un balss dziļais tonis. Ir sajūta, ka viņa elpa balstās nevis diafragmā bet kaut kur zemes kodolā. Ja cilvēkam ir dziļa dvēsele, tad arī tas tonis skan, tā ir dvēseles kvalitāte. Es arī ļoti priecājos, ka atkal būsim kopā uz vienas skatuves.” prieku pauž Maija Lūsēna.

Komponista Jāņa Lūsēna vadībā jaudīgi un muzikāli spēcīgi izskan gan kosmiskā “Zodiac” instrumentālie skaņdarbi, gan visu laiku populārākās “Zodiaka” dziesmas.  Grupas koncerttūre ir īsti svētki gan grupas mūzikas cienītājiem, gan arī pašiem dalībniekiem. Neticami, ka daudzo gadu pauze ir pat palielinājusi šīs mūzikas aktualitāti, ko arī apliecina publikas lielā atsaucība.

Vasaras koncerttūrē uz skatuves Jānim Lūsēnam, Zigfrīdam Muktupāvelam, Maijai Lūsēnai un ģitāristam Aivaram Gudrajam pievienojušies arī Kristens Kupčs (ģitāra), Jānis Lūsēns jun. (bass), Harijs Gūtmanis (sitaminstrumenti), Uģis Upenieks (perkusijas) un Sarma Liede, Austra Kozuliņa, Toms Kalderauskis (papildvokāls).

Latvijas mūzikas leģenda "Zodiaks" atgriežas, pirmais koncerts Jelgavā 2023. gada 3. jūnijā

Latvijas mūzikas leģenda "Zodiaks" atgriežas, pirmais koncerts Jelgavā 2023. gada 3. jūnijā

gallery icon

Zodiaka nākamie koncerti turpināsies 15.jūlijā Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē, 21.jūlijā Talsos, Sauleskalna estrādē, 22.jūlijā Alūksnes Pilssalas estrādē, 29.jūlijā Saulkrastu estrādē, 11.augustā Valmieras estrādē, 12.augustā Saldū, Kalnsētas parka estrādē, 16.augustā Dzintaru koncertzālē, 19.augustā Bauskas Pilskalna parka estrādē, 26.augustā Ikšķiles estrādē un 16.septembrī Daugavpils kultūras pilī .

Padomju elektroniskās mūzikas aizsācēji - Latvijas grupa “Zodiac” savus mūzikas eksperimentus ar kosmiskām skaņām sāka jau 70. gados, uzstājoties ar tam laikam neierasto elektroniski sintētisko mūziku, iedvesmojoties no tādiem izpildītājiem kā J.M.Jarre, Space un Kraftwerk. Grupas muzikālie eksperimenti ieguva klausītāju atbalstu un mīlestību ne tikai Padomju Savienībā, bet arī Japānā, Austrijā, Somijā un citās pasaules valstīs. “Zodiac” ieraksts Disco Alliance 1980.gadā kļuva par pirmo mūzikas albumu visā PSRS, kas ar savu mūsdienīgumu un trāpīgajām melodijām bija līdzvērtīgs Rietumu popmūzikas hitiem. Skaņuplate piedzīvoja rekordlielu tirāžu, jo tika pārdoti vairāk nekā 20 miljoni ieraksta kopiju.